TV, Film en Boek

‘Code van mysterieus manuscript gekraakt’

Help door dit artikel met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het is geschreven in een buitenaards aandoende taal, geïllustreerd met schetsen en vele honderden jaren oud. Het Voynichmanuscript stelt cryptografen en historici al eeuwenlang voor een raadsel.

Volgens een Finse zakenman is het mysterie nu opgelost. Viekko Latvala heeft de code van het boek naar eigen zeggen gekraakt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Latvala’s zakenpartner Ari Ketola onthulde aan Fox News de betekenis van de vreemde tekens die hij omschreef als ‘geluidsgolven en vocale lettergrepen’. “Het boek is een levenswerk en een wetenschappelijke publicatie die vandaag de dag nog gebruikt zou kunnen worden,” zei hij. “De schrijver wist veel van planten, gezondheid, astrologie en astronomie. Het bevat vele profetieën.”

Het Voynichmanuscript werd in de vijftiende eeuw door een onbekende auteur geschreven en is op dit moment eigendom van de Universiteit van Yale.

Latvala gaf als voorbeeld plant 16152 die volgens hem kan worden gevonden in Ethiopië: “De naam van de bloem is Hart van Vuur. Als een zalf maakt de plant de huid weer mooi. De olie wordt uit de knoppen geperst. De zalf wordt tevens gebruikt tegen rimpels. De plant is ook geschikt voor de nieren en het hoofd omdat de bloem werkt als een natuurlijk antibioticum en ontstekingen tegengaat. De plant is ongeveer 10 centimeter hoog en groeit op warme en droge hellingen. De plant is heldergroen van kleur.”

Hoe kan Latvala het manuscript ontcijferen dat zelfs ’s werelds beste cryptografen versteld doet staan? Latvala zei dat gewone mensen het probleem niet kunnen oplossen omdat er geen code of methode is om de tekst te lezen, maar dat het een taal van profetie is.

De cryptografen die zijn benaderd door Fox News wilden niet reageren op Latvala’s bewering, maar konden zijn interpretatie bevestigen noch ontkennen. Ook weigerden ze een verklaring te geven voor het vreemde boek.

“De vocale lettergrepen bestaan uit een combinatie van Spaans, Italiaans en een taal die de man zelf sprak,” zei Ketola. “Zijn eigen taal was een zeldzaam Babylonisch dialect dat werd gesproken in een klein gebied in Azië.”

Copiale Codex

De code van een ander mysterieus boek dat niemand kan lezen werd afgelopen maand gekraakt door linguïst Kevin Knight van de Universiteit van Zuid-Californië.

Na 250 jaar wisten Zweedse en Amerikaanse wetenschappers de geheimen van de Copiale Codex, een gecodeerd manuscript van een geheim Duits genootschap, te ontrafelen. Het manuscript met 105 bladzijden vol onbekende symbolen werd na de Koude Oorlog gevonden in Oost-Berlijn.

De tekst blijkt onder meer een initatieritueel voor de orde te bevatten. Een nieuw lid kreeg een blanco stuk papier en werd gevraagd dat te lezen. Wie toegaf niets te zien kreeg een bril aangemeten en onderging een ‘operatie’ waarbij één wimper werd geplukt. Knight hoopt dat het boek zal bijdragen aan de geschiedschrijving van geheime sekten, waarvan de bronnen vaak gecodeerd zijn. Hij heeft aangegeven ook naar het geheimzinnige Voynichmanuscript te willen kijken.

Bron: Foxnews.com

Gerelateerd:

4 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
nietsnieuws
nietsnieuws
8 jaren geleden

Het werk van de Fin werd niet erkend, in 2013 schrijft men nog steeds dat het niet vertaald is.
Lees hier het (engels geschreven) wetenschappelijk onderzoek met veel informatie :
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0066344

Probeer zelf eens de maanden te decoderen die op pagina 67r staan in deze link (leuk om te doen!) :
http://brbl-zoom.library.yale.edu/viewer/1006194

Jammer dat die Fin zoveel onzin heeft weten te veroorzaken, dat verstoort het beeld wat men zou moeten hebben van dit script, namelijk veel objectiever. Onzin over god dit en dat.

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x