Wetenschap

Bouwstenen DNA kunnen in de ruimte worden gemaakt

Help anderen door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Wetenschappers hebben bouwstenen voor leven aangetroffen in asteroïden en kometen die op Aarde zijn neergekomen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De gevonden bouwstenen, adenine en guanine, die nodig zijn voor het DNA hebben waarschijnlijk een buitenaardse oorsprong. Eén van de ontdekte nucleobasen is tevens een geneesmiddel tegen een bekende ziekte.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De nieuwe ontdekking bewijst dat een asteroïde of komeet in staat is bouwstenen voor essentiële biologische moleculen te maken. Onderzoekers troffen eerder al aminozuren aan in monsters van komeet Wild-2.

Wetenschappers van het Carnegie Institution of Washington en Goddard Space Flight Center namen monsters van twaalf meteorieten waarvan negen afkomstig van Antarctica. Men trof adenine en guanine aan in de monsters, wat evenals hypoxanthine en xanthine nucleobasen zijn. De twee laatstgenoemde worden niet gebruikt in DNA maar voor biologische processen.

In twee van de meteorieten vond het team sporen van drie andere nucleobasen, namelijk purine, 2,6-diaminopurine en 6,8-diaminopurine. Purines zijn heterocyclische verbindingen en worden gevonden in dierlijk voedsel, maar zij kunnen ook door het menselijk lichaam aangemaakt worden. Ze worden bij de mens tot urinezuur afgebroken en door de nieren uitgescheiden. Bovendien is 2,6-diaminopurine een geneesmiddel tegen leukemie.

Een analyse toonde aan dat de concentratie van sommige moleculen veel lager is in het ijs in de omgeving van de vindplaats dan in de meteoriet zelf, wat erop duidt dat ze inderdaad zijn gevormd in de ruimte.

Bron: Slashgear.com

Verwante artikelen:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x