Homepagina » Gezondheid » “Laat je niks wijsmaken”: ‘Ambachtelijke’ producten uit de supermarkt bomvol E-nummers
Poetin doet meesterzet en zet president Obama wéér op het verkeerde been

“Laat je niks wijsmaken”: ‘Ambachtelijke’ producten uit de supermarkt bomvol E-nummers

Jumbo verkoopt een ‘ambachtelijke’ quiche met meer dan 10 E-nummers. Hoe ambachtelijk denkt de supermarkt dat de smaakversterker MSG (E621) en natriumnitriet (E250) zijn?

Het is een industriële mix van meer dan 40 ingrediënten waaronder kleurstoffen, aroma’s, emulgatoren, palmolie, stabilisatoren, varkenshemoglobine, conserveermiddelen, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en vier soorten suikers.

Een typisch voorbeeld van ultrabewerkt fabrieksvoedsel, aldus voedselwaakhond foodwatch. Toch plakt Jumbo er doodleuk een etiket op met daarop het woord ‘ambachtelijk’.

Lege marketingkreet

De Ambachtelijke Quiche Lorraine bevat onder meer drie stabilisatoren, twee emulgatoren, drie conserveermiddelen, een smaakversterker en twee verdikkingsmiddelen.

Foodwatch stelt dat ‘ambachtelijk’ niets meer is dan een lege marketingkreet. Achter de ambachtelijke etiketten gaat een breed scala aan fabrieksvoedsel schuil.

Op deze manier kan de fabrikant snel wat meer voor je product krijgen.

Bomvol

Jumbo verkoopt 11 producten met zo’n etiket, Plus 18 en Albert Heijn liefst 44. Het wordt geplakt op afbakstokbrood, chips, poffertjes, bonbons, mayonaise en zelfs loempia’s, die ‘met de hand’ worden gevouwen.

Omdat ambachtelijk geen beschermde term is, is een voedselfabrikant nergens aan gebonden.

Zo kan het dat een quiche bomvol E-nummers ‘ambachtelijk’ wordt genoemd. “Laat je niks wijsmaken,” zegt foodwatch.

[Foodwatch]


Vind je deze info leuk? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

  1. Verhoogde belasting op E-nummers… DONE.
    Dan houdt het geklooi met chemicalien in het eten voor dat kleine beetje winst vanzelf op…

    5 likes
    • Heb je al uitgerekend wat een belasting op E948 je gaat kosten per dag?
      En weg met E100 uit al ons voedsel?
      Tip: kurkuma 😉

      14 likes
    • Dus als een fabrikant schrijft : ‘gelatine’ is er volgens jouw niks aan de hand ?
      Het blijven uitgekookte varkens botten. Radioaktiviteit nesteld zich graag daar.

      2 likes
      • Een e-nummer is alleen maar een registratie code voor een stof. Als die stof in een product zit en de fabrikant verkiest ervoor om het niet te vermelden als E-nummer maar onder een andere naam, dan blijft het nogsteeds dezelfde stof.

        4 likes
  2. Een grote ramp voor de mensheid is ontstaan sinds men voorraden ging aanleggen van gekookt (kant en klaar of even opwarmen of afbakken) voedsel (bami, chips, koekjes, ijs, taarten, sappen, afbakbroodjes enz). Om bederf tegen te gaan moet je dan allerlei chemische- en smaakstoffen in verwerken en dat komt allemaal in het lichaam en de hersenen terecht. Dus ipv dat het afval de waterzuiveringsinstallaties ingaat, komt het in onze hersenen en andere organen terecht.
    Maar ja, wat wil je als moeder de al-lang-geen-huisvrouw-meer voor een MNC wil gaan werken ipv thuis haar broodjes te bakken en haar kinderen normen en waarden bij te brengen ipv aan een onbetrouwbaar persoon in een kindercreche over te laten.
    Vroeger leerden ze kinderen dat die geen snoepjes van vreemden moesten aannemen. Tegenwoordig moeten de peuters alles aannemen wat de kindercreche ze door de strot duwt. Niet dat kindercreche per definitie slecht is, maar het is niet je echte moeder.

    15 likes
  3. Hoop maakt z n eigen magie

    Stap voor stap naar onbewerkte, gezonde voeding. Zodat je in een opwaardse spiraal komt.
    Minder stress, meer bewustwording en meer makkelijke groei in ascentie.
    En proberen in een positieve flow te komen.

    6 likes
  4. E-nummers zijn niet per definitie schadelijke stoffen. Het is alleen een Europees systeem om stoffen met een ingewikkelde naam eenduidig te benoemen. En het zijn goedgekeurde stoffen. (ok, dat wil niet zeggen dat iedereen het eens hoeft te zijn over de invloed op je gezondheid, maar er is in ieder geval naar gekeken). Er zitten ook stoffen tussen die puur natuur zijn.

    Het lijstje van Franss op een andere thread:

    E300 Een steeds populairder zuur: Ascorbinezuur (vitamine C)
    E290 zit in de lucht om ons heen: kooldioxide
    E153 wordt in planten aangetroffen: koolstof
    E100 is een soort chemisch goedje tegen alvleesklierkanker: Kurkuma
    E175 stoppen sommige mensen in hun tanden: goud
    Een natuurlijk tomaatje bevat al 15 E-nummers.

    6 likes
  5. Koop geen Euro producten, die zijn om je te vermoorden.

    https://www.youtube.com/watch?v=mL1CCmzuAh4

    1 likes
    • Die genocide op de blanke bevolking wordt niet bereikt door giftig voedsel al zal dat ons zeker geen goed doen. Het plan van Kallergi was om het blanke ras te vermengen en te bastaardiseren tot een Euroaziatisch negroïde ras dat door het verlies van samenhang en cultuur gemakkelijk te controleren is.
      De huidige multiculturele samenleving en het openzetten/houden van de grenzen betreft de uitvoer van dat plan met als uiteindelijk doel natuurlijk een nieuwe wereldorde gecontroleerd door een kleine elite.

      3 likes
  6. Ambachtelijk (geen beschermd begrip of woord) klaargemaakt wil nog niet zeggen dat er geen ingrediënten met chemische stoffen inzitten of ermee bewerkt. Bovendien zijn niet alle E-nummers per definitie slecht, er zitten ook stoffen bij die natuurlijk zijn: E-nummers zijn verplicht om aan te duiden wat voor een stof het is. Iedere keer weer zegt men dat E-nummers slecht zijn, zo informeer je niet maar manipuleer je en dat geroeptoeter zorgt er alleen maar voor de de interesse hiervoor verdwijnt. Het is een categorie E-nummers die slecht is en ja, dat zijn er wel veel, maar er is een categorie E-nummers die niet slecht zijn. Er is een boekje over uitgegeven: “Weet wat je eet”.
    Dan nog even de definitie van ambachtelijk. “Men noemt een product ambachtelijk of artisanaal als het op de originele of traditionele manier gemaakt wordt. Ambachtelijke producten dragen “zweet” en liefde in zich; elk exemplaar is uniek doordat de ambachtsman individuele aandacht schenkt aan het materiaal.”
    http://www.betekenis-definitie.nl/ambachtelijk

    4 likes
    • Als ik deeg, ei, room, ui, ham en kaas gebruik voeg ik geen e-nummers toe uit winstbejag of het lang houdbaar te maken/houden, dus waarom zou je dan ook additieven toevoegen?

      0 likes
  7. Even hoor.. misschien ben ik pessimistisch omdat ik een reclame opleiding heb gedaan maarre.. zijn er nu mensen die denken dat er ambachtelijke broodbakkertjes, boeren en slagertjes aan de Appie e.d. leveren?

    Een Supermarkt is, veel meer dan vroeger, een bedrijf wat verdient aan het voorzien in onze dagelijkse behoeften. Het is de moderne regel van bedrijfsgroei dat je een product voorziet van het minimaal, door voedsel en waren authoriteiten bepaalde, vereiste dure bestandsdeel en de rest opvult met zoveel mogelijk goedkope troep. Het dient, zo mogelijk, eeuwig goed blijven en het dient er uit te zien zoals op het plaatje..
    En als een bedrijf dan niet meer kan groeien gaat men fuseren, monopoly posities zien te halen, leveranciers uitknijpen, goedkopere arbeidskrachten inhuren..

    Dat willen we toch allemaal?!
    Het zit in ons brein om alles het goedkoopst te willen..zodat we meer overhouden voor andere koop producten. En als de buurman en je baas het ook doen, wie ben jij dan om de wereld te willen veranderen..

    En zo zullen dit soort artikeltjes ook wel nooit de wereld uit gaan…

    2 likes
  8. De jumbo is een gore r

    0 likes

Geef je reactie op Willie Annuleer reactie

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Voedselfabrikanten stoppen met E-nummer dat kanker kan veroorzaken. Zo hebben ze u jarenlang vergiftigd

Een E-nummer is een voedseladditief dat veilig ...

Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Veelgebruikte E-nummers blijken angststoornissen te veroorzaken. Vermijd voedsel met deze conserveermiddelen

Emulgatoren die de houdbaarheid van bewerkte voedingsmiddelen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.