Universum

De Venusovergang van 2012 (video)

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Op 5 juni aanstaande schuift Venus voor de zon langs en produceert de avondster een silhouet dat waarschijnlijk door niemand die nu leeft ooit nog eens zal worden gezien.

Venusovergangen zijn zeer zeldzaam en vinden plaats in paren met een tussenperiode van acht jaar, afwisselend in de maand juni of december.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De overgang in juni zal niet worden herhaald tot het jaar 2117. Waarnemers op zeven continenten, waaronder Antarctica, kunnen de Venusovergang aanschouwen.

Eclipsbril

De overgang duurt bijna zeven uur en begint op 5 juni om 23.09 uur Nederlandse tijd. In de vroege ochtend van 6 juni zal de Venusovergang bij helder weer in ons land te zien zijn.

Kijk niet rechtstreeks in de zon want Venus bedekt te weinig van de zonneschijf om de oogverblindende gloed tegen te houden. Gebruik bijvoorbeeld een eclipsbril, lasbril of solar-telescoop.

Parallax

De Venusovergang kreeg in de moderne geschiedenis voor het eerst wereldwijde aandacht in de 18e eeuw. Indertijd was de omvang van het zonnestelsel één van de grootste wetenschappelijke mysteries. Astronomen wisten niet hoe ver de planeten uit elkaar stonden. Vandaag de dag zitten we met het mysterie van de donkere energie.

Sir Edmund Halley ontdekte dat hij de afstand tussen de aarde en Venus kon berekenen door de overgangen van 1761 en 1769 vanaf verschillende plaatsen op aarde te observeren. Hij maakte gebruik van parallax, het verschijnsel waarbij de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van een ander voorwerp en de achtergrond varieert wanneer men vanuit verschillende posities waarneemt.

Zwartedruppeleffect

Na zijn dood vonden expedities plaats om de Venusovergang op verschillende plaatsen waar te nemen. James Cook bekeek bijvoorbeeld de overgang van 1769 vanuit Tahiti. Johan Maurits Mohr nam de Venusovergang van 1761 waar vanuit Batavia. Sommige historici noemen deze internationale inspanning ook wel het Apolloprogramma van de 18e eeuw.

Het waarnemen van de exacte tijd van het begin en eind van de overgang leek onmogelijk vanwege het zwartedruppeleffect waardoor de schijf van Venus lijkt vast te kleven aan de zonneschijf. Tegenwoordig is de exacte waarde van de astronomische eenheid echter bekend uit ruimte- en radarwaarnemingen van objecten in het zonnestelsel. Op dinsdag 8 juni 2004 was in Europa, Azië en Afrika een Venusovergang zichtbaar.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Geert
Geert
11 jaren geleden

In Amersfoort wordt deze Venus transit in verbinding gevierd (Venus is Calling)op 6 juni (19:15) en vindt plaats op het Lieve Vrouweplein als onderdeel van de wereldwijde Worldgathering2012.com

Info:[email protected]

Back to top button
1
0
We lezen graag je reactie!x