Bewustzijn

Als hoogsensitief persoon ben je sterker dan je denkt

Help anderen door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Neem je gemakkelijk spanningen over? Voel je hoe anderen zich voelen? Ervaar je de wereld om je heen soms als overweldigend? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent.

Volgens Carolina Bont, schrijfster van het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ is 20 procent van de bevolking hooggevoelig, vaak zonder het zelf te weten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“Hoogsensitieven (HSP’ers) eigenen zich vaak gevoelens van anderen toe en krijgen sneller last van stress. Ze pikken ook vaker details op die de meeste mensen niet opvallen,” zegt zelfvertrouwenscoach Inge Ketels. “Het kan zijn dat ze zich hierdoor sneller moe, overweldigd of niet op hun gemak voelen. En soms kunnen ze zich moeilijk concentreren, of houden ze spanning onnodig lang vast.”

Inspiratiebron

Er schuilen echter ook grote krachten in hooggevoeligheid. Wanneer een hoogsensitief persoon de stress-signalen gebruikt als waardevolle informatie, krijgt intuïtie meer kans. Met hun sensoren voelen ze eerder aan dan anderen wat er misgaat of wat een succesvolle nieuwe richting is.

Hooggevoelige mensen kunnen meer oppikken, meer nuances ervaren en daardoor meer uit zichzelf halen. Ze kunnen op die manier een grote inspiratiebron voor anderen zijn. Het is belangrijk dat ze hun energie niet laten versnipperen, maar leren hun energie te focussen zodat ze meer innerlijke signalen opvangen en overweldigende indrukken gemakkelijker kunnen loslaten.

Hoogsensitieve mensen kunnen hun gevoeligheid inzetten om te benoemen wat er speelt. Dit verheldert en helpt juiste verdere stappen te zetten en kan ook openheid creëren voor de kwetsbaarheid van anderen.

Door rekening met zichzelf te houden, komt een HSP’er veel beter uit de verf. “Ik kan aanvoelen waar mensen emotioneel mee zitten of wat mentaal een blokkade is,” zegt Ketels. “Hierdoor kunnen we sneller tot de kern gaan en de kwestie in essentie oplossen.”

Achterhaalde patronen

Het kan enige tijd duren voordat een hoogsensitief persoon zich bewust is van zijn of haar krachten, aangezien elke HSP’er zal moeten leren omgaan met belemmerende mentale en emotionele gewoontes die hem of haar minder weerbaar maken.

Zo kan een vroeger aangepraat idee over ‘je moet niet zo gevoelig zijn’ een spoor hebben achtergelaten van minderwaardigheid en twijfel in jezelf. “Deze achterhaalde patronen durven aangaan heeft een ontzettend grote waarde,” benadrukt Ketels. “Je bereikt snel positieve veranderingen en gaat je kracht meer inzetten, waardoor je meer succes in je leven zult ervaren.”

Anne R: Ik laat me leiden door mijn eigen gevoel. Door de hartcoherentie voel ik me beter, sterker. Ik leerde dat ik negatieve gedachten kon ombuigen en dat 90 procent van mijn angsten en zorgen onrealistisch blijken. Wat een bevrijding!

Bron: Jobat.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
macbikopro
macbikopro
10 jaren geleden

Volgens Carolina Bont, schrijfster van het boek ‘Hoogsensitiviteit als kracht’ “20 procent van de bevolking hooggevoelig, vaak zonder het zelf te weten.”

????

Volgens mij moet dat zijn:

“80 procent van de bevolking is afgestompt, vaak zonder het zelf te weten.”

Aly
Aly
10 jaren geleden

Het is prachtig dat in deze tijd meer aandacht komt voor hooggevoeligheid, maar niet een HSP’er is gelijk. Hierin kan men ook niet generaliseren, en niet vergelijken, men blijft als mens, hoe dan ook Uniek. Zelf ben ik in de zestig, en HSP’er, vroeger was hier niks over bekend, en ik voelde mij als kind anders, en was dromerig. En wat doe je dan? Aanpassen, zoals je denkt dat normaal is, bij de massa. En juist dit, dit moeten we nu zien te voorkomen, het is niet voor niks dat er zoveel kinderen een etiket krijgen. Ieder mens wordt geboren met een eigen intelligentie, maar hier wordt aan voorbij gegaan omdat we moeten passen binnen het systeem. Er is niet voor niks van alles mis met de wereld en de mensheid, dat kan niet anders als de economie voorop staat. Dit is jammer want men gaat voorbij aan de kwaliteiten van elk mens als men maar blijft hameren op de beperkingen. Het is nu een tijd om in mogelijkheden te denken. Carolina heeft het over eigen kracht vinden, gelukkig heb ik die gevonden door mijn eigen pad te volgen, maar….. pas op latere leeftijd. Nu wij beter weten is het een must dat we onze kinderen beter begeleiden in wie ze werkelijk zijn, zodat ze geen minderwaardigheids complex krijgen, want daar moet je dan later aan gaan werken, zo zonde van de tijd, omdat het anders kan. Er moet naar de kinderen geluisterd worden, hoe zij denken en daar het onderwijs aan aanpassen, en die feitenkennis is niet zo belangrijk. Dat je een mooi volwassen mens wordt, die vanuit zichzelf wat heeft toe te voegen aan de wereld, dat is belangrijk. Immers waar de interesse van iemand ligt gaat diegene zich vanzelf wel in verdiepen. Kinderen, leraren en docenten moeten weer gemotiveerd worden, als je iets nieuws leert moet dat leuk en uitdagend zijn. Zo houdt je aandacht vast. Niet door dingen te doen die moeten en daardoor zo saai zijn. Kinderen hebben, en zeker HSP’ers een open mind, kunnen we van leren, dan hoeven zij later niks af te leren.

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Ja, de mens is een wereld en de wereld is een EENHEID(Dat maakt je sensitief).

malach
malach
10 jaren geleden

Nou, nou, wat een verhaal..
Als werknemer zijnde die almaar moet werken, ( en dan heb ik over fulltime 40/45 uur per week, 10 uur per dag) is het vaak lastiger. Collega’s, de dwingende realiteit van het werk ofwel keurslijf waaraan veel werkenden aan onderworpen zijn, ’s avonds doodmoe thuiskomen omdat je de hele dag consessies aan jezelf hebt gedaan, en ook omdat je natuurlijk ‘blij’ moet zijn dat je werk hebt….
Het heeft mij en anderen altijd beperkt, deze dwingende vrijheidsberoving. Helaas ben je dan uiteindelijk te moe en te oud om nog wat te willen… ik zie het wel aan de andere kant…

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x