Financieel

De macht van de kredietbeoordelaars (video)

Help door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De financiële markten worden onrustig wanneer rating agencies hun oordeel bekend maken over de kredietwaardigheid van een land, maar vaak blijken oordelen van Moody’s, S&P’s en Fitch onjuist.

“Het is gewoon koffiedik kijken. Het geven van een kredietbeoordeling is niets anders dan een raadspelletje,” zei oud-directeur van Moody’s Jerome Fons.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De kredietbeoordelaars zijn niet uit het dagelijkse nieuws weg te denken. De laatste tijd is de kredietwaardigheid van vooral Europese landen en bedrijven veelvuldig verlaagd. Dit heeft als gevolg dat financiële markten onrustig worden en overheden financieel nog verder in de problemen komen.

Smekend

Het verlagen van een kredietbeoordeling van een land kan verstrekkende gevolgen hebben. Als hun kredietwaardigheid in het geding is kunnen regeringsleiders soms smekend aan de telefoon hangen bij de beoordelaars.

Wie zijn deze kredietbeoordelaars en waarop baseren zijn hun kredietbeoordelingen? Kloppen die beoordelingen überhaupt wel?

Tegenlicht sprak met onder meer oud-directeur van Moody’s Jerome Fons, oud-hoofd van de afdeling Europese landenratings van Moody’s David Levey, hoogleraar politieke economie aan de Universiteit van Warwick Timothy Sinclair en oud-beurshandelaar aan de aandelenbeurs in Frankfurt Dirk Müller. Ook wordt gesproken met de gepensioneerde advocaat Ron Grassi die in zijn eentje een rechtszaak is begonnen tegen de kredietbeoordelaars.

Bekijk hier het fragment: VPRO Tegenlicht over kredietbeoordelaars

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd: 10 zaken die u niet wist over de kredietbeoordelaars

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x