Archeologie

Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen

Help anderen door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een aannemer heeft in het Midden-Amerikaanse land Belize één van de grootste Mayatempels gesloopt met bulldozers en graafmachines.

De tempel op het complex Noh Mul (Grote Heuvel), die ouder was dan onze jaartelling, is door afgravingen gereduceerd tot een fractie van de oorspronkelijke grootte. Dat meldt tv-zender 7 News Belize.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De aannemer zette de zware machines in om kalksteen en grind van de tempel af te graven. Doel: het opvullen van wegen in de buurt.

Bescherming

Jaime Awe, hoofd van het Instituut voor Archeologie, heeft al aangekondigd dat de landeigenaar en de aannemer zullen worden aangeklaagd. “Ze wisten dat het een oude tempel was,” zei hij. “Ze zijn gewoon ontzettend lui. Waarom kunnen deze mensen niet gaan graven op een plek die geen culturele betekenis heeft? Ik kan er niet bij.”

De politie heeft de afgraving van het ruim 2300 jaar oude ceremoniële centrum inmiddels stilgelegd. Het complex is gelegen op privé-terrein, maar de wet zegt dat prehispaanse ruïnes onder de bescherming van de overheid vallen.

Bulldozers slopen grote Mayatempel om weg op te vullen

Archeologen reageerden ontzet: “We kunnen dit niet meer rechtzetten,” zei één van hen. “Het is een ongelooflijk vertoon van onwetendheid.” Een actiegroep noemde de verwoesting van de archeologische vindplaats ‘een schandelijk voorbeeld van inbreuk tegen de natuur en geschiedenis’.

Elke dag

Emeritus hoogleraar archeologie Norman Hammon van de Universiteit van Boston werkte in de jaren tachtig in Belize. Hij schreef dat de sloop van Mayatempels voor het opvullen van wegen een groot probleem is in het land.

“Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat elke dag in één van de landen waar de Maya’s leefden een Mayatempel wordt vernietigd voor een bouwproject,” schreef professor Francisco Estrada-Belli van de Tulane-universiteit in New Orleans.

“Helaas is de vernietiging van ons erfgoed een onomkeerbaar proces, maar velen nemen het niet serieus,” zei hij. “De enige manier om hier een einde aan te maken is te laten zien dat dit een zwaar misdrijf is waar mensen voor naar de gevangenis kunnen gaan.”

Bron: 7newsbelize.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

23 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Johannes
Johannes
11 jaren geleden

Het stukje “Elke dag” geeft mij indruk dat het bezaait ligt met gebouwen van de Maya.

In dat moet het geen probleem zijn dat er hier en daar een maya gebouw herbruikt wordt (gesloopt). Zolang wel de afweging wordt gemaakt tussen wat simpel een huis uit die tijd geweest zou zijn en wat echt van historisch belang is. De wereld draait namelijk door en niet tientallen jaren terug

Peterhs
Peterhs
11 jaren geleden

Een zwaar verlies van de geschiedenis door deze op geld beluste cultuurbarbaren.

RRR
RRR
11 jaren geleden

Waar de mens is, gaat alles kapot/dood

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Citaatje:“De enige manier om hier een einde aan te maken is te laten zien dat dit een zwaar misdrijf is waar mensen voor naar de gevangenis kunnen gaan.”EN RAP OOK!!Doe je het niet, dan gaan de mollen nog verder woelen.

Back to top button
23
0
We lezen graag je reactie!x