Mens en Dier

De vrouw die haar eigen gezicht niet herkent

Help door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Heather Sellers lijdt aan prosopagnosie, beter bekend als gezichtsblindheid. Ze is niet in staat om gezichten te herkennen. Een auto of een hond herkent ze daarentegen zonder problemen.

Sellers wist op vroege leeftijd al dat ze anders was, maar rond haar dertigste werd pas duidelijk waar ze last van heeft.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Mijn ouders dachten dat ik gek was,” zei ze. Naar schatting lijdt 2,5 procent van de wereldbevolking aan de aandoening. Het is een hele subtiele aandoening, legt Sellers uit. Het brein compenseert gemakkelijk omdat er zo veel andere dingen zijn waar je iemand aan kunt herkennen: haarkleur, houding of kleding.

Naamplaatjes

Als kind raakte Heather haar moeder eens kwijt in de supermarkt. Medewerkers brachten moeder en kind weer bij elkaar, maar Heather herkende haar moeder niet. “Maar ik wist niet dat ik haar niet herkende.”

Heather was 36 toen ze de term gezichtsblindheid tegenkwam in een boek over psychologie. “Toen ik dat woord zag wist ik precies wat ik had, het verklaarde alles chaos.”

Ze nam contact op met neuroloog Brad Duchain van de Harvard-universiteit, die haar diagnosticeerde met één van de drie ergste gevallen van de aandoening die hij ooit had gezien. Op de universiteit waar ze lesgeeft kan ze studenten herkennen aan hun kleding of haar en ook vraagt ze de studenten een naamplaatje te dragen.

Lift

De aandoening maakt een sociaal leven zwaar. Op een feest sloeg ze eens haar arm om de verkeerde jongen heen omdat ze dacht dat hij haar partner was. Jongens belden haar kwaad op omdat ze na een date was langsgelopen zonder iets te zeggen.

Heather kan haar eigen gezicht ook niet herkennen. “Soms sta ik in de lift met om me heen allemaal spiegels. Ik zie dan een vrouw die beweegt waarop ik aan de kant wil gaan om ruimte te maken. Dan realiseer ik me dat ik die vrouw ben.” Ze ziet ook vaak foto’s zonder zichzelf te herkennen.

Het blijkt dat een bepaald deel van het brein van mensen die lijden aan gezichtsblindheid niet wordt geactiveerd. Een deel van het brein herkent een gezicht, maar het brein geeft deze informatie vervolgens niet door aan het hogere bewustzijn. Ze herkennen het gezicht wel, maar zijn zich er niet van bewust.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marjo
Marjo
11 jaren geleden

universiteit tilburg doet hier een onderzoek naar, hier ben ik ook voor aangemeld

Morningstar
Morningstar
11 jaren geleden

Het ergste is dat je er nooit van geneest. In therapie gaan heeft dus weinig zin, behoudens dat men je kan leren hoe je ermee moet omgaan.

Crayon
Crayon
11 jaren geleden

“Naar schatting lijdt 2,5 procent van de wereldbevolking aan de aandoening.”

Dat lijkt me wel heel veel, alleen in Nederland zouden dat dan al meer dan 40000 mensen zijn. Wel interessant trouwens, kan me er geen voorstelling van maken.

Toxic World
Toxic World
11 jaren geleden

Heel goed mogelijk dat ze vaccinatieschade heeft opgelopen. Elke mogelijke ‘ziekte” kun je oplopen omdat het hormoonysteem compleet overhoop gehaald wordt door de toxines in de vaccins. Van autisme t/m eczeem en alles wat er tussenzit kun je krijgen door vaccinaties. Hoe zwakker je bent op het moment van vaccineren (griep oid) hoe vatbaarder je auto-immuunsysteem is waardoor de kans op schade toeneemt. Gelukkig is er wel een goede kans om de vaccinaties te ontstoren dmv homeopathie of biofotonentherapie waardoor de klachten verdwijnen. Kijk eens op http://www.tinussmits.nl. Hij heeft al 300 kinderen van o.a. autisme afgeholpen door het ontstoren van vaccins mbv klassieke homeopathie. Ik ben zelf natuurarts en zie dagelijks met mijn eigen ogen hoe iemand weer opknapt van de meest ernstige aandoeningen na het ontstoren van vaccinaties of inentingen. Vaccinaties zijn de grootste ziekmakers in deze ziekmakende maatschappij. Het is dus zeer goed mogelijk dat ook deze aandoening van deze vrouw daarvan afkomstig is. Het zou me iig niets verbazen.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x