Schrap de tarwe uit je dieet, verlies overgewicht en word weer helemaal gezond. Dat zegt de Amerikaanse cardioloog William Davis in zijn boek Broodbuik.
Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Volgens Davis hebben deze lichamelijke problemen te maken met onze overmatige consumptie van tarwe.
Iedere dag consumeren de meeste Nederlanders voedselproducten gemaakt van tarwe. Als gevolg daarvan krijgen veel van hen last van negatieve gezondheidseffecten, variërend van lichte huiduitslag en een hoge bloedsuikerspiegel tot onaantrekkelijke maaguitstulpingen die Davis ook wel broodbuiken noemt.
Moeilijk verteerbaar
Het overtollige vet heeft volgens hem niets te maken met luiheid, te veel boter of gulzigheid, maar is te wijten aan al het brood dat we eten. Tweeduizend van zijn patiënten werden weer gezond nadat ze tarwe hadden uitgebannen.
Davis concludeert dat tarwe een belangrijke veroorzaker is van de wereldwijde obesitasepidemie. De variëteit tarwe die sinds de jaren vijftig bijna overal in Europa en de Verenigde Staten wordt geconsumeerd bevat een onnatuurlijke overmaat aan gluten en een moeilijk verteerbaar tarwe-eiwit.
Dit zorgt ervoor dat het tarwedeeg erg plakkerig is en daardoor met gist of bakpoeder extra luchtig kan worden opgeblazen. Deze lucratieve tarwesoorten zijn door allerlei kruisingen en veredelingsmethoden verkregen uit oorspronkelijke graansoorten en hebben de tarwemarkt overgenomen. In natuurwinkels zijn vaak wel andere varianten te koop, waaronder bijvoorbeeld spelt.
Fytinezuur
Het Voorlichtingsbureau Brood noemt het boek van Davis ‘wetenschappelijk slecht onderbouwd’. Toch zag hij in zijn eigen praktijk duizenden mensen voorbijkomen die minder klachten kregen of zelfs klachtenvrij werden van de meest uiteenlopende kwalen en aandoeningen, door de tarwe uit hun dieet te schrappen.
Stel je eet om acht uur een kom ontbijtgranen of een paar boterhammen als ontbijt. Op je werk of op school heb je om half elf zo’n honger dat tien minuten later je lunch verdwenen is. En om half één heb je weer honger.
Volkorenbrood bevat een hoog gehalte aan fytinezuur, waardoor je lichaam niet goed in staat is om zink en mineralen op te nemen.
Als we minder tarwe eten vallen we niet alleen af, maar verdwijnen ook allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen, besluit Davis.
Gerelateerd:
- Glucose-fructosestroop net zo verslavend als cocaïne
- Niets mis met hennepbrood
- Hennepbrood bij de bakker
- Pools strooizout in Nederlands eten
- Top 10 van levensmiddelen die insecten mogen bevatten
Kijk: Wybren van Haga botst keihard met minister Van der Wal (en wordt de mond gesnoerd)
Laat je immuunsysteem volledig herstellen door 3 dagen te vasten
Veroorzaken chemtrails mysterieuze chemische ‘sneeuw’ in Turkse stad?
60.000 jaar oude genezingsmethode van Aboriginals vindt zijn weg naar Australische ziekenhuizen. Kijk wat deze genezers kunnen
Verontrustend: sterftecijfers exploderen na coronavaccinaties
“Ten zuiden van Area 51 liggen buitenaardse schepen opgeslagen”
Weten we eigenlijk wel hoe de wereld in elkaar zit? (video)
Meubels bewegen uit zichzelf in restaurant. Zijn hier geesten aan het werk?
Aantal verkeersongelukken na medisch noodgeval neemt toe: is vaccinatie de oorzaak?