Straling

Belgen komen in opstand tegen gsm-masten

Help anderen door deze informatie met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Driehonderd bewoners hebben een petitie ondertekend tegen het plaatsen van een gsm-mast in Loenhout, net over de grens in België.

Eind mei kregen ze van de gemeente een aangetekende brief in verband met een aanvraag voor het plaatsen van de mast, aldus buurtbewoner Patrick Aerts.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

“De grond werd verhuurd aan Mobistar, zonder dat de buurt was gecontacteerd,” lichtte hij toe. “Maar ondanks de succesvolle petitie, de vele bezwaarschriften en het negatieve advies van het schepencollege, is er toch een vergunning verleend.”

Aanzienlijke straling

De buurt wil het er niet bij laten zitten en dient een bezwaarschrift in. Het is volgens de autoriteiten nog onduidelijk of zo’n installatie al dan niet schadelijk is voor de gezondheid. Het gaat om een installatie met groot vermogen die zeker binnen een straal van 200 tot 300 meter een aanzienlijke straling verspreidt. In de omgeving staan een honderdtal woningen.

De laatste jaren komen Belgen steeds meer in opstand tegen de plaatsing van gsm-masten. Eerder dit jaar ondertekenden ruim 200 inwoners uit Hamme een petitie tegen de installatie van een gsm-mast. De gemeente wil het gsm-bereik verbeteren en zegt dat er geen reden is tot paniek.

De burgemeester van Hamme beloofde in 2006 nog dat er geen gsm-masten zouden komen in Hamme. Voor de plaatsing van de gsm-mast ontvangt de gemeente een financiële vergoeding.

De mast wordt op een hoogte van zo’n 12 meter geplaatst. Dit is veel te laag en geeft rechtstreekse straling op de mensen. Bovendien is er vlakbij een speelplein voor kinderen.

Vergunning

In 2011 ontstond in Oostende veel ongerustheid over de komst van een nieuwe gsm-mast. Tijdens een buurtonderzoek werden meer dan 300 handtekeningen verzameld tegen plaatsing van de mast.

De mast van Mobistar werd op een gebouw van drie verdiepingen geplaatst. Het stadsbestuur van Oostende vond de plaats te laag en ongeschikt en adviseerde negatief. De Vlaamse overheid gaf toch een vergunning.

In de buurt waar veel mensen wonen, vertoeven ook heel wat kinderen. Er zijn twee scholen, twee kinderdagverblijven en een speelplein. In Oostende stonden voor de plaatsing al meer dan 50 masten.

4G

Inmiddels is begonnen met de uitrol van het nieuwe 4G-netwerk. KPN denkt aan het einde van het eerste kwartaal van 2014 klanten overal in Nederland gebruik te kunnen laten maken van het nieuwe netwerk, dat zorgt voor bijzonder snel mobiel internet.

T-mobile gaf aan dit najaar te beginnen met de uitrol van 4G. Tele2 verwacht daar op zijn vroegst volgend jaar mee te beginnen. 4G is niet oncontroversieel. Uit vrees voor gezondheidsrisico’s heeft het Brussels Gewest strenge stralingsnormen die verhinderen dat 4G er operationeel kan worden.

Bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
10 jaren geleden

Hier in Nederland kan dat de meesten geen ene moer schelen (straling door gsm-masten). Er zal door de straling veel kanker komen. Zo zoetjes aan heb ik besloten om onverschillig te worden over dit uit zelfbescherming en zorg ervoor dat ik gezond blijf. Carpe Diem.

carpa
carpa
10 jaren geleden

Serieus? Onduidelijk of ze schadelijk zijn? Giller van formaat. Anyway, mensen willen een goede ontvangstdekking, willen een sneller internet, ja. De operatoren spelen handig in op de hebzucht van mensen om zulke masten her en der te plaatsen uit gemakzucht en mensen gaan daar (helaas) gretig op in tot…het vlakbij is. De ‘ver-van-mijn-bed-show’ wordt plots de ‘ze-staan-aan-de voordeur-show’.
Ik vraag mezelf al erg lang af wanneer mensen hun breekpunt bereiken om actie te ondernemen. Conclusie: enkel als ’t vlakbij hen wordt aangebracht. Jammer. Er zijn zelfs talloze ziekenhuizen die zo’n masten op hun dak hebben staan. Er veilig en vooral gezond, maar bovenal een erg goede ontvangst.
Er zijn genoeg voorbeelden van specialisten en experten die aan de alarmbel hebben getrokken, maar steeds uitgejoeld als gekken of fantasten. Uiteraard, ze strooien roet in het eten van de grootverdieners. They don’t really care about us, maar hey…doe maar rustig verder.

Er zijn andere frequenties die operatoren zouden kunnen gebruiken om hun communicatietorens haast onschadelijk te maken voor mens en omgeving, maar daar hebben ze geen oren naar.
Het gaat namelijk over geld en belangern die de wil van het gepeupel ver overstijgen.

Wanneer men deze operatoren daarover aanpakt, laten ze één of andere jobstudent aan het woord die je zegt dat je bedankt bent voor je suggesties en ze het zullen overmaken aan de bevoegde dienst binnen het bedrijf die zich daarmee bezighoudt. Verwacht geen resultaten want die komen er geenszins.
Dus…slikken die handel of niet (meer)? Wat hebben we er langer voor over?
Serieus, who really cares? Wat is de macht van zij die er wél wat om geven? Precies. Net erg machtig of helemaal niet. Bij zulke onderwerpen is het namelijk alles of niets, geen tussenin.
Ah, ja, met kerst en nieuwjaar…stuurt u maar weer gerust massaal ‘berichtjes’ hoor want kaartjes zijn zo passée! 😉

Edwin
Edwin
10 jaren geleden

In plaats van nog meer zendmasten zouden ze meer ZEN-masten moeten plaatsen.

Tommy
Tommy
10 jaren geleden

ALs we nu eens met zn allen die masten naar beneden halen. Zijn we dan ook geen vergunning voor nodig lijkt me.

Back to top button
16
0
We lezen graag je reactie!x