Paarse aardappelen doden de stamcellen van dikkedarmkanker en voorkomen uitzaaiing van de ziekte. Wetenschappers denken dat het resistent zetmeel, een onverteerbaar soort zetmeel, de darmbacteriën helpt een vetzuur te produceren dat ontsteking tegengaat en kankercellen helpt afbreken.
Onderzoekers van het Penn State Hershey Cancer Institute hebben aardappelen met paars vruchtvlees getest op stamcellen. De aardappel voorkomt niet alleen dat de kanker zich uitzaait, maar belangrijker nog: hij valt de kankerstamcellen aan, waardoor ze niet terugkomen.
Andere kankersoorten
De wetenschappers hopen de aardappel op kankerpatiënten en ook op andere kankersoorten uit te proberen. Ze zeggen dat het verhitten van de aardappel de kankerbestrijdende stoffen niet vernietigt en dat één aardappel per dag voldoende moet zijn.
Het team denkt dat het resistent zetmeel van de aardappel het werkzame bestanddeel is, maar ook de stoffen die de aardappel paars maken kunnen verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van de kankercellen.
Als dat zo blijkt te zijn, zouden ook andere paarse groenten- en fruitsoorten kankercellen kunnen doden. Dikkedarmkanker is de op één na dodelijkste kankersoort. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Nutritional Biochemistry.
Epidemioloog: griepgevallen worden geteld als corona
Donald Trump op Fox News: Vaccins veroorzaken autisme (video)
Stil alarm na UFO ter grootte van Boeing boven vliegveld Beek. Zijn we bezocht door iets van ‘elders’?
Brrr! 65 jaar oude records aan diggelen door plotselinge kou in Californië
Dolf Jansen prijst neonazistische Oekraïense burgemeester: ‘Wat een totale afgang’
Arnold Schwarzenegger tegen niet-prikkers: ‘Donder op met je vrijheid’
Dit kan echt niet! Dit is al zo vaak misgegaan. Waarom het klimaatfonds onder leiding van Wouter Bos een ontzettend slecht idee is
Zoon vicepresident Biden nieuw directielid bij grootste private gasbedrijf Oekraïne
Strafzaak tegen Britse Kroon en Vaticaan: hoe nu verder