Homepagina » Columns » Tuaca Kelly » Tuaca Kelly: De bittere gevolgen van wrok
wrok

Tuaca Kelly: De bittere gevolgen van wrok

Een paar avonden voordat ‘Donny’ en ik aan elkaar werden voorgesteld droomde ik over hem. Er was eerlijkheid, sociaal gemak, humor en speelsheid in onze uitwisseling. We werden snel bondgenoten. Hij en ik deelden niet alleen waardering voor wetenschap, natuur en opera, maar ook voor de fantasiewerelden waar Vulcans, Hobbits en X-Men wonen. Zijn gebeitelde gezicht, gecompleteerd door zijn prominente spieren die hij ritueel onderhield in de sportschool, en persoonlijkheid maakten hem onderwerp van objectificatie – wat hij niet erg vond. Flirten was een vaardigheid die hij ook bezat en met plezier gebruikte. Sommige langskomende intermezzo’s zouden tot een eerste date leiden. Maar hoe ver zijn avonturen zouden gaan, werd bepaald door een andere overweging die Donny al bijna zijn halve leven bezighield. Amper 40 jaar oud, was Donny al bijna 19 jaar HIV-positief.

Waar ongefilterde spontaniteit speels regeerde, waren dankbaarheid en vreugde niet bepaald zijn doorsnee houding. Wanneer lichamelijke symptomen begonnen, of een leuke ontmoeting – zoals een eerste date – eindigde als gevolg van zijn eigen zorgen, gebruikte Donny elke teleurstelling om zijn persoonlijke wrok te verdedigen. Zijn cynisme zou dan domineren en met zijn woede kwam de minachting voor alles, en iedereen, wat goed was. Op deze momenten nam hij opzettelijk afstand van velen, inclusief mijzelf, en trok op met een vriend die een vergelijkbare minachting voor het onrecht in de wereld had.

Meer nog dan zijn diagnose stond Donny’s verontwaardiging in het centrum van zijn etterende ellende, en vaak koos hij ervoor van daaruit te leven. Hoewel hij op en neer ging in een gevoel van tevredenheid door zichzelf uit te dagen met allerlei soorten projecten, was het voor hem veel redelijker om zich in te graven in een Tolkienverhaal of een Star Trek-marathon en avontuur te zoeken in verbeelding dan zijn pijn te verlichten door vergeving, echte acceptatie en mededogen; het was ook veel amusanter om anderen die in God geloven imbecielen te noemen.

Donny voelde zich verraden. Hij verwachtte niet dat het begin van zijn volwassenheid en ambities zou worden onderbroken. Hoewel hij zich identificeerde als militante atheïst, leek het erop dat hij een gruwelijke minachting voor God had; immers, wie anders kon je de schuld geven voor zijn leven? En als God niet bestaat, waar komt vergeving dan in beeld? En wat betekent dat dan voor Donny? Stel je dat conflict eens voor.

Iedereen met een chronische ziekte heeft overwegingen waar degenen die volledig gezond zijn eenvoudigweg geen rekening mee hoeven te houden. Hoewel lichamelijke symptomen en hun emotionele uitingen invloed hebben op activiteiten, waaronder werk, en genoegens, wordt een van de krachtigste invloeden op de chronisch zieke gevoeld in iemands sociale leven. Velen verliezen de manieren waarop ze eerder konden bijdragen aan relaties.

In Donny’s geval was het bij zijn vrienden bekend dat zijn voorgeschreven medicatie soms een ingrijpend onprettig effect op zijn spijsvertering kon hebben, en dat kon zijn schema in een oogopslag bepalen. Hoewel Donny grote steun van familie en vrienden had, en in staat was te werken en een redelijk fatsoenlijk inkomen verdiende, een geweldige zorgverzekering had en met zijn uiterlijk nog steeds hoofden liet omdraaien in het voorbijgaan, brak zijn stuitende houding zijn prettiger ‘alter ego’ af.

Huiswerk:

 1. Krijg perspectief. Wanneer jij de geliefde bent van iemand met een aanzienlijke gezondheidsuitdaging die van invloed is op jouw/jullie routine, onthoud: neem het niet persoonlijk! Laat het niet over jou gaan. Blaas stoom af om spanning en stress los te laten, maar raak niet verstrikt in je eigen ellende. Dat verlaagt alleen maar het moreel en put je energie uit.
 2. Geef uiting aan Dankbaarheid. Begin met het kleine en betekenisvolle. Elke keer wanneer hem gevraagd werd hoe het met hem ging, zei mijn grootvader: “Ik werd ademend wakker. “ Dit was zijn manier van zijn dankbaarheid uiten voor zijn leven. Hij had vele uitdagingen gehad, toch probeerde hij nog steeds zijn ervaringen als geweldige leraren te zien. (Trouwens, vandaag is zijn verjaardag, dus… Happy birthday ‘Grandpop’)
 3. Vergeving. Los van je religieuze, spirituele en wetenschappelijke ideologie: vergeef (alle misdaden). Vergeven is niet het vergoelijken van een daad of ziekte, het is het afstand doen van de energie van strijd en een nieuwe verdeling geven aan de energie die je zou kunnen gebruiken om te genezen.
 4. Neem niemand gevangen. Sommige mensen hebben weinig tolerantie voor ziekte en vluchten al bij het vallen van een zakdoek. Laat ze gaan.
 5. Koester het geschenk. Chronische ziekte zorgt op een bepaalde manier voor het openbaren van karakter en andere aspecten, voorbij de diagnose, die hunkeren naar genezing. Waardeer dit.

Heb jij een lange-termijn gezondheidsprobleem? Heb je een familielid met een chronische ziekte? Ben je bang om bij mensen die ziek zijn in de buurt te zijn of neig je ernaar om steun te bieden en aan iemands bed te zitten? Heb je een relatie achtergelaten toen er ziekte in beeld kwam? Neem jij ziekte persoonlijk of koester je verwijt? Hoe verzoen jij je met ziekte? Deel het alsjeblieft.

Fatsoensregel: alleen volwassen en opbouwende commentaren, direct gerelateerd aan het onderwerp van het artikel zijn welkom.

 Vind je dit artikel leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

2 reacties

 1. Nicolas I. Beemster

  Niet iemand anders de schuld geven van de situatie, maar zelf verantwoordelijkheid nemen en inderdaad vergeven. Dit geeft kracht terug en maakt je blij.

  Mooi artikel, vooral als je je down voelt en een oppepper nodig hebt.. 🙂

  1 likes
 2. De les is ‘vergeven’ en is dito identiek aan ‘genezen’.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

coronavirus

Wetenschappers ontdekken hiv-achtige ‘mutatie’ die coronavirus extreem besmettelijk maakt. ‘100 tot 1000 keer zo efficiënt als SARS’

Het nieuwe coronavirus bevat een hiv-achtige mutatie ...

Werden zwarte Zuid-Afrikanen doelbewust besmet met hiv? Deze documentaire blaast complottheorie nieuw leven in

Werden zwarte Zuid-Afrikanen doelbewust besmet met hiv? Deze documentaire blaast complottheorie nieuw leven in

Zuid-Afrika kent de zwaarste hiv-epidemie ter wereld. ...