Homepagina » Columns » Peter Toonen » Peter Toonen: Bent u bang voor de zon?
Baby met zonnebril

Peter Toonen: Bent u bang voor de zon?

Aflevering 2 uit de serie: De laatste uitwassen van de controle-samenleving, en wat er aan te doen.

Deze zomer kunnen we op het strand, of gewoon op straat, verrast worden door een nieuwe rage: baby’s met zonnebrillen. Een baby met een bril heb ik nog nooit gezien, maar er bestaat al wel geruime tijd een behoorlijke markt van zonnebrillen voor onze allerkleinsten. En die markt schijnt flink te mogen groeien. Ray-Ban kan in zijn handen wrijven.

Wat is hier aan de hand?

zonnebril babyOp 28 mei stond er in de krant ‘Baby’s moeten ook een zonnebril dragen’. Het bericht kwam van het Nederlandse Oogfonds, en werd meteen door alle grote kranten en nieuwsmedia overgenomen, ook in Vlaanderen. “In een nieuwe campagne waarschuwt het fonds kinderogen goed te beschermen tegen de zon, omdat hun ogen extra kwetsbaar zijn voor uv-straling. Blootstelling aan overmatige uv-straling beschadigt het hoornvlies en verhoogt het risico op oogziektes,” zo werd geciteerd. Nergens heb ik iemand de vraag zien stellen of het waar is wat er door hen wordt beweerd. Geen enkele tegenwerping.

Welnu, bij dezen: zonnebrillen zijn niet nodig, niet voor volwassenen, noch voor kinderen. Uitzonderingen uiteraard nagelaten.

Hoe zit dat?

Even nadenken: onze zon, de grootste levenschenker voor al wat leeft op planeet Aarde, schijnt al ruim 4,3 miljard jaar, en in de laatste tientallen jaren zou ie ineens ‘gevaarlijk’ zijn voor ons. Hij zou huidkanker veroorzaken en nu ook schadelijk zijn voor onze ogen, met name voor die van onze kinderen.

Er lijkt een verband te zijn tussen materiële rijkdom en beschaving, en het feit dat mensen in rijke landen steeds meer tijd binnenshuis doorbrengen (al dan niet bij kunstlicht of starend naar een tv- of computerscherm). We zien dus sowieso steeds minder echt daglicht, zonlicht. Daarmee beroven we ons van direct contact met een zeer heilzame bron, wellicht een van de meest helende krachten voor al wat leeft op Aarde. Het is alsof we geen fatsoenlijke (lees: natuurlijke) relatie meer kennen met de zon; we zitten of te veel binnen, of we nemen in de zomer ineens te veel zon met een verbrande huid tot gevolg. Iedereen weet dat je een relatie goed moet onderhouden. En wanneer je elkaar lang niet hebt gezien, moet je die weer rustig opbouwen, ook de relatie met de zon. Je huid kan dan bijvoorbeeld in de lente vanzelf weer rustig melanine (= pigment) aanmaken dat je beschermt tegen uv-straling voor later in de zomer. En zoiets geldt ook voor je ogen.

Want je ogen hebben juist zonlicht nodig. De ogen vormen de meest directe communicatieweg naar de hersenen, die door zonlicht meteen worden voorzien van informatie voor onze gezondheid en welbevinden. Juist wanneer het volledige lichtspectrum wordt ontvangen door het netvlies, wordt dit gedecodeerd in de hersenen waar dan de hormonen en de neurochemische stofjes in werking worden gezet die ons happy doen voelen.

De lens achter in ons oog, die de belangrijkste biologischezonlicht klok in de hypothalamus en de pijnappelklier stimuleert, absorbeert het blauwe gedeelte van het zonlichtspectrum. Op zijn beurt zorgt dit voor de aanmaak en het laten vrijkomen van melatonine, het dag-en-nacht-ritme-hormoon dat de slaap-waakcycli regelt. Dit hele proces geeft tevens een krachtige boost aan het immuunsysteem en maakt anti-veroudering antioxidanten aan die de DNA beschermen en hersenslijtage vertragen. Niet gek hè?

Door veel tijd binnenshuis te spenderen of het dragen van zonnebrillen, wordt de inname van blauw licht geblokkeerd, heeft het immuunsysteem minder profijt van het daglicht, en wordt er minder van onze nachtelijke behoefte aan melatonine aangemaakt. Om deze redenen is het aan te bevelen om niet of juist zeer spaarzaam een zonnebril te dragen. Zelf gebruik ik al jaren geen zonnebril meer, de laatste keer was overdag midden in de Sahara.

Conclusie: ik ben geen medicus, maar ik zou zeggen: geef die baby een pet met zonneklep, en laat hem of haar rustig wennen aan de zon. Daar wordt ie heel geZONd van.

De oorsprong van de zonnebril

Wie heeft ooit verzonnen dat we die dingen moesten dragen? Waar komen ze vandaan, die onnatuurlijke, getinte glazen voor onze ogen?

Het schijnt dat de Chinezen de eerste dragers ervan waren. Dat was al in de 12e eeuw, en helemaal niet ter bescherming tegen de felle zon. Nee, ze gebruikten die dingen (rook gekleurde kwarts in vlakke monturen) om gezichtsuitdrukkingen te verbergen wanneer ze bij een rechtbank verdachten moesten ondervragen.

Het verbergen van wie we werkelijk zijn d.m.v. zogenaamde zonnebrillen, vormt nog steeds een veel gebruikte toepassing van deze technologie. Tja, de ogen zijn de poorten van de ziel, wordt wel gezegd, en om de ziel te laten spreken (lees: jezelf te zijn, te laten zien wie je bent) is voor sommigen kennelijk beangstigend. Een goed gesprek tussen twee mensen met beiden een zonnebril op is als elkaar een hand geven met dikke wanten aan: je maakt niet echt contact. Soms handig, vaak niet. In ieder geval nooit prettig.

De zonnebril zoals wij die nu kennen, komt uit de VS. Hij werd daar uitgevonden en in productie gebracht door ene Sam Foster, aan het einde van de Roaring Twenties, de opwindende jaren twintig van de vorige eeuw. Vooral filmsterren waren er gek op, omdat het hen beschermde tegen zowel de felle studiolampen als opdringerige fans. Een hype was geboren. Want wat het verdere nut er van was deed er niet toe: omdat filmsterren ze droegen, wilden ook hun fans rondlopen met een zonnebril.

Amerikaanse leger zonnebrilVlak voor WO II werd in de VS de polaroid bril uitgevonden, de bril die lichtreflectie kon tegenhouden, en die daarom in de oorlog gretig werd gebruikt door de Amerikaanse militaire piloten. En zo kwam uiteindelijk de zonnebril ook bij ons en in de rest van de wereld terecht: via Amerikaanse militairen.

In Europa zag men in jeeps de bevrijders rondrijden met twee nieuwe items: een kauwgom in de mond en een zonnebril op de neus. De afstandelijke onverschilligheid van de overwinnaar had daarmee zowel een gezicht gekregen, als aan aantrekkelijkheid gewonnen voor eenieder die hier gevoelig voor was.

Voornoemde Sam Foster wist met zijn firma Foster Grant Company, vanaf de jaren zestig van de vorige eeuw zijn uitvinding via intensieve reclamecampagnes, waarin vooral veel beroemde filmsterren en modeontwerpers werden betrokken, mondiaal aan de man te brengen. De zonnebril werd hip, want de Beatles en Bob Dylan droegen ‘m ook. De vraag waarom en of we die dingen nodig hadden, deed er niet meer toe. De mens had nu een zonnebril en een kauwgum.

Zonnebril blokkeert niet alleen zonlicht

Daarom nu toch nog even een samenzweringsstandpunt: de werkelijke reden om het gebruik van zonnebrillen te stimuleren zou wel eens kunnen zijn dat hierdoor bij mensen de pijnappelklier minder wordt geactiveerd. En de pijnappelklier (epifyse) is juist het ‘oogje’ waarmee we contact maken met ons Hogere Zelf.

Onze zon is niet slechts een bron van fysiek licht en warmte, als onze lokale ster is hij eigenlijk het tussenstation tussen onszelf en het hart van de Melkweg, dat de Maya’s Hunab K’ u noemen, de Ene Bron. Melkwegen zijn vergeven van DNA, want ze doen niks liever dan overal in zichzelf leven scheppen (en dit DNA kan overigens wel of niet in een fysieke vorm bestaan). DNA bevat een soort computerprogramma’s waardoor het leven ‘weet’ hoe het zich kan ontwikkelen. En dit wordt aangestuurd door trillingen op allerlei frequenties, ook die voor het oog onzichtbaar zijn.

Het zichtbare zonlicht en de voelbare warmte die we van de zon ontvangen, vormen slechts 5% van wat we van de zon binnen krijgen. De rest is elektromagnetische informatie waar via onze pijnappelklier ons DNA op kan reageren. DNA kan bijvoorbeeld fotonen ontvangen en bewaren, en fotonen zijn in feite informatiepartikels die programma’s in de DNA kunnen aan- en uitzetten. Interessant is dat wij als mensen slechts hoogstens 5% van het heelal kunnen waarnemen. De rest noemen we donkere energie of donkere materie. Waarbij aangetekend dat juist vanuit deze onbekende energie/materie het ons bekende heelal wordt aangestuurd.

We zien dus slechts de fysieke werking van iets waarvan we niet weten wat er achter ligt. dnaNet zo boeiend: ons fysieke lichaam gebruikt slechts 5% (!) van ons DNA. Omdat de wetenschap lange tijd niet wist waar de rest goed voor was, werd dit gedeelte zelfs lange tijd junk-DNA genoemd, rotzooi DNA, rommel dus. In de laatste jaren is gebleken dat we nog steeds niet weten wat die 95% is, maar wel dat van hieruit de opdrachten komen voor het aansturen van die zichtbaar werkende 5%. Het wordt nu daarom soms zelfs wel eens fantoom DNA of ‘licht’ DNA genoemd.

Nu is in de laatste jaren de trilling van wat we vanuit Hunab K’ u ontvangen verhoogd. Dat is wellicht zelfs de kern van de ‘waarschuwing’ van bijvoorbeeld de oude Maya’s over wat er rond 2012 met de aarde zou gaan gebeuren. De NASA heeft het er niet voor niets over dat ons zonnestelsel in de laatste jaren onderhevig is geworden aan golven van hoog geladen gammastraling afkomstig uit het hart van de Melkweg. In artikelen in diverse bladen en in mijn boek De Thuiskomende Aarde, heb ik dit al jaren geleden besproken, alsook dat de NASA zelfs spreekt over het hart van de Melkweg als een supersuperdeeltjesversneller die in de laatste jaren ineens hyperactief geworden is.

Conclusie: waarom je beter geen zonnebril kunt dragen

Samengevat: de trilling van het informatieveld in en om de aarde is aan het toenemen, en wij kunnen als zielen met een menselijk lichaam hierop inpluggen. Maar dan moeten we wel over een gezond lichaam beschikken, met gezonde DNA, en ook een goed functionerende pijnappelklier.

Veel binnen zitten, slecht eten, maar vooral straling van WiFi, blue tooth en mobiele telefoons, zijn niet bevorderlijk voor het door je epifyse laten oppikken van de juiste frequenties aan nieuwe informatie vanuit het Veld, het echte internet.

Lullig dat je dit nu juist via het oude bekende internet leest. Hindert niet: doe er wat mee, onderzoek het zelf, deel het met anderen en breng het in de praktijk.

Wil je juist de helende kracht van onze zon beter aanwenden, en je pijnappelklier stimuleren, probeer dan eens of sungazing iets voor je is. Dat is een eeuwenoude manier waarbij via zorgvuldig uitgevoerde technieken in de zon wordt gestaard, waarmee je geestelijke en lichamelijk gezondheid wordt bevorderd. De Nederlander Ron van Dijen heeft deze techniek vanaf 2006 toegepast en er een leuk boekje over geschreven. Zijn boek ‘Sungazing’ bevat alle benodigde informatie en ervaringen. Gedreven vanuit chronische pijnklachten (reuma en depressiviteit) en de wens om geheel natuurlijk te genezen, beschrijft hij zijn ervaringen en de veranderingsprocessen. Meer info op deze website.

En wat betreft de vermeende relatie tussen zonlicht en de toename van huidkanker, daar kom ik in een volgende column op terug. Met praktische tips en trucs. Alvast een leuke tip van de sluier: nooit opgevallen dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het toenemend gebruik van zonnebrandcrème en de toename van huidkanker?

Bang voor de zon? Ik niet, hij is mijn beste vriend, ik hou van ‘m. En hij is er altijd. Voor iedereen.

Peter Toonen
www.natuurlijketijd.nl

Voor meer info (in het Engels): naturalnews.com

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Aardebewoner schreef:

  Ieder jaar dat drammerige dat je wel moet smeren als het weer zomer wordt (dat eeuwige bangpraterij gedoe). Onze satansische maatschappij (Herbreeuwse betekenis van satan als tegenstander) wil er uiteraard voor proberen te zorgen dat men wel ziek wordt van de nanotroep die in zonnebrandmiddelen zit (even cynisch gezegd). Ik gebruik nooit zonnebrandmiddelen en een zonnebril zet ik alleen op in de auto als ik tegen de zon inrijd (dat is vervelend). Voor de rest geen zonnebril dus.

  5 likes
  • Strijdervoorvrijheid schreef:

   Heel goed Aardbewoner, je krijgt geen kanker van de zon. Kanker krijgen we van de overheid.

   4 likes
  • Mark van de Ven schreef:

   Aardbewoner, je gebruikt geen zonnebrandcreme, maar gebruik je ook geen contactlenzen of een bril?
   Contactlenzen, brilleglazen, autoruiten en ramen met isolatieglas hebben allemaal UV filters om het zo nodige UV licht tegen te houden.

   1 likes
 • Huub Neys schreef:

  Hallo Peter Toonen,

  Ik ben al 26 jaar rauwkosteter. Ik heb in die jaren een duidelijke relatie kunnen contateren tussen slaapgebrek en te veel ongezonde uitzonderingen maken op mijn (neem ik aan) gezonde manier van eten en de gezondheid van mijn ogen. Grof gezegd: vaak als ik te weinig slaap en slecht eet kan ik slechter tegen felle zonnestraling.
  En aangezien zowat alle Nederlanders te weinig slapen en ongezond eten lijkt me dat de verklaring voor de behoefte aan zonnebrillen daar vooral gezocht moet worden.

  Hartelijke groet, Huub Neys.

  2 likes
 • x

  Check Also

  planeetonderzoeker

  Planeetonderzoeker laat zien dat aarde niet om de zon draait

  Het is algemeen bekend dat de zon ...

  zon

  Hoe de zon vanaf eind april in 1 uur bijna alle coronavirussen doodt

  Hitte-expert Arjan van Dijk van het RIVM ...

  >