Binnenland

De Nederlandse bedrijven die investeren in kernwapens

Help ons door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

1203%20eads293472394792434De Nederlandse bedrijven AEGON, ING en het Unilever pensioenfonds Progress investeren tezamen meer dan 750 miljoen euro in kernwapenproducenten zo blijkt uit het nieuwe onderzoek (pdf) Don’t Bank on the Bomb.

Dit onderzoek naar producenten van kernwapens is uitgevoerd door het Amsterdamse onderzoeksbureau Profundo.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Bij het onderzoek zijn de aandeelhouders van 19 grote corporaties in kaart gebracht die betrokken zijn bij de productie, het onderhoud en de modernisering van het kernwapenarsenaal in de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Frankrijk en India.

Nederlandse investeerders

Op de lijst vinden we ruim 300 banken, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Zij hebben minimaal een aandeel van 0,5 procent in deze bedrijven.

Het onderzoek toont aan dat onder meer Nederlandse investeerders indirect betrokken zijn bij de productie van en het onderhoud aan kernwapens.

Uit het rapport blijkt tevens dat kernmachten jaarlijks meer dan 75 miljard euro, oftewel negen miljoen euro per uur, uitgeven aan het kernwapenarsenaal.

EADS

De meeste kernwapenproducenten zijn beursgenoteerde corporaties als het Britse BAE Systems, de Amerikaanse defensieconcerns Lockheed Martin en Northrop Grumann, het Franse elektronicabedrijf Thales en Larsen & Toubro in India.

Ook het in Leiden zetelende Europese lucht- en ruimtevaartconsortium EADS, moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus, produceert kernwapens, met name voor Franse onderzeeërs. Het bedrijf maakt bovendien deel uit van een samenwerkingsverband van bedrijven dat kernraketten bouwt voor de Franse luchtmacht.

Het Nederlandse EADS levert wapens aan niet-NAVO landen zonder rekening te houden met de politieke situatie en de economische gevolgen. Het nam in Zuid-Afrika smeergeld aan om wapens te verkopen. EADS verschaft weinig gegevens over zijn wapenproductie. Het bedrijf produceert, in strijd met internationale wet- en regelgeving, wapensystemen voor Europese landen.

Superbedrijven

Arnaud Cohen Stuart van ING legde ooit uit dat stoppen met investeren in de wapenhandel een lastige zaak is: “Wanneer je als norm stelt niet langer te investeren in de wapenhandel betekent dat ook stoppen met defensie. Daar is maatschappelijk gezien volgens mij niet echt een breed draagvlak voor.” EADS is één van de 19 kernwapenproducenten die zijn meegenomen in het onderzoek van Profundo.

ING Groep NV en Vereniging Aegon vinden we op respectievelijk plaats 41 en 45 terug op de lijst van 50 superbedrijven die de wereldeconomie controleren.

Bron: Ikvpaxchristi.nl via Hetkanwel.nl

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info interessant?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x