Daan de Wit stelt in zijn boek Weet wat je eet dat de huidige visie op cholesterol is gebaseerd op gebrekkige en achterhaalde wetenschap.
In Nederland hebben anderhalf miljoen mensen een hartaanval of beroerte gehad of lijden aan hartfalen. Het geld dat wordt uitgegeven aan mensen met hart- en vaatziekten is positief voor de fabrikanten van cholesterolverlagende statines. In deze industrie gaan miljarden om.
“Ik ben ervan overtuigd dat het deel van de medische wetenschap dat zich met dit onderwerp bezighoudt, is misleid door het geloof dat we het cholesterol omlaag moeten brengen in de strijd tegen hart- en vaatziekten,” is de opmerkelijke uitspraak van Paul Hugenholtz, emeritus hoogleraar cardiologie aan het Erasmus Medisch Centrum.
Volkomen gemankeerd
Hij wijst erop dat voeding helemaal niet de expertise is van artsen. Die worden tijdens hun jarenlange opleiding in totaal vier uur onderwezen over voeding.
“We geloven blind wat ons wordt verteld, maar wat is de wetenschappelijke onderbouwing en hoe is het gesteld met de kwaliteit ervan?” vraagt De Wit zich af. Al in 1957 liet de Amerikaanse Hartstichting in een 15 pagina’s tellend rapport weten dat er onvoldoende bewijs is om een verband te leggen tussen vet in het eten en hartziekten.
Drie jaar later is die mening opeens precies omgedraaid. Dezelfde Hartstichting adviseerde in 1960 in een rapportje van twee pagina’s zonder bronnen dat het volk de kans op hart- en vaatziekten moet verkleinen door minder vet te eten.
De nieuwe richtlijn bleek te zijn gebaseerd op het onderzoek van de Amerikaan Ancel Keys. Voedingsjournalist Gary Taubes schreef over hem: “Ondanks de legendarische status van zijn studie is die volkomen gemankeerd, net als z’n voorganger.”
Krampachtige houding
In 2014 bleek uit twee onderzoeken dat je van volle melk juist afvalt en van magere melk aankomt. “Het idee dat alle vetten slecht zijn, blijft bestaan in de hoofden van veel mensen, ondanks stapels bewijs dat het niet zo is. Het is eerder omgekeerd,” reageerde dr. Walter Willett van de Harvard-universiteit op de studies.
Professor David Haslam voegde toe: “De aanname was dat een toename van vet in het bloed werd veroorzaakt door een toename van verzadigd vet in het eten, maar de moderne wetenschap laat zien dat geraffineerde koolhydraten en voornamelijk suiker de eigenlijke aanstichters zijn.”
“De krampachtige houding om vast te houden aan het gevaar van vet en verzadigd vet inzake de volksgezondheid lijkt voornamelijk in stand te worden gehouden door een groep Nederlandse voedingsdeskundigen,” zei dr. Remko Kuipers over het probleem van de gebrekkige wetenschappelijke achtergrond bij de adviezen die we krijgen om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Boekentip: Weet wat je eet
[FTM]
Het ongeziene imperium van de vrijmetselaars, de oliemagnaten en de mediatycoons
Gruwelijk en langdurig koud weer kan alle records verpulveren. Wat is er gebeurd met global warming?
Een UFO en cirkels in het gras bij Oisterwijk. Wat is hier aan de hand?
Het is ongelooflijk geraffineerd wat er allemaal gebeurt. Duitse wiskundige waarschuwt voor chemtrails
Werden de Egyptische piramides gebruikt als elektriciteitscentrales? Kijk hier eens naar
Inspectie roept mensen op hun werkgever te verklikken bij overtreden coronaregels: ‘NSB!’
Bijzondere Venusovergang te zien tijdens zonsopkomst
Geheime plannen voor totalitaire wereldregering onthuld. Deze oud-minister zet je wereldbeeld finaal op zijn kop
Voormalig Rothschild-bankier Macron is nieuwe president Frankrijk. Is hij naar voren geschoven door Bilderberg?