Universum

Astronomen ontdekken bewoonbare planeet

Help anderen door dit met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

55cancrifplaneetDe zoektocht naar aardachtige planeten die rond een andere ster draaien heeft een nieuwe serieuze kandidaat opgeleverd.

De afgelopen jaren zijn vele planeten ontdekt die in eerste instantie sterk op de Aarde leken maar uiteindelijk toch niet geschikt bleken voor leven op Aarde zoals wij dat kennen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Momenteel zijn er drie serieuze kandidaten, te weten Gliese 581 g, GJ 1214 b en HD 28185 b. Gliese 581 g staat op zo’n 20 lichtjaar van de Aarde en bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal. GJ 1214 b is een planeet die ongeveer even groot is als Neptunus en staat op 40 lichtjaar in het sterrenbeeld Slangendrager. HD 28185 b is tot besluit een planeet in het sterrenbeeld Eridanus, op iets meer dan 10 lichtjaar.

Vanaf nu kan een andere planeet aan het lijstje worden toegevoegd, te weten 55 Cancri f, één van de vijf bekende planeten die op 40 lichtjaar rond een oranje dwergster draait en zich in het sterrenbeeld Kreeft bevindt.

Kaspar von Braun en zijn collega’s van het Technologisch Instituut van Californië in Pasadena hebben de omloopbaan van de planeet voor het eerst nauwkeurig gemeten. Ze bevestigen dat 55 Cancri f een serieuze kandidaat is om vloeibaar water te kunnen bevatten.

Alhoewel de omloopbaan van de planeet erg elliptisch is, bevindt deze zich het grootste gedeelte van de tijd (74 procent) in de bewoonbare zone.

Exotisch

Planeet 55 Cancri f lijkt in verschillende opzichten op de Aarde. Een jaar duurt er ongeveer even lang als op Aarde. Bovendien kan de planeet het gehele jaar vloeibaar water vasthouden.

In tegenstelling tot de Aarde bevat de exotische exoplaneet ongeveer evenveel massa als Neptunus. Bovendien staan er twee zonnen aan de hemel van de planeet. Het binaire systeem bestaat uit een oranje en een rode dwergster.

Gedurende de helft van het jaar verlichten de rode en oranje zonnen de hemel. ’s Nachts is de rode dwerg de helft van het jaar zichtbaar om de rest van het jaar plaats te maken voor de sterrenhemel.

Bron: Technologyreview.com

Verwante artikelen:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x