Innovatie

Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Aquaponics is een gesloten ecosysteem waarbij planten worden gekweekt op de ontlasting van vissen.

Het vuile water wordt opgepompt, zorgt voor voeding voor de planten en komt gezuiverd, door de bacteriën in de kleikorrels, weer terug.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Daarmee is aquaponics, een samentrekking van aquacultuur (het kweken van vissen in kweekinstallaties) en hydroponics (planten telen op water), een duurzame manier van voedselproductie. Het enige wat erin gaat is visvoer.

Azteken

Aquaponics is niet nieuw. Er wordt beweerd dat de Azteken er al gebruik van maakten. De laatste jaren heeft de techniek aan populariteit gewonnen, met name in landen waar water schaars is. De technologie kost tot 90 procent minder water dan traditionele landbouw.

De moderne aquaponics vindt zijn oorsprong in Australië, waar het systeem werd ontwikkeld door Murray Hallam. Rond 2010 stonden in de Verenigde Staten zo’n 2000 installaties. Het Britse bedrijf Aquaponics UK bouwt installaties in Oeganda en Kenia. In Nederland staan nog maar een paar systemen.

CO2

Een aquaponics-installatie past in ieder gebouw en biedt een goed alternatief voor gewone landbouw. Bij de productie komt bovendien geen CO2 vrij. Er kan op duurzame wijze vis worden gekweekt als alternatief voor de industriële vangst.

Er wordt optimaal gebruikgemaakt van beschikbare middelen en afval en energieverbruik zijn minimaal. Dat resulteert in een hoge regionale en duurzame toegevoegde waarde.

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Sunshine
Sunshine
10 jaren geleden

‘Aquaponics is duurzame oplossing voor wereldwijde voedselprobleem’

Welk voedselprobleem? Er is geen voedselprobleem maar een distributieprobleem. En dat distributieprobleem is er vanwege fictieve getallen in een computerscherm wat ‘wij’ heiliger vinden dan mensenlevens.
Dat heet ‘beschaving’.

Weet je nog het antwoord van de Mahatma Gandhi toen een journalist hem vroeg: ‘What do you think of western civilization?’. Het antwoord luidde: ‘I think it would be a good idea.’.

dymph
dymph
10 jaren geleden

Jammer dat hier niet meer bekendheid aan word gegeven. Hier zou men pas echt veel geld in moeten pompen plaats van de banken te spekken.

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Mooi dit. Ook zoutwatersystemen die al in Eritrea staan werken goed.

http://www.youtube.com/watch?v=_P1rPnVUME4

Johannes
Johannes
10 jaren geleden

Ik kan Sunshine antwoord aanvullen met een praktijk voorbeeld. Ik zelf heb gewerkt in een groothandel biologische verswaren en ruim 30% wordt vernietigd.

En nergens is een beschaving waar gelijkheid hoog in het vaandel staat als jij het hebt over de distributie van goederen.

Wat wel een probleem is dat wij waardevolle grond gebieden (amazone gebied, ontbossing etc.) opofferen terwijl er genoeg ruimte is om kassen op te bouwen, zelfs nog genoeg ruimte dat “vruchtbaar” gemaakt kan worden voor gewassen. Maar het moet allemaal zo goedkoop mogelijk dus pak je het liever van moedernatuur af. Resultaat bedreigde diersoorten en onnodige ontbossing.

Maar goed wij krijgen onze derde wereld oorlog nog wel. De oorlog der schaarse goederen!

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x