Financieel

Amerikaanse agenten wassen Mexicaans drugsgeld wit

Help ons door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Amerikaanse undercoveragenten hebben miljoenen dollars aan drugsgeld witgewassen of gesmokkeld terwijl de rol van Washington bij de ‘aanpak’ van Mexicaanse drugskartels steeds groter wordt.

Dat meldt de New York Times op basis van politiebronnen. Er wordt een duidelijke trend zichtbaar.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De agenten zijn voornamelijk werkzaam voor de belangrijkste organisatie voor het bestrijden van illegale drugs, de Drug Enforcement Administration (DEA). Ze overzagen hoe drugsgeld over de grens werd gesmokkeld ‘om te ontdekken hoe criminele organisaties hun geld verplaatsen, waar ze hun voorraden bewaren en wie hun leiders zijn’.

De functionarissen zeiden dat de DEA dergelijke operaties pas enkele jaren in Mexico uitvoert. De activiteiten zijn aanleiding geweest tot vragen over de effectiviteit van de overheidsorganisatie. Ze zijn namelijk niet zozeer gericht tegen drugsbazen en ondermijnen de Mexicaanse soevereiniteit. Het gaat eigenlijk om criminele activiteiten. Terwijl de DEA geld witwast laat het agentschap de kartels vaak nog maanden of jaren opereren voor ze arrestaties verricht of invallen doet.

Fast and Furious

Anonieme woordvoerders weigerden de details van het werk publiekelijk te bespreken, omdat ‘lopende onderzoeken dan mogelijk in gevaar zouden komen’. Een oud-functionaris van de DEA zei: “Als we geld gaan witwassen moeten we ook resultaat tonen. Anders wordt de DEA de grootste witwasser ter wereld.”

Leden van het Amerikaanse Congres zetten hun vraagtekens bij operatie Fast and Furious waarbij agenten van de federale opsporingsdienst het Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms (ATF) verdachten wapens lieten kopen om ze vervolgens over de grens te smokkelen. De dienst raakte het spoor van de wapens vervolgens ‘kwijt’.

De Verenigde Staten voeren wereldwijd zo’n 50 witwasoperaties uit. Dergelijke operaties mochten tot voor kort niet worden uitgevoerd in Mexico omdat Amerikaanse douaniers in 1998 een undercoveroperatie uitvoerden zonder de Mexicaanse autoriteiten in te lichten.

Recentelijk verklaarde de Mexicaanse president Felipe Calderón de drugskartels de oorlog en bedeelde de Verenigde Staten een belangrijke rol toe omdat hij zijn veiligheidstroepen te ‘onervaren vond’.

Wereldwijd

Een DEA-functionaris zei dat het niet ongewoon is voor Amerikaanse agenten om twee of drie ladingen Mexicaans drugsgeld per week op te halen. Een tweede functionaris voegde toe dat de operaties van de Mexicaanse drugskartels zich uitstrekken van Zuid-Amerika tot Afrika en van Europa tot het Midden-Oosten. Op de vraag hoeveel geld inmiddels is witgewassen antwoordde hij: “Veel.”

Oud-werknemers van de Amerikaanse narcoticabrigade die ook anoniem wilden blijven deden een boekje open over de handelswijze van de DEA. In sommige gevallen doen Mexicaanse agenten zich voor als smokkelaars, zo zeiden ze, en worden ze vergezeld door Amerikaanse autoriteiten om drugsgeld op te halen in Mexico. Amerikaanse agenten vervoeren het geld via regeringsvluchten naar de VS. In andere gevallen doen DEA-agenten zich voor als witwassers, halen ze het geld op in de VS, zetten ze het op rekeningen van Amerikaanse banken en maken ze het over aan drugshandelaren in Mexico.

Cato Institute

Ze zeiden bovendien dat het witwassen van meer dan $10 miljoen zou moeten worden goedgekeurd door het Amerikaanse ministerie van Justitie, maar dat deze regel meer werd gebruikt als een richtlijn en dat het ministerie vaker niet dan wel werd ingelicht.

Tot op heden zijn er weinig tekenen dat de operaties de kartels verstoren en er is weinig bewijs dat Mexicaanse drugshandelaren serieuze financiële pijn voelen. Afgelopen jaar maakte de DEA ongeveer $1 miljard buit terwijl Mexico beslag legde op een slordige $26 miljoen aan witgewassen drugsgeld. Een kleine fractie van de geschatte $18 miljard tot $36 miljard die elk jaar tussen de landen wordt verscheept.

Afgelopen maand organiseerde het Cato Institute een conferentie om de wereldwijde oorlog tegen drugs te beëindigen. Het Cato Institute is echter stevig in handen van de gebroeders Koch. En daarmee is de cirkel weer rond.

Bron: Nytimes.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x