Buitenland

Britse reactie op bestorming ambassade ‘hypocriet’

Help ons door deze info met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Alhoewel Groot-Brittannië na de bestorming van de Britse ambassade in Teheran oproept tot nog strengere sancties tegen Iran, heeft het land in het verleden verschillende malen verzuimd de Iraanse ambassade in Londen te beschermen.

Een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Iraanse regering de plicht heeft diplomaten en ambassades in haar land te beschermen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Ondanks dat de Britse regering zich in het verleden verschillende malen niet wist te houden aan het Verdrag van Genève toen Iraanse ambassadeurs in het land werden aangevallen liet het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de bestorming ‘onacceptabel’ was, dat het ging om een ‘spontane actie’ van studenten en dat de Iraanse regering zich wil blijven inzetten om diplomatieke missies te beschermen.

Verzoek

In 1980 bestormden zes gewapende mannen het gebouw van de Iraanse ambassade in South Kensington in Londen. Tussen 30 april en 5 mei van dat jaar werden 26 mensen gegijzeld. De Britse Special Air Force (SAS) greep uiteindelijk in.

Eerder had het Iraanse consulaat het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht veiligheidsmaatregelen te nemen. De gijzeling vond exact twee dagen plaats nadat het ministerie Iraanse diplomaten had verzekerd dat de ambassade zou worden beschermd.

Vrijlating

De enige gijzelaar die het overleefde werd veroordeeld maar later weer vrijgelaten ondanks dat hij lid was van de Iraanse oppositiegroep Mujahedin-e Khalq (MKO). Het gebouw was door brand zwaar beschadigd en ging pas in 1993 weer open. Een oud-MI6-officier onthulde dat de politie van Londen achter de aanval zat.

In 2008 werd de ambassade in Princes Gate in Knightsbridge bestookt met een vuurbom, maar het onderzoek dat werd ingesteld door Scotland Yard leverde niets op.

Onverschilligheid

In de aanloop naar de Iraanse presidentsverkiezingen in 2009 was de Iraanse ambassade verschillende malen het doelwit van aanvallen. De daders werden gearresteerd door de Britse politie, maar dezelfde individuen konden in de dagen daarop nieuwe aanvallen uitvoeren.

In mei 2010 viel een groep anarchisten de Iraanse ambassade in Londen aan. In december van dat jaar explodeerde een pakketje gericht aan het Iraanse consulaat voor de deur van het gebouw. Bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken meldden indertijd dat het ambassadepersoneel bezorgd was over verdachte pakketjes, maar dat ze niet werden gehoord. De bronnen voegden toe dat de onverschilligheid van de Britse functionarissen van invloed was op de vastberadenheid van de aanvallers.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Iran voor overleg teruggeroepen. Ook Duitsland en Frankrijk hebben de ambassadeur in Teheran tijdelijk teruggehaald voor consultatie.

Press TV meldt vandaag dat de Iraanse ambassades in Londen en Bern zijn aangevallen.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd: Bestorming Britse ambassade en de rol van de reguliere media

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x