Universum

Zwart gat in Melkweg komt in botsing met kolossale gaswolk

Help door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Later dit jaar komt het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg in botsing met een gigantische gaswolk.

Wanneer de wolk de ‘atmosfeer’ – een dunne laag van gassen op veilige afstand van het gat – van Sagittarius A bereikt ontstaat mogelijk een schokgolf die door het hele sterrenstelsel te zien zal zijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De vrijgekomen energie kan in het röntgenspectrum worden gezien, aldus astrofysicus Stefan Gillessen van het Max Planck Instituut voor Buitenaardse Fysica in München.

Sagittarius A

Een deel van de wolk verdwijnt waarschijnlijk in het zwarte gat, waar de deeltjes vanwege de frictie worden opgewarmd tot enkele miljoenen graden Celsius. Terwijl de wolk afdaalt in Sagittarius A wordt energie uitgestraald, meldt Time.

De wolk bereikt het zwarte gat naar verwachting in september of oktober dit jaar. Afgelopen zomer merkten sterrenkundigen op dat de rand van de wolk al uiteenvalt. Ze denken dat de wolk de komende jaren in zijn geheel zal verdwijnen.

Oplichten

Astronomen hebben tussen 2008 en 2011 al duidelijke tekenen gezien van toenemende verstoring van de wolk. Het materiaal wordt ook een stuk warmer wanneer het zwarte gat dichter wordt genaderd en zal dan röntgenstraling uitzenden.

Terwijl de wolk dichterbij komt zal het materiaal onder invloed van de sterke ultraviolette straling van sterren in het hart van de Melkweg gaan oplichten.

Hoe de wolk zich heeft gevormd is nog niet duidelijk, maar wetenschappers denken dat het materiaal afkomstig is van jonge sterren in de omgeving die vanwege de krachtige sterrenwind snel massa verliezen.

In 2010 werden rond het centrum van de Melkweg twee enorme Fermi-bellen ontdekt. De bellen strekken zich uit over een afstand van 25.000 lichtjaar ten noorden en ten zuiden van het galactische centrum. Elke bel straalt de energie uit van 100.000 exploderende sterren. Dientengevolge wordt ons zonnestelsel continu bestookt met hoogenergetische deeltjes.

Bron: Time.com Foto: ESO

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

12 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
silversurfer
silversurfer
11 jaren geleden

Alle materie word opgeslokt en niemand weet waar het heen gaat. Er is geen ont komen aan. we zijn er allemaal huiverig voor.

Waar doe me dat aan denken….
https://www.youtube.com/watch?v=1so-v6_xsU8

Ron Meex
Ron Meex
11 jaren geleden

Zwarte gat bestaat niet meer sinds begin dit jaar.
Dit verandert de wereld.
David LaPoint laat zijn bewijs in praktijk zien.
En heeft ook een oplossing tegen kanker, maar moet eerst getest zijn om het te mogen toepassen.
video The Primer Fields Part 1:
https://www.youtube.com/watch?v=9EPlyiW-xGI
video The Primer Fields Part 2:
https://www.youtube.com/watch?v=2NogyJ0k8Kw

Nachtuil
Nachtuil
11 jaren geleden

Er bestaat een idee over dat een zwart gat, niet echt een gat is. Alleen maar een tunnel naar een ander universum. Klinkt ergens wel aannemelijk….

m&m
m&m
11 jaren geleden

[quote name=”Nachtuil”]Er bestaat een idee over dat een zwart gat, niet echt een gat is. Alleen maar een tunnel naar een ander universum. Klinkt ergens wel aannemelijk….[/quote]
ja dat denk ik ook.
zal het zo zijn dat universums aan elkaar zitten met tunnels en de materie uitwisselen,waar teveel is gaat naar een ander universum?
is maar fantasie van mij.

Back to top button
12
0
We lezen graag je reactie!x