Homepagina » Columns » Albert Toby » Albert Toby: Harde knal, zachte landing
Albert Toby: Harde knal, zachte landing

Albert Toby: Harde knal, zachte landing

Je kunt ervaringen meemaken in je leven die zo ingrijpend zijn, dat ze grote –veelal negatieve- invloed hebben op je functioneren. De ingrijpende, schokkende en/of extreme ervaringen kunnen variëren van een kort moment (ziekte of overlijden van jezelf of naaste, een ongeluk, gevecht of overval, lichamelijk of verbaal geweld, getuige zijn van iets vreselijks, even ergens niet opgelet – met alle gevolgen van dien) tot een langdurige periode (stress, ontslag, relatieproblemen, scheiding, opsluiting, misbruik – allerlei varianten, sexueel/psychisch/lichamelijk). Uiteraard hoeft dat niet altijd en voor iedereen tot dezelfde problemen te leiden. Niet elk probleem is immers een trauma.

gepiekerMaar als je merkt dat het leven niet meer hetzelfde is als daarvoor en dat je steeds meer moeite hebt om goed te functioneren, dat je vastloopt in gepieker, slapeloosheid, hoofdpijn, onrust en/of flashbacks of nachtmerries – dan is er een gerede kans dat je met een onverwerkt trauma rondloopt. De gedachten gaan met je op de loop, je vindt geen uitweg en je belandt steeds weer in dezelfde pijnlijke gedachtepatronen: ‘Had ik maar’, ‘Was ik Maar’, ‘Waarom ik?’, ‘Als dit niet was gebeurd dan…’, ‘Dit komt nooit meer goed’, ‘Dit zal me mijn hele leven achtervolgen’ – enzovoort). De gebeurtenis is als het ware ‘onvoltooid verleden tijd’, waardoor het een belemmering vormt om goed te functioneren in het hier en nu. Je wil het niet voelen en er niet aan denken en vlucht in afleiding of verslaving.

Pas zodra de lading en spanning er af is gehaald, kom je tot rust. De symptomen verdwijnen. De ervaring is dan ‘voltooid verleden tijd’ en kan een plaats krijgen in je levensverhaal, je biografie. Je open wond is dicht en wordt een litteken of verdwijnt als sneeuw voor de zon. Een kraal voor je kralenketting. Maar de hamvraag is natuurlijk:

Hoe haal je de lading en spanning er af?

Symptomen, angsten en fobieën hebben een functie. Ze bevatten informatie over een onverwerkte gebeurtenis. Die informatie (een programmapakketje) wil jou juist beschermen tegen een herhaling van iets ergs dat je ooit hebt meegemaakt. Zolang je die informatie niet begrijpt, houd je het in stand.

Een voorbeeld:

Een vrouw krimpt ineen bij het horen van plotselinge harde geluiden. Ze durft niet in de auto of door tunnels, durft niet in mensenmassa’s of bv. naar een stadion. Ze raakt steeds meer geïsoleerd en anderen moeten zich meer en meer aanpassen en rekening met haar houden. Ze is vaak angstig (‘Ik red het niet, ik ga dood’) en depressief en slikt hiervoor antidepressiva.

Bij doorvragen blijkt al gauw, tot haar eigen verrassing, dat niet elk hard geluid tot dezelfde reacties leidt. De sterkste reactiesymptomen komen bij het horen van hele specifieke harde geluiden, zoals een toeter of claxon. Bij de herbeleving (via het onderbewuste naar de oorsprong van het probleem) blijkt dat ze een auto-ongeluk heeft meegemaakt. Ze weet er vrijwel niets meer van – na het ongeluk werd ze immers wakker in het ziekenhuis, bijkomend van een zware hersenschudding. Het was kantje boord, maar dat is van horen zeggen.

Bij de herbeleving blijkt ook dat het laatste wat ze nog gehoord heeft voor ze werd geraakt en bewusteloos raakte, de harde, volle claxon van de vrachtwagen was. Die had ze niet zien aankomen, met de botsing als gevolg. De harde claxon is in haar onbewuste een eigen leven gaan leiden, want dat programmapakketje associeert ze sinds het ongeluk onbewust (en automatisch) met iets vreselijks en (levens-)bedreigends. Ze begrijpt in haar verwarring niet dat claxons juist zijn bedoeld om elkaar te waarschuwen en ongelukken te vermijden. Of om uitdrukking te geven aan enthousiasme, zoals in een stadion, of Arabisch huwelijk. Het blijkt ook dat ze kort voor het ongeluk haar autoradio keihard had aanstaan, wat haar concentratie op het autoradiowegverkeer bepaald niet ten goede kwam. In haar verwarring is ze onbewust alle harde muziek gaan associëren met iets vreselijks, alsof dat elk moment tot een (nieuw) ongeluk kan leiden. Het programmapakket luidt: harde muziek = ongeluk (zelfs thuis i.p.v. in de auto). Ook blijkt dat ze zich schuldig voelt voor het enthousiasme en de vrolijke bui die ze had, waardoor ze de muziek zo hard had gezet.

Blijkbaar verdient ze schuldgevoel en depressie – ‘Eigen schuld, dikke bult’. Niet geheel toevallig waren dat ook de woorden die haar moeder als studente te horen kreeg toen ze zwanger bleek na onveilige seks op een –luidruchtig- feestje. Haar moeder kon of wilde daardoor haar opleiding niet afmaken, zodat ze het grootste deel van de zwangerschap in isolement doorbracht, teruggetrokken en gedeprimeerd. Ze piekerde over abortus (inderdaad: dan red je het niet, dan ga je dood), maar durfde het uiteindelijk niet aan. Het leven is een hologram vol herhaling, tot je je blauwdruk aanpast.

BDE

Na de klap van het ongeluk blijkt ze op het randje van de dood te hebben gebivakkeerd (tunnelervaring/bijna-doodervaring), die ze vrijwel helemaal heeft verdrongen omdat ze het niet snapte en ze bang was om door haar omgeving voor gek te worden versleten. Die verdrongen ervaring wordt herbeleefd, wat nu heel bevrijdend werkt en haar angst voor de dood grotendeels doet verdwijnen. Ze ervaart dat ze tijdens haar bewusteloosheid contact heeft gehad met haar overleden moeder en ze voelt hoeveel hulp, liefde en bescherming ze heeft gehad in die kritieke fase. Ze krijgt ook een flashback dat ze buiten haar lichaam is en hoort hoe een vrouwelijke arts (hard!) in de operatiekamer roept: “Ze redt het niet, ze gaat dood”. Dat vertaalt ze als “Ik red het niet, ik ga dood” en ze blijft hangen in de paniek. Pas nu merkt ze dat door de schreeuw van de arts er bijtijds kon worden ingegrepen, zodat haar hartslag zich kon herstellen. Ze ervaart voor het eerst bewust dat ze het heeft gered en overleefd, wat tot een opmerkelijke opluchting en ontspanning leidt.

toeterNa afloop durft ze zelf zelfs op een toeter te blazen, bij haar man in de auto te stappen en op een stille landweg luidt te claxonneren, van pure opluchting en blijdschap. Ze begrijpt dat toeters niet per definitie garant staan voor ellende, maar juist ook uitdrukking kunnen geven aan blijdschap. Voor het eerst in lange tijd voelt ze de dankbaarheid dat ze wonder boven wonder het ongeluk heeft overleefd, zonder blijvend letsel.

 

Opluchting en bevrijding

Met zoveel nieuwe ruimte, opluchting, blijdschap en inzichten heeft haar depressie geen bestaansrecht meer en haar antidepressiva al helemaal niet – omdat ze haar eigen bestaansrecht heeft hervonden. Zonder toeters en bellen kan ze de ervaring nu delen met mensen die ze steeds meer was gaan mijden, zonder angst om voor raar of gek te worden versleten.

Als je de volgende keer blijft hangen in een tik in jouw plaat, weet dan dat je wellicht eerst iets hebt op te lossen, schoon te maken of weg te poetsen. Zodat je jezelf en anderen niet langer gek hoeft te maken met jouw tik en je weer kunt gaan genieten van levensmuziek. Een plaat kun je vervangen, een tikkend (tijdbom-)programma ook. Dat is zelfs heel raadzaam. Door problemen in stand te houden, ontzeg je jezelf bevrijdende kennis en bestaansrecht.

Hard of zacht – of het nu over muziek gaat of levenslessen: liever zelf aan de knoppen dan langzaam naar de knoppen.

Albert Toby

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

je kunt alles bereiken

Je kan alles bereiken! Maar als jij deze 2 dingen hebt, bereik je niets…

‘Je kan alles bereiken wat je wilt’, ...

10 tips

10 Tips voor een waanzinnige start voor het nieuwe jaar…

Eindelijk is het jaar 2020 voorbij. Begin ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x