Homepagina » Columns » Johan Oldenkamp » Johan Oldenkamp: De verborgen Cosmologie achter Harry Potter
terra en luna

Johan Oldenkamp: De verborgen Cosmologie achter Harry Potter

harry potter deel 1

De voorkant van het eerste boek van de vertaalde Harry Potter-reeks

Aan het succes van de verfilmde boekenreeks over de belevenissen van een personage genaamd Harry Potter ligt een beproefd recept ten grondslag. Alle grootse mythologische verhalen sinds mensenheugenis zijn geënt op precies datzelfde recept. Zou Joanne Rowling (1965) als de schrijfster van deze boekenreeks dit recept hebben gebruikt zonder het te kennen? Dat zou dan toch wel heel erg ‘toevallig’ zijn geweest.

Het aloude recept om aansprekende mythologische verhalen te schrijven is gebaseerd op de kennis van de hemellichamen. Daarbij gaat het niet alleen over astronomische feiten, maar ook over astrologische inzichten. Het geheel van Astronomie en Astrologie samen benoem ik als Cosmologie. Dat woord schrijf ik met een hoofdletter C aan het begin, omdat Cosmos een eigennaam is, namelijk de naam van het geheel van ons waarneembare universum.

De belangrijkste personages uit de belevenissen van Harry Potter zijn dus allemaal personificaties van hemellichamen. Harry Potter is daarbij de verpersoonlijking van de planeet die centraal staat in de Astrologie, en dat is uiteraard de planeet waarop wij leven. De naam van onze thuisplaneet binnen Wholly Science is: Terra. Hoewel Terra onze Cosmologische moeder is, en dus een manifestatie is van het vrouwelijke, heeft Jo Rowling ervoor gekozen om de personificatie van Terra neer te zetten als een jongeman. Het is in de mythologie inderdaad gebruikelijk om een heldenverhaal vanuit een mannelijke hoofdrolspeler te vertellen.

De directe naasten van Harry zijn Hermelien Griffel en Ron Wemel. De charmante en tevens vinnige Hermelien staat voor het vrouwelijke van Venus, terwijl de roodharige Ron voor het mannelijke van de rode planeet Mars staat. Harry bevindt zich veelal tussen Hermelien en Ron. Evenzo bevindt de omloopbaan van onze moederplaneet Terra zich tussen die van Venus en die van Mars.

De centrale zon in het midden van ons zonnestelsel wordt binnen Wholly Science Helios genoemd. Daar vandaan komt het voor ons veruit krachtigste licht. De sterkste tovenaar (van de ‘goeierikken’) is professor Albus Perkamentus, de heerser over Zweinstein. Perkamentus is dus de personificatie van de zon Helios. Het elektromagnetische veld rondom Helios (genaamd de Heliosfeer) beschermt het gehele zonnestelsel, inclusief Terra. Evenzo wordt Harry vanaf het allereerste begin energetisch beschermd door Perkamentus.

Zoals onze thuisplaneet Terra onze Cosmologische Moeder is, zo is de zon Helios onze Cosmologische Vader. Veel mensen menen dat met ‘onze Vader in de hemel’ God zou worden bedoeld, maar dat is een hardnekkige misvatting. De zon Helios is namelijk onze Vader in de hemel is. Evenzo is Perkamentus als een vader voor Harry, die al heel vroeg in zijn leven beide ouders verloor (door toedoen van ‘Jeweetwel’).

Vanwege de enorme massa van Jupiter, die de grootste planeet is in ons zonnestelsel, trekt Jupiter als een soort stofzuiger veel asteroïden naar zich toe die anders mogelijk op Terra zouden inslaan. Evenzo wordt Harry fysiek beschermd door de reusachtige Rubeus Hagrid. Hagrid is dus de verpersoonlijking van Jupiter.

De naam van de maan die een baan rondom Terra beschrijft is binnen Wholly Science: Luna. Iemand die de ‘maanziekte’ heeft (of in het Engels lunatic is), die vinden wij raar of lijp. De bijnaam van Loena Leefland is dan ook Lijpo (of Loony in het Engels). In de oorspronkelijke Engelstalige versie is haar voornaam Luna, wat onmiskenbaar een klip en klare verwijzing is naar ‘onze’ maan.

De helderste ster aan de nachtelijke hemel is Sirius. Hoe belangrijk deze heldere ster is voor de mensheid, dat weten de Dogon in West-Afrika al zeer vele generaties. Wanneer de zon Helios als onze Vader is, dan is deze tweede ster als onze Stiefvader. Jo Rowling heeft de stiefvader van Harry inderdaad vernoemd naar deze ster, want zijn naam is Sirius Zwarts. De ster Sirius hoort bij het sterrenbeeld Grote Hond en wordt ook wel de Hondsster genoemd (of Dog Star in het Engels). Evenzo kan Sirius Zwarts zichzelf veranderen in een grote zwarte hond.

Draco Malfidus vervult een centrale rol in de belevenissen van Harry Potter. Op eenzelfde manier neemt het sterrenbeeld Draco een centrale positie in met betrekking tot de precessiecyclus van bijna 26.000 jaar die officieel de Precessie van de Equinoxen wordt genoemd. Deze hemelse rondgang van ons geografische noorden draait namelijk letterlijk om het sterrenbeeld Draco. Deze precessiecirkel wordt mede veroorzaakt door Sirius (Zwarts), zoals ik in mijn videopresentatie over de Klok van Gizeh heb uitgelegd. Wist je dat Draco Malfidus de zoon is van Lucius Malfidus en Narcissa Malfidus-Zwarts? Dus blijkbaar kent ook Jo Rowling deze rol van Sirius.

Als adjunct-schoolhoofd besteedt professor Minerva Anderling veel tijd aan Harry en neemt ze hem mee naar andere mensen. Zij is degene die Harry’s talent voor het vliegen met de bezemsteel zag, waardoor hij zoeker werd bij de sport zwerkbal. Ze speelt de rol van communicator in het leven van Harry, evenals boodschapper. Minerva staat daarom voor de planeet Mercurius, die in de Astrologie onder andere van invloed is op onze communicatie. Net als Mercurius is prof. Anderling relatief gezien zeer klein.

In de Astrologie is Saturnus als de strenge leraar die vele mensen vrezen. Saturnus brengt ons levenslessen waar we niet altijd om staan te popelen. Saturnus is streng en gedisciplineerd; hij tolereert geen dwazen, en dat geldt precies evenzo voor professor Severus Sneep. Prof. Sneep is een mysterieus personage, die een Saturnus-achtige rol voor Harry speelt. Harry moet leren om zijn denken te beschermen tegen indringers. Prof. Sneep is belast met de verantwoordelijkheid om Harry dit te leren, en het is een slopende reeks van lessen voor Harry, wat dus zeer Saturnus-achtig is.

Professor Remus Lupos leert Harry zijn ergste angsten te overwinnen. Deze prof. Lupos is de personificatie van Pluto. In de Astrologie is Pluto de heer van de onderwereld en macht. Diep gewortelde angsten zijn dan ook geassocieerd met Pluto. Pluto is ook bekend voor de dood en wedergeboorte, waardoor situaties volkomen kunnen transformeren. De situatie veranderde voor Harry compleet toen hij ontdekte, met de hulp van prof. Lupos, dat Sirius Zwarts er niet op uit is om hem te doden.

Professor Sybilla Patricia Zwamdrift is een beetje het contact met de werkelijkheid kwijt en maakt goed gebruik van haar paranormale talenten. Dat betekent dat prof. Zwamdrift een verpersoonlijking is van de planeet Neptunus.

Nu we dit alles weten is de kernvraag natuurlijk welk hemellichaam overeenkomt met Heer Voldemort, de grote plaaggeest van Harry. Deze ‘Vol-de-Mort’, wat Frans is voor ‘Vlucht van de Dood’, is beter bekend als Jeweetwel of Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden. Kijken we naar de vertaling door Zecharia Sitchin (1920 – 2010) van de Sumerische kleitabletten, dan zou met deze Voldemort, oftewel ‘doodsvlucht’, misschien wel Nibiru kunnen worden bedoeld, aangezien de passage van Nibiru (eens in de 3600 jaar volgens Sitchin) inderdaad gepaard gaat met rampspoed en vele doden.

nibiru

Niet het rondje links boven, maar die in het midden stelt waarschijnlijk Nibiru voor

Of Nibiru echt bestaat (ongeacht wat het dan precies zou kunnen zijn, bijvoorbeeld een planeet, een bruine dwergster of een mini-zonnestelsel), kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik meen echter wel zeker te weten dat Sitchin de extra planeet op de beroemde rolzegel die is gecatalogiseerd onder nummer ‘VA/243’ in het Duitse Rijksmuseum in Berlijn onjuist heeft aangewezen als zijnde een verwijzing naar Nibiru. Wat Sitchin als Nibiru heeft aangeduid is volgens mij een verwijzing naar Tiamat. Echter, in het midden van diezelfde rolzegel lijkt toch weldegelijk een verwijzing naar Nibiru te zijn gemaakt. Klik hier om daar meer over te lezen (in het Engels).

Mocht Jo Rowling inderdaad Voldemort hebben opgevoerd als de personificatie van Nibiru, dan is het erg opvallend dat deze plaaggeest aan het einde van de avonturen van Harry Potter dood gaat. Is het slechts een goed gebruik dat in een heldenepos de slechterik de dood vindt? Of probeert Jo Rowling ons te vertellen dat Nibiru niet opnieuw terug zal keren, om wat voor reden dan ook?

Wie het weet, die mag het zeggen.Vond je deze informatie goed? Klik dan hieronder om te delen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

8 reacties

 1. Leuk artikel!

  1 likes
 2. Leuk bedacht maar ik vind Harry potter jatwerk van een boek(en) dat er al eerder was. De magische wereld van Chrestomanci geschreven door Diana Jones….

  0 likes
  • Heb je dat recept al eens bestudeerd, Tess? Volgens mij begrijp je niet wat ik met dit artikel probeer te zeggen. Ik heb het boek dat jij noemt niet gelezen, maar ik durf te wedden dat hieraan precies hetzelfde recept ten grondslag ligt.

   0 likes
 3. Ik ben van mening dat niet Snape, maar Voldemort zelf de personificatie van Saturnus is.
  Wat Darth Vader voor Star Wars is, is Voldemort voor Harry Potter, namelijk de zwarte zon.
  Allebei gaan ze dan ook in een zwarte cape gehuld. Onze planeet Saturnus IS de zwarte zon, en maakt deel uit van het binair stelsel Atum(Saturn) -Ra(Helios), zoals de oude Egyptenaren dat noemden. Voor de stelling dat Saturnus een tweede zon is, is méér bewijs. Namelijk in de Germaanse mythologie. Ik kom hier uit bij het verhaal van Sinthgunt en Sunna, hier aangemerkt als ‘de twee zusters’ omdat in Germaanse mythologie het man/vrouw principe omgekeerd is. De naam van Sinthgunt betekent; “zij die langs de nachthemel liep”. Belangrijk om te zien is dan, dat hier duidelijk niet onze Maan wordt bedoeld, want dat is in de Germaanse overlevering dus een mannelijke entiteit. Sinthgunt stond dus samen met Sunna aan de hemel. Het gaat hier overduidelijk over twee zonnen én een maan, die om de Aarde draaien. Hieruit volgt dan ook de logische conclusie, dat er op het Gizeh plateau twéé sfinxen stonden, namelijk één die naar de ochtendzon keek (Ra) en één die naar de avondzon keek (Atum). Of werd hier werkelijk gewezen op een WITTE ster, en een ZWARTE ster aan de hemel? Denk in dit kader eens aan het Chinese Yin-Yang symbool. In elk geval, de Egyptenaren maakten onderscheid tussen wit licht en zwart licht, wat dat laatste precies inhield weten we (nog) niet. De grote sfinx is een zogenaamde ‘Aker’ een bewaker van de onderwereld, en die stonden altijd met twéé, nooit alleen. De naam van Voldemort, uitgelegd als het Saksische Wolde-Mort, betekent ‘dode natuur’ en dat is bij uitstek een beschrijving voor een Satanisch figuur. Zijn tegenhanger Dumbledore is inderdaad de zon, die je daarom ook ‘levende natuur’ zou kunnen noemen. Denk hierbij dan eens aan het bekende Nederlandse duo Sint en Piet. In veel landen is Piet een soort boeman of duivelsfiguur, die langs een touw uit de hemel achter Sinterklaas naar beneden kruipt. Daar zie je nog duidelijker de herkomst in. Een uitvoerig verhaal gaat hier te ver, maar er is nog véél meer over de Harry Potter films te zeggen

  0 likes
  • Beste Peter,

   Op 28 mei 2012 was Troy D. McLachlan te gast bij Pateo Radio. Ken je zijn werk? Beluister anders eens het gesprek dat ik met hem had via http://www.Pateo.nl.

   De uitdrukking ‘vele wegen leiden naar Rome’ wordt nog veelzeggender wanneer je de oorspronkelijke naam van deze stad kent!

   Welk hemellichaam stelt Snape volgens jou voor?

   0 likes
   • Ik heb mijzelf inderdaad afgevraagd wie Snape dan wel is. In de boeken en films is hij een figuur die de hele tijd heen en weer slingert (“slytherin”) tussen Dumbledore en Voldemort. Hij zit immers ook bij de Dark lord himself aan tafel. Ik zou hem daarom kunnen zien als een satelliet van Saturnus, maar misschien beter nog; als de ringen van Saturnus. Het zou kunnen dat die ringen iets van de energie van onze zon opnemen, tenminste reflecteren ze toch het licht ervan. In die zin is Snape een soort koppeling tussen die twee, de “nulpunt energie” zou je kunnen denken. Maar deze gedachte is veel interessanter; Is er in feite altijd een donkere tegenhanger van elke (zichtbare) zon, in de vorm van een zwarte zon? én loopt daar soms een wormachtige brug/verbinding tussen, een “slytherin” van energie, die misschien wel de reden zijn van Saturnus’ ringen??? De naam Snape lijkt ook nog verdacht veel op Snake. En daarmee doelt de schrijfster op iets anders, namelijk ‘the snake people’ ofwel de Naachal. Deze Naachal zijn zeer weinig bekend, althans bij naam, maar het zijn in feite al vaak getoonde figuren in de filmwereld. Dat volk met die puntoren, iedereen kent ze wel. In de Star Trek films zijn dat de Vulcans, en in Lord of the Rings zijn het de Elfs. Die worden niet toevallig uitgebeeld als een soort van intellectuele engelen, want de Naachal zijn in feite de engelen. Naachal of Nagal = Angal. En daar hadden we dan Sathan, die van oorsprong ook een engel (naachal) was, maar hij raakte de goddelijke weg kennelijk ooit helemaal kwijt, en verloor zijn licht. Sathan heeft volgens de bijbel ook een heel leger van boze machten, dus het zou hier weleens kunnen gaan om een echte historische “Star Wars” tussen goede en slechte “engelen”. Dan kom ik weer even uit bij Star Wars. Vrijwel niemand heeft ooit het logo gezien dat voor de film werd gemaakt voor de Jedi (=Djed-Ay) orde, namelijk een lichtzwaard met engelenvleugels ernaast. Dit beeld werd echter nooit in de films getoond bij mijn weten (en ik heb ze vaak gezien.) George Lucas wijst ons hier dus ook op de Naachal. Kortom de filmwereld heeft een bizarre preoccupatie met de planeet Saturnus. Denk maar aan Prometheus, of de wereld Pandora in de film Avatar. Ik heb daarom steeds het idee dat we in fantasiefilms meer naar historie kijken, dan naar fictie.

    0 likes
    • Ik vergeet nog daarbij te zeggen dat “Nagini” de slang van Voldemort is, en dat is ook het personage Bathilda Bagshot, een blonde oude vrouw die in staat is tot transmutatie van haar lichaam. Nagini is niet alleen de naam van een mysterieuze slangengodin in India, het is ook de naam voor een vrouwelijke Naga, ofwel een Naachal. Deze ‘goden’ zouden inderdaad in staat geweest zijn tot het aannemen van vormen, en andere wonderen. We zitten dan bij de Shiva cultus waar het meisje Parvati in de Harry Potter films ook weer naar verwijst. Shiva heeft op afbeeldingen, om zijn nek een cobra-slang zitten. Dit moet welhaast een code zijn, zowel in India en Egypte, om deze groep van ‘geascendeerde meesters’ aan te duiden.

     0 likes
 4. Geniaal wat je schrijft natuurlijk Johan, maar persoonlijk denk ik niet dat Ms. Roling hier mee bezig was, die heeft gewoon een geweldig verhaal geschreven voor jong en oud, en dat is een undersatement en erg kort door de bocht. Degene die het haar heeft aangereikt via intu‼tie, die dus een heel ruim ‘zicht’ had/heeft, die kan een Cosmologisch plaatje hebben willen schilderen waar niet iedereen zicht op heeft.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Zijn de terpen in Friesland aangelegd volgens patronen van sterrenbeelden?

Zijn de terpen in Friesland aangelegd volgens patronen van sterrenbeelden?

De Friese terpen zijn aangelegd volgens het ...

Indrukwekkende graancirkel ontdekt bij Stonehenge

Verbazingwekkende graancirkel ontdekt bij Stonehenge

In de buurt van Shaftesbury in het ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZ2VsZG1pbmRzZXRjb2FjaC5ubC9hYW5tZWxkZm9ybXVsaWVyLTIiIG5hbWU9Im15aUZyYW1lIiBzY3JvbGxpbmc9Im5vIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMSIgbWFyZ2luaGVpZ2h0PSIwcHgiIG1hcmdpbndpZHRoPSIwcHgiIGhlaWdodD0iNjIycHgiIHdpZHRoPSI3ODFweCIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg==