Buitenland

Britse fabriek kernbrandstof sluit als gevolg van nucleaire crisis

Help door dit met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De aardbeving en tsunami die de Japanse atoomindustrie hebben ontwricht zorgen nu indirect voor de sluiting van de MOX-centrale van Sellafield in het Britse graafschap Cumbria.

De opwerkingsfabriek, waar men de reactorbrandstof mengoxide (MOX) verwerkt, wordt bij de vroegst mogelijke gelegenheid gesloten, zo meldde de Britse Nucleaire Ontmantelingsautoriteit NDA op woensdag.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Als onderdeel van het Britse kernwapenprogramma werd in 1952 nabij het plaatsje Windscale een kernreactor gebouwd voor de productie van plutonium voor kernwapens, gevolgd door een kerncentrale voor de productie van elektriciteit, Calder Hall.

Ondanks een lange reeks ongelukken en vele protesten besloot de Britse regering in 1978 naast de centrale een opwerkingsfabriek voor nucleair afval te bouwen. Wegens de vele negatieve associaties die inmiddels aan de naam Windscale waren verbonden werd de naam van het complex in 1981 gewijzigd in Sellafield, naar een ander plaatsje in de buurt.

In de opwerkingsfabriek worden verbruikte brandstofstaven, afkomstig van nucleaire installaties uit verschillende landen, opgelost in salpeterzuur om de nog bruikbare splijtstof hieruit te kunnen extraheren. Behalve voor hergebruik geschikt uranium en plutonium, komt hierbij ook onbruikbaar radioactief strontium, cesium en technetium vrij. Via een reeks van handelingen worden de onbruikbare materialen gescheiden van het uranium en plutonium. Voor zover dat mogelijk is wordt het radioactieve afval uit het oplosmiddel verwijderd en opgeslagen in vaten.

Vlissingen

Deze vaten met hoogradioactief afval worden teruggestuurd naar de afzender en belanden onder andere bij COVRA in Vlissingen waar ze voor onbepaalde duur worden opgeslagen. Het resterende oplosmiddel wordt geloosd op zee.

De Ierse overheid dringt al enige jaren aan op sluiting van de fabriek vanwege de vele ongelukken en de vervuiling die ook op de Ierse kusten gevolgen heeft. De zeestroming zorgt voor verhoogde concentraties van onder andere technetium-99 aan de kust van Noorwegen. Hoewel niet is aangetoond dat deze verhoogde concentraties gevolgen hebben voor de visvangst, is ook de Noorse overheid uit angst voor de mogelijke gevolgen voorstander van sluiting.

Ongelukken

De overhaaste bouw van de oorspronkelijke Windscale centrale heeft geleid tot veel ongelukken. De meeste van die ongelukken hebben geen tot minimale gevolgen gehad voor de omgeving. Enkele anderen wel. Ook de in 1994 in gebruik genomen opwerkingsfabriek kent een lange lijst van kleine en grotere ongelukken.

Enige klant van de centrale was de in problemen geraakte Japanse nucleaire industrie. In Japan wordt momenteel een programma opgezet om kerncentrales te sluiten omdat vele niet blijken opgewassen tegen seismische activiteit. De sluiting van de kerncentrale Hamaoko in Japan deed de MOX-centrale van Sellafield de das om, aldus een woordvoerder van de Britse opwerkingsfabriek.

De Hamaoka kerncentrale bevindt zich langs de kust op zo’n 200 kilometer van Tokio waar twee grote breuklijnen elkaar kruisen. Seismoloog Katsuhiko Ishibashi van de Universiteit in Kobe omschrijft de kerncentrale als ‘zelfmoordterrorist die zichzelf elk moment kan opblazen’.

In mei dit jaar gaf de regering opdracht de kerncentrale voor onbepaalde tijd te sluiten terwijl wordt gebouwd aan een enorme zeemuur. De NDA wil de Britse belastingbetaler niet opzadelen met de kosten van de MOX-centrale nu men niet weet of er nog zal worden verdiend aan kernbrandstof.

Het complex van Sellafield huist twee andere nucleaire verwerkingscentrales waar 10.000 mensen werkzaam zijn. Er staat een Magnox-centrale die kernafval verwerkt van dit verouderde type kernreactor en een centrale die afval verwerkt van thermische centrales.

Bron: Newscientist.com

Verwante artikelen:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x