Universum

Baanbrekend: planeet met twee zonnen ontdekt

Help door dit artikel met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ons zonnestelsel blijkt maar één van talrijke varianten in de kosmos te zijn, want astronomen hebben nu voor het eerst in de geschiedenis van de astronomie een planeet met twee zonnen ontdekt.

Dit staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een groep astronomen rond onder andere Laurance Doyle van het SETI-instituut meldde met de Kepler-satelliet van de NASA op exoplaneet Kepler-16b te zijn gestuit. “Zo is voor het eerst onmiskenbaar een planeet ontdekt die rond twee sterren draait,” benadrukt co-auteur Josh Carter van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics in een mededeling.

Op een afstand van ongeveer 200 lichtjaren omcirkelt Kepler-16b twee dwergsterren. De ene heeft een vijfde van de massa van onze Zon, de andere twee derde. De twee sterren bevinden zich op ongeveer 35 miljoen kilometer van elkaar en wentelen in 41 dagen rond elkaar.

De nieuw ontdekte planeet heeft 229 dagen nodig voor een omloop van 105 miljoen kilometer. Dit is vergelijkbaar met de baan die Venus in ons zonnestelsel beschrijft.

Kepler-16b is niet Tatooine

Voor Star Wars-fanaten hardop beginnen te dagdromen: Kepler-16b lijkt niet op de fictieve woestijnplaneet Tatooine met haar twee zonnen in de Star Wars-saga.

Vanwege de geringere massa van de twee zonnen is de nieuwe planeet een koude gasreus die zich eerder met Saturnus laat vergelijken. “Wellicht is het er min 75 tot min 100 graden koud,” besluiten de astronomen.

De planeet is qua grootte één derde van Jupiter. De planeet liet zich opmerken doordat het licht van de dubbelsterren afzwakte toen zij ervoor schoof.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x