Homepagina » Gezondheid » Cannabis van 4200 jaar oud in Gelders graf
cannabis2937432894723493

Cannabis van 4200 jaar oud in Gelders graf

In een graf uit de steentijd in het Gelderse Hattemerbroek hebben archeologen cannabis van ruim 4200 jaar oud aangetroffen.

De nederwiet werd waarschijnlijk medicinaal gebruikt wegens de pijnstillende werking, net zoals dat tegenwoordig in toenemende mate weer gebeurt.

“Het is vrijwel zeker dat het om cannabispollen gaat. Die zouden dan voor het eerst in Nederland in een archeologisch graf zijn gevonden,” aldus een woordvoerder van ProRail aan de vooravond van de presentatie van een boek over het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Hanzelijn, de spoorverbinding die de steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle met elkaar verbindt.

Koortsverlagende werking

Vijf jaar geleden werd het graf ontdekt, maar het duurde enige jaren vooraleer wetenschappelijk was vastgesteld van welke planten de grote hoeveelheden pollen in de kuil waren. Naast cannabis werd tevens moerasspirea gevonden, een plant met een koortsverlagende werking. De plant werd vroeger ook gebruikt als middel tegen gal- en nierziekten, maar ook tegen jicht en zenuwpijn. De heilzame werking wordt toegeschreven aan verschillende aspirine-achtige verbindingen zoals isosalicine, dat in de bloemknoppen te vinden is. De archeologen denken dat de begraven persoon indertijd wellicht ziek was.

Het graf stamt uit de klokbekercultuur en dateert uit de periode 2459 tot 2203 voor Christus. Er werd ook een kindergraf gevonden. Deze en andere vondsten, zoals drinkbekers, barnstenen kralen en sieraden, zijn in het bezit van museum Het Valkhof.

Zelden

De spoorlijn loopt door een deel van Nederland waar nog maar zelden is gegraven. In zowel Flevoland als Gelderland zijn lijmproductieplaatsen uit de steentijd aangetroffen waar men pek of teer uit dennenhout won om gereedschappen in elkaar te kunnen lijmen.

Bron: Telegraaf.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stem
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

de jonge

De Jonge: coronavaccin niet verplicht, maar eigenlijk ook weer wel

Begin deze maand zei minister Hugo de ...

bosma

Bosma: ‘Ik en miljoenen Nederlanders willen af van de NPO’

De gemiddelde Nederlander kijkt steeds minder tv ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

0
We lezen graag je reactie!x