Gezondheid

De mythe over calcium: Hoe je echt sterke botten krijgt

Help mee door dit artikel met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Jarenlang is ons geleerd dat calcium helpt tegen zwakke botten. Het wordt vrouwen in de overgang aangeraden calciumsupplementen te nemen om botontkalking en osteoporose te voorkomen.

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van calcium voor sterke en gezonde botten een mythe is.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Calciumverbindingen vormen de basis van botten en tanden. Het consumeren van calcium zorgt echter niet voor de aanmaak van botweefsel. Landen waar veel calcium wordt geconsumeerd (VS, Canada, Scandinavische landen, Nederland) kennen tevens de meeste osteoporosegevallen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een prognose opgesteld van het aantal Nederlanders met botontkalking in 2025. Daaruit blijkt een verwachte groei van bijna 50 procent tot meer dan 1,2 miljoen mensen met osteoporose in 2025. Het is en blijft dus een veelvoorkomende aandoening terwijl botontkalking gemakkelijk voorkomen kan worden.

Een recent onderzoek in het British Medical Journal (BMJ) toonde aan dat calciumsupplementen het risico op hartaanvallen verhogen.

Nieuw onderzoek heeft onthuld dat een zeer klein deel van calcium uit voeding haar weg vindt naar de botten. Experts schatten dat het ten hoogste gaat om één tot twee procent. Veel vormen van calcium zoals koraalcalcium, oesterschelpcalcium, calciumcitraat (E333) en calciumcarbonaat worden niet goed gemetaboliseerd in het lichaam. Deze vormen van calcium vormen kleine steentjes die zich in het zachte weefsel van het lichaam nestelen.

Nanobacteriën gebruiken kleine calciumblokken om harde schelpen van calciumfosfaat te maken zodat ze beschermd worden tegen het immuunsysteem van ons lichaam. Zodoende kunnen pathogene bacteriën, virussen en parasieten zich verbergen. Dit proces werkt ontstekingen in het lichaam in de hand.

Vitamine D3 en K2

Vitamine D3 en K2 stimuleren de activiteit van het osteoblastisch eiwit osteocalcine. Osteocalcine absorbeert calcium, onttrekt het uit de bloedstroom en transporteert het naar de botten. Het werkt als een soort vacuüm waarbij overtollige calciumstenen uit het bloed worden getrokken.

Osteocalcine wordt enkel actief wanneer het vitamine K2-gehalte in het lichaam op peil is. Vitamine K2 en D3 verwijderen tevens osteoclasten die bot afbreken. De meeste mensen hebben een tekort aan vitamine D3 en K2. Dit leidt tot zwakke botten en de afzetting van calcium in zacht weefsel.

Onze botten hebben een goede mix van essentiële mineralen en vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren. Het gaat dan onder meer om magnesium, silliciumdioxide of silica en de omega-3-vetzuren EPA en DHA.

De beste bronnen van silica zijn komkommers, selderij, paprika, paardenstaart, brandnetels, haverstro en alfalfa. Magnesium bevindt zich vooral in noten, zaden, peulvruchten en groene groenten. De beste bronnen van magnesium zijn rauwe, biologische cacao en donkere chocolade.

Een andere krachtige bron van essentiële mineralen wordt gevonden in de roze zoutkristallen van bijvoorbeeld Himalayazout. Zeegroenten als kelp, dulse en andere vormen van zeewier en zeealgen als chlorella zijn fantastische bronnen van voedingsstoffen voor de botten.

Gepasteuriseerde melk en dieren die graan gevoerd krijgen bieden vetzuren die ontsteken en de mineralisatie van calcium in de arteriolen bevorderen.

Rauwe kaas en gefermenteerde drankjes bieden de perfecte combinatie vitamine D3 en K2, calcium, magnesium, zink, omega-3-vetzuren en verzadigde vetten.

Bron: Naturalnews.com

Gerelateerd: Glas melk is een cocktail van medicijnen

Himalayazout in de Niburu Shop

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x