Universum

Bye bye big bang: heelal ontstaan uit zwart gat?

Help anderen door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vergeet wat je hebt geleerd op school. Het universum is mogelijk niet ontstaan door de oerknal, maar uit een zwart gat.

Volgens een groep theoretisch natuurkundigen kan het universum zijn ontstaan na de explosie van een hogerdimensionale ster.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Algemeen wordt aangenomen dat het heelal zo’n 13,8 miljard jaar geleden is ontstaan uit een enorm heet punt met een oneindig grote dichtheid, ofwel een singulariteit. Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?

Monopolen

Niemand kan met zekerheid zeggen hoe het heelal is ontstaan. “Wie weet vlogen er wel draken uit deze singulariteit,” zei astrofysicus Niayesh Afshordi van het Perimeter Instituut voor Theoretische Natuurkunde in Canada.

Het is lastig te voorspellen hoe de singulariteit een universum heeft voortgebracht waarin de temperatuur bijna overal gelijk is. Daar zou ons universum simpelweg nog te jong voor zijn. De meeste kosmologen stellen dat het universum sneller dan het licht zou moeten uitdijen om een uniforme temperatuur te bereiken.

Een tweede probleem is dat in het huidige heelal geen magnetische monopolen (deeltje met één magnetische pool) gevonden worden, terwijl die – als het universum door de oerknal is ontstaan – in groten getale zouden moeten voorkomen.

De natuurkundigen vermoeden dat het driedimensionale universum rondzweeft in een membraan of braan in een universum met vier dimensies. Dit universum bevat vierdimensionale sterren die dezelfde levenscyclus zouden hebben als gewone sterren.

Supernova

De zwaarste vierdimensionale sterren zouden aan het einde van hun leven exploderen als een supernova. Na de supernova kan van de ster een zwart gat overblijven.

Dit zwarte gat zou net als gewone zwarte gaten een waarnemingshorizon hebben, de grens van waarachter informatie een bepaald ander punt niet meer kan bereiken.

In ons welbekende universum is de waarnemingshorizon te zien als een tweedimensionaal oppervlak. In een vierdimensionaal universum zou de waarnemingshorizon een zogeheten hypersfeer vormen.

Volgens de natuurkundigen is ooit een zware vierdimensionale ster ontploft en is uit het overgebleven materiaal een driedimensionaal membraan gevormd rond een driedimensionale waarnemingshorizon, waarna het heelal is begonnen met uitdijen.

Hogerdimensionale realiteit

De onderzoekers lossen hiermee het horizonprobleem op omdat de geëxplodeerde ster genoeg tijd moet hebben gehad om in zijn kern een uniforme temperatuur te bereiken. Daarnaast zouden er geen monopolen ontstaan als een vierdimensionale ster instort. Het tweede probleem opgelost.

Hoewel het model verklaart waarom het universum een vrijwel uniforme temperatuur heeft, wijkt het wel iets af van temperatuurschommelingen die onlangs met behulp van de Planck-satelliet zijn gemeten in de kosmische achtergrondstraling.

Het team probeert het model nu te verfijnen. Planck toont aan dat de inflatie, of exponentiële uitbreiding, wel plaatsvindt, maar kan niet laten zien waarom dat gebeurt, aldus de onderzoekers.

“De studie kan aantonen hoe inflatie wordt veroorzaakt door de beweging van het universum in een hogerdimensionale realiteit,” concluderen de natuurkundigen. Lees hier meer over het onderzoek.

Bron: Nature.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

75 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
jane parr
jane parr
10 jaren geleden

Light is ever expanding.

pieter
pieter
10 jaren geleden

Dus eigenlijk leven we in een black-out?

pietsnot
pietsnot
10 jaren geleden

Kan de oerknaltheorie in de prullenbak?,,,jep want die oerknal mot ook ergens een begin hebben gehad ergens vandaan komen of whatever,dus de oerknaltheorie klopt niet zoals onder anderen Robbert Dijkgraaf beweert om maar iemand te noemen.

Edwin
Edwin
10 jaren geleden

Aan de andere kant van een black hole, is een Big Bang.Zo zijn alle universum als parels aan een ketting met elkaar verbonden.Denk aan een oneindige zandloper.Denk aan het oneindigheidsymbool (je weet wel die platte 8)Dit teken staat trouwens ook boven het hoofd van de man op Tarotkaart 1 “de Magier”.

En zowieso, al een lange tijd voel ik dit ook intuitief zo aan.

Om te beginnen : alles wat we aan bewijsmateriaal op internet trachten te vinden zal nooit volledig antwoord geven op wat voor een vragen dan ook, ze zijn meer als vingers die wijzen naar de maan (welke hier de “waarheid” symboliseert). De enige die een antwoord op al onze vragen kunnen geven, is de vraagsteller zelf…maar goed genoeg filosofisch gewauwel….

Hebben jullie wel eens van Nassim Haramein gehoord ? Op youtube is het een en ander wel te vinden over hem. Vooral de documantaire “the Black Whole (i.p.v. Hole)” vond ik best wel interessant.

Of het nu waarheid of niet is wat hij loopt te verkondigen, boeit me in zijn geheel niet. Natuurlijk als je het uitzoekt zal je net zoveel berichten en bewijzen vinden dat hij “liegt”als dat hij “echt en betrouwbaar”is. Kijk nu eens gewoon naar wat hij te vertellen heeft, het is in ieder geval weer een “out of the box” denker…en die zijn voor mij altijd welkom.

Groetjes aan Anton, ben benieuwd of hij me nog kent (zeg maar Mia, Hans, Gea ‘snoedel” tegen hem en je zal zien dat ie me weer kent…ongeveer 9 jaar terug)….toedeledokieee!

Back to top button
75
0
We lezen graag je reactie!x