Archeologie

Balk uit tempel gebruikt om beginpunt Mayakalender vast te stellen

Help mee door deze informatie met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De datering van een oude balk uit een Guatemalteekse tempel kan wellicht helpen een einde te maken aan het debat over de Mayakalender.

Experts proberen al geruime tijd uit te dokteren hoe de Mayakalender, die vorig jaar plotseling wereldwijde bekendheid kreeg, aan de Europese kalender is gerelateerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Teksten en graveringen van deze inmiddels uitgestorven cultuur omschrijven heersers en belangrijke gebeurtenissen. Data waren gebaseerd op een complex systeem bestaande uit punten en strepen, beter bekend als de Lange telling.

Klauw van Vuur

De Lange telling bestaat uit vijf tijdseenheden: baktun (144.000 dagen), katun (7200 dagen), tun (360 dagen), winal (20 dagen) en kin (één dag). De tijd wordt gerekend vanaf een mythisch beginpunt.

De datum van dit beginpunt is onbekend. Spaanse kolonisators deden hun best om alle sporen van de Mayabeschaving uit te wissen en vernietigden al het bewijs dat ze op hun pad tegenkwamen.

Een beslissende veldslag vond plaats op 9 baktuns, 13 katuns, drie tuns, zeven winals en 18 kins, oftewel 1.390.838 dagen vanaf het beginpunt.

Antropologen onder leiding van Douglas Kennett van de Pennsylvania State University hebben geprobeerd het beginpunt te bepalen aan de hand van C14-datering. Ze namen monsters van een houten dwarsbalk die in een tempel in de Mayastad Tikal is gevonden. Tikal was ooit het centrum van de Mayabeschaving.

Graveringen beschrijven hoe de koning van Tikal, Jasaw Chan K’awiil I ene Yich’aak K’ahk, beter bekend als de ‘Klauw van Vuur’, versloeg. Yich’aak K’ahk stond aan het hoofd van het koninkrijk van Calakmul, op zo’n 90 kilometer van Tikal.

GMT-correlatie

Het team concludeerde dat de boom waar de dwarsbalk van is gemaakt tussen 658 en 696 is gekapt. De schatting komt aardig overeen met de meest gehanteerde GMT-correlatie (de correlatie van Goodman-Martinez-Thompson). Volgens de GMT-correlatie vond de slag plaats tussen 695 en 712.

Het team denkt een verklaring te hebben voor het kleine verschil. De balk is gemaakt van een boom die bekend staat als de sapodilla (Manilkara zapota). Het hout van deze boom is zo hard dat het enkele jaren moet hebben gekost om de stam te bewerken.

Historici zouden aan de hand van de datum van deze beslissende veldslag een meer accurate tijdlijn van de opkomst en de val van de Mayabeschaving moeten kunnen maken, aldus de studie in Scientific Reports van Nature.

“De nederlaag van Jasaw Chan K’awiil volgde op een aantal grote veldslagen tussen Tikal, Calakmul en Dos Pilas tussen 657 en 677, die resulteerden in de nederlaag van Nuun Ujol Chaak,” voegden de onderzoekers toe.

De Maya’s behoorden tot één van de grootste beschavingen van Meso-Amerika en bouwden steden met ceremoniële centra en piramides die zijn terug te vinden in Honduras, Mexico, Guatemala en El Salvador.

Hoewel de Maya’s het gebied 2000 jaar lang domineerden, werden de stedelijke centra van de oude beschaving rond 900 na Christus plotseling om onbekende redenen verlaten.

Bron: AFP

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
10 jaren geleden

Hoewel de Maya’s het gebied 2000 jaar lang domineerden, werden de stedelijke centra van de oude beschaving rond 900 na Christus plotseling om onbekende redenen verlaten.Als je Alejandro op youtube opzoekt zegt deze: Een deel is in de bevolking opgegaan van de wereld, een deel heeft zich teruggetrokken in de jungle, en een deel is meegegaan met de buitenaardsen.

elisabeth
elisabeth
10 jaren geleden

Teksten en graveringen van deze inmiddels uitgestorven cultuur. De cultuur mag dan zijn vervaagd, maar de Mayashamanen die in het Guatemala gebergte leven hanteren nog steeds deze originele kalender. Die behoorlijk afwijkt van de zogenaamde Mayakalender die wij hier kennen. Zie site http://www.mayanmajix.com

silversurfer
silversurfer
10 jaren geleden

al die verwachtingen,
al die profetieën,
al die kalenders,
Zaaien moet we!

https://www.youtube.com/watch?v=ajy1xNB-LkI

Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Wat hebben dan die Maya’s hierover te zeggen. dat vraag ik me af.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x