Gezondheid

Extract van Chinese boom lost alcoholproblemen op

Help door deze informatie met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Goed nieuws voor alcoholisten: een natuurlijke substantie houdt je nuchter ongeacht de hoeveelheid alcohol die je drinkt, neutraliseert katers en doorbreekt de vicieuze cirkel van alcoholverslaving.

Alcoholisme is wereldwijd een enorm probleem en kost volgens de Wereldgezondheidsorganisatie per jaar aan 2,5 miljoen mensen het leven.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Extracten van een Chinese variant van de Japanse krentenboom (Hovenia dulcis) worden in China al 500 jaar gebruikt om katers te behandelen. Nu is gebleken dat een onderdeel van het extract, te weten dihydromyricetine (DHM), dronkenschap voorkomt bij ratten.

Binnenkort wordt DHM voor het eerst getest op mensen. “DHM reduceert de mate van dronkenschap en verzacht zeker de symptomen van katers,” zei farmacoloog Jing Liang van de Universiteit van Californië in Los Angeles. “Na verloop van tijd zorgt het dat mensen steeds minder verlangen naar alcohol.”

Angstgevoelens

Het kostte de ratten na een dosis alcohol die bij mensen gelijk staat aan 15 tot 20 biertjes in twee uur tijd ongeveer 70 minuten om zich te herstellen en rechtop te staan. Bij dezelfde hoeveelheid drank met een milligram DHM per kilogram lichaamsgewicht herstelden ze binnen vijf minuten naar een normale gemoedsrust.

DHM stopte tevens het gedrag dat gelijkenissen vertoont met angstgevoelens en katers bij ratten in een doolhof. Ratten die een dosis alcohol kregen toegediend kropen weg in een hoekje terwijl de dieren met het extract zich normaal gedroegen en het doolhof begonnen te verkennen.

Tot besluit weerhield DHM de ratten ervan alcohol te drinken wanneer ze konden kiezen tussen een gezoete alcoholoplossing of gezoet water. Alle voordelen van DHM verdwenen echter wanneer Liang de ratten het medicijn flumazenil gaf, wat receptoren in het brein blokkeert voor de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). Volgens Liang is dit bewijs dat DHM werkt door te voorkomen dat alcohol toegang krijgt tot dezelfde receptoren. De ratten bleven op deze wijze nuchter, zelfs terwijl ze een grote hoeveelheid alcohol in hun bloed hadden.

Goed idee?

“Dit ondersteunt andere data dat GABA-receptoren een grote rol spelen bij de invloed van alcohol en dat de inname van alcohol sterk kan worden teruggebracht door deze interactie te beïnvloeden,” zei David Nutt van het Imperial College London. Volgens Liang leidt DHM niet tot bijwerkingen.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x