Binnenland

Beeld VOC-legende valt van sokkel

Help door deze info met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na de zendmast in Hoogersmilde en de Pyramide van Austerlitz is nu een ander belangrijk symbool van de gevestigde orde ‘gevallen’.

VOC-legende Jan Pieterszoon Coen is dinsdagochtend letterlijk van zijn voetstuk gevallen. Een kraanwagen die bezig was met de straatverlichting op de Roode Steen in Hoorn botste tegen het beeld aan, waarna Coen met een grote klap voorover op straat stortte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De schade is dusdanig groot dat het bronzen werk moet worden afgevoerd voor herstel. Volgens een woordvoerder van de gemeente is het beeld van Coen (1587-1629), dat al sinds 1893 in zijn geboortestad staat, nog nooit van zijn plek geweest.

De ironie wil dat onlangs een burgerinitiatief is gestart om het beeld te verwijderen vanwege Coens wandaden als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Als reactie daarop heeft de gemeente besloten de tekst op de sokkel te voorzien van een historische kanttekening.

Coen, een verbastering van Cohen, was een Nederlands koopman, boekhouder-generaal en de vierde gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de VOC. Hij was voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de harde politiek van de Hollanders in destijds Oost-Indië, nu Indonesië. Samen met Pieter Both, de eerste gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, stond Coen een beleid voor om op agressieve wijze een monopolie te verwerven in de handel in Indië.

Coen was een streng gelovig calvinist. Als hij overtuigd was van de noodzakelijkheid van een maatregel, voerde hij die desnoods met meedogenloos geweld door. Hij uitte felle kritiek op eenieder die het niet met hem eens was, soms zelfs tegenover zijn meerderen. De bewindhebbers hebben het door hem gevoerde beleid echter nooit afgekeurd.

De eerste twee woorden van zijn lijfspreuk Dispereert niet, ontziet uw vijanden niet, want God is met ons staan ook op zijn standbeeld gebeeldhouwd op één van de hoeken van de Amsterdamse Beurs van Berlage. In 1966 werd de nieuwe tunnel onder het Noordzeekanaal, in het westen van Amsterdam, de Coentunnel vernoemd.

Bron: Telegraaf.nl

Bekijk video’s op RTV-NH

Gerelateerd: Zendmasten uitgeschakeld, Pyramide van Austerlitz verzakt

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x