Homepagina » Columns » Johan Oldenkamp » Johan Oldenkamp: De waarheid ontdekken. Hoe belangrijk is dat voor jou?
wholly science

Johan Oldenkamp: De waarheid ontdekken. Hoe belangrijk is dat voor jou?

Misschien ken je het radiospelletje van enige tijd terug waarin de kandidaat uit drie stellingen de enige ware diende te kiezen. Helaas is vinden van de waarheid over vrijwel alles in onze werkelijkheid een open vraag, en zijn er vaak veel meer dan drie mogelijke antwoorden. Hoe kunnen we nu zeker weten welk antwoord de enige ware is?

Hier stuiten we al gelijk op het eerste dilemma. Velen menen namelijk dat er niet slechts één waarheid is, maar dat iedereen een eigen waarheid heeft. Dat is dan hun waarheid, en daar is dan opeens maar wel precies één van. De mensen die geloven in ‘iedereen heeft een eigen gelijk’ weten verder helemaal niet hoe zij aan deze geloofsovertuiging zijn gekomen. Dit geloof in ‘ieder heeft een eigen waarheid’ is afkomstig van de New Age. De New Age is een geloofsysteem dat is bedacht om mensen te vangen die de oude geloven (Hindoeïsme, Judaïsme, Boeddhisme, Christendom, en Islam) de rug hadden toegekeerd. De New Age-religie is een soort ‘the best of’ van de vijf oude religies gecombineerd met de geloofsovertuigingen van kwantummechanica. Wat deze zes religies ons proberen wijs te maken is namelijk grotendeels niet waar, en dat geldt ook voor wat de universiteiten, de media, de overheden en de gezondheidszorg ons proberen te verkopen. Dat kan ik zeggen omdat ik heel veel van deze onwaarheden heb onderzocht. Daardoor ben ik ook op het spoor gekomen van alles wat wel waar is. Al die echte waarheden heb ik vervolgens geïntegreerd tot één gestructureerd systeem waaraan ik de naam ‘Wholly Science’ heb gegeven.

laptop PateoDe basis voor Wholly Science is gelegd door vele onbevoordeelde onderzoekers, zoals Lao Tzu, Pythagoras, Heraclitus, Plato, Chuang Tzu, Leonardo Fibonacci, Leonardo da Vinci en velen na hen. Wellicht heb je wel eens gehoord van de Plato’s ‘Allegorie van de Grot’. Daarin beschrijft Plato feitelijk dat onze totale werkelijkheid uit drie ringen bestaat, althans zo interpreteer ik zijn gelijkenis. De buitenste ring is de werkelijkheid die wij met onze zintuigen waarnemen. Dat noem ik de ‘Schaduwwereld’. Deze wereld is een afspiegeling (of schaduw) van de wereld aan de andere kant van de spreekwoordelijke sluier. Aan die andere kant van de sluier komen we in de middelste ring, die ik de ‘Protowereld’ noem. Op haar beurt is de Protowereld ook weer een afspiegeling, en wel van de oorspronkelijke wereld die overeenkomt met de middelste ring. Die eerste ring in het midden noem ik de ‘Bronwereld’.

In Plato’s Allegorie van de Grot komt het vuur (of het licht) overeen met de Bronwereld. De objecten die het licht blokkeren behoren tot de Protowereld. En de geprojecteerde schaduwen op de grotwand stellen de Schaduwwereld voor. Wil je hier meer van weten, ga dan even naar mijn website. In meerdere van mijn boeken ga ik daar dieper op in.

Laten we nu eens kijken naar wat de ‘waarheid’ nu precies is. Wholly Science laat heel eenvoudig zien dat er drie soorten waarheid zijn. In de Schaduwwereld is er voor iedere waarneming slechts één objectieve waarheid. En iedere waarneming is op haar beurt weer gekoppeld aan een positie in de ruimte en een moment in de tijd. Verandert de waarnemingspositie of het tijdstip van de waarneming, dan kan daarmee ook die objectieve waarheid veranderen. Echter, vanuit dezelfde positie en hetzelfde tijdstip van de waarneming neemt iedereen dezelfde objectieve waarheid waar. Het gaat daarbij dan over de objectieve kenmerken van de waarheid. Dit zijn de kenmerken die we kunnen uitdrukken in kwantificeerbare grootheden. Eenvoudig gezegd kunnen we de objectieve waarheid meten (dat wil zeggen: uitdrukken in eenduidig gedefinieerde eenheden). De uitdrukking ‘meten is weten’ verwijst naar deze objectieve waarheid.

Het waarnemingsperspectief in de Schaduwwereld is altijd extern. In de Protowereld is het waarnemingsperspectief echter intern. We hebben het dan over de subjectieve beleving die waar is voor diegene dit het als zodanig beleeft. In de Protowereld zijn er daarom vele subjectieve waarheden. De subjectieve waarheid gaat over kwalitatieve aspecten. Of we iets bijvoorbeeld mooi of lelijk vinden is een subjectieve aangelegenheid. We kunnen daarom stellen dat ieder ‘subject’ een eigen subjectieve beleving van de waarheid heeft. Iedere subjectieve waarheid is niet alleen afhankelijk van de belever (het ‘subject’), maar ook van de tijd en de plaats van die beleving. Eenzelfde beleving op een andere locatie of op een ander moment kan daarom een volstrekt andere kwaliteit hebben.

In de oorspronkelijke Bronwereld in het midden van de werkelijkheid vinden we Absolute Waarheid. Deze Absolute Waarheid kunnen we ook de Universele Waarheid of de Goddelijke Waarheid noemen. Deze Waarheid staat buiten ruimte en tijd. De Absolute Waarheid is altijd en overal waar, en staat bovendien volkomen los van de waarnemer of de belever. Zoals je wellicht zult begrijpen gaat Wholly Science over deze Absolute Waarheid. Je zou dit ook de Heilige Waarheid kunnen noemen, of de Waarheid van het Geheel. Voor mij gaan de woorden ‘heel’, ‘geheel’, ‘heelheid’, ‘heel worden’, ‘healing’ en ‘heilig’ allemaal over hetzelfde. In het Nederlands vertaal ik Wholly Science dan ook wel als Heelheidswetenschap (of Wakkere Wetenschap), maar ik gebruik liever de Engelstalige woorden. Deze zijn korter en ze geven de gelijkheid van ‘heilig’ en ‘geheel’ heel treffend weer. Bovendien is Wholly Science is de hereniging van zuivere Wetenschap en ware Godsdienst (of Spiritualiteit). In de naam Wholly Science verwijst ‘Holy’ immers naar ware Godsdienst, en ‘Science’ naar zuivere Wetenschap.

Denk nu niet dat Wholly Science iets met religies van doen zou hebben, of dat het zelfs een religie zou zijn. Voor geloof is volstrekt geen ruimte binnen Wholly Science. Het is uitsluitend een kwestie van begrijpen. En wie echt begrijpt, die snapt dat in onze gangbare realiteit alles op z’n kop is gezet. Gezondheidzorg maakt ziek. Onderwijs maakt dom. Veiligheid creëert terreur. Belasting is diefstal. Journalistiek is propaganda. En ga zo maar door. Wil je in ons dagelijkse oerwoud aan misleiding, verdraaiingen, omissies en regelrechte leugens weten wat wel waar is, dan heb je kennis van zaken nodig. Zo niet, dan ben je reddeloos verloren.

huis op rots of zandKen je het verhaal uit de Bijbel over een man die zijn huis bouwde op rots terwijl zijn buurman een huis op zand bouwde? Die gelijkenis vertelt ons dat een huis gebouwd op zand zomaar in kan storten. Het huis dat op rots is gebouwd trotseert daarentegen de meest harde wind en de meest zware regens. Zo is het ook met ons begrip van de werkelijkheid. Het huis staat dus symbool voor ons begrip. Wanneer we iets honderd procent zeker weten, dan is dat als een rotsvaste ondergrond voor ons ‘huis’. Al het andere is niets anders dan los zand van vermeende waarheden.

Ik durf gerust te stellen dat minimaal 99,99% van alle waarheden die je op het internet kunt vinden gebouwd zijn op drijfzand. Wie op die onjuiste ‘waarheden’ doorborduurt, die begeeft zich dus op glad ijs en die gaat daarom vroeg of laat compleet nat. En wanneer wij kritisch naar ons eigen ‘huis’ durven kijken, dan ontdekken we (en niemand van ons uitgezonderd) dat deze allemaal ook op zand zijn gebouwd. We zijn namelijk al begonnen met de bouw van ons huis toen we nog heel erg jong waren. We kregen daarbij vele bouwstenen aangereikt die helemaal niet echt waar zijn. Ons huidige ‘huis’ rust er inmiddels echter compleet op. Zouden we deze onware overtuigingen weghalen, dan stort ons ‘huis’ minimaal gedeeltelijk in. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Bij de minste ‘zandverschuiving’ stort ons huis sowieso in. Laten we het daarom maar snel zelf afbreken, om daarna een huis op rots te gaan bouwen. Je houdt anders jezelf voor de gek.

Ik ben al een tijdje bezig met het volledig opnieuw opbouwen van mijn ‘huis’ dat deze keer is gegrondvest op keiharde rost, en ik kan je zeggen dat het heel fijn werk is. “Het edelste genot is de vreugde van echt begrijpen” heeft mijn grote voorbeeld, Leonardo da Vinci, destijds gezegd. Ook over dit genie mogen we blijkbaar de waarheid niet kennen, getuige het onzinboek over hem door misleider Dan Brown dat onmiddellijk een bestseller werd. Inderdaad, leugens verkopen veel beter dan de waarheid. Vrijwel alle mensen zijn namelijk domweg te lui om hun huis opnieuw te bouwen. Ben jij daarvoor niet te lui, dan zul je waarschijnlijk net zo blij worden van Wholly Science als ik.

Kijk voor meer hierover op Pateo.nl.Vind je deze informatie waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?
Vond je dit artikel interessant?
Meld je nu aan!
op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het échte nieuws.
Wij hanteren een strikt anti-SPAM beleid en versturen pas email nadat je je aanmelding hebt bevestigd. Je gegevens worden door ons nooit met derden gedeeld. Met één klik kun je je ook weer afmelden.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 

5 reacties

 1. Er staat o.a. dit:

  ‘ Ik durf gerust te stellen dat minimaal 99,99% van alle waarheden die je op het internet kunt vinden gebouwd zijn op drijfzand. Wie op die onjuiste ‘waarheden’ doorborduurt, die begeeft zich dus op glad ijs en die gaat daarom vroeg of laat compleet nat. ‘

  Dus met andere woorden. De steeds terugkerende colums van Johan Oldenkamp moeten we dan ook maar met een korreltje zout nemen? En doordat we erop mogen en kunnen reageren, heeft dus ook niet zoveel zin? Wat doe ik hier dan eigenlijk? Wie zegt dat de meningen van Johan Oldenkamp de ware antwoorden zijn? Wie heeft uberhaubt gelijk? Ik denk zelf dat het in dit leven niet gaat, wie er gelijk heeft ja of nee. Maar dat het gaat om nader tot elkaar te komen, door open te staan voor de dingen. Ja ook het internet. Maar wel met een kritische blik. Dat dan weer wel. Open staan met een kritische blik wil zeggen, dat ondanks dat je niet in een bepaald iets gelooft, er toch open voor kunt staan. Bij voorbaat tegen iemand roepen… ik geloof dit niet dus is het niet waar, is alsof diegene alwetend is. Niemand op deze wereld is dat. Dus ikzelf ook niet. Met een kritische blik iets benaderen wil dus ook zeggen, dat je kritisch over jezelf durft te zijn.

  5 likes
 2. Boedhisme en Tao zijn geen religies, maar levensovertuigingen, en zijn eveneens verbonden met de Bronwereld.

  2 likes
 3. Zoals Mattheus 7 het zeer scherp uiteenzet:

  En wat ziet gij den splinter, die in het oog uws broeders is, maar den balk, die in uw oog is, merkt gij niet? Of, hoe zult gij tot uw broeder zeggen: Laat toe, dat ik den splinter uit uw oog uitdoe; en zie, er is een balk in uw oog? Gij geveinsde! werp eerst den balk uit uw oog, en dan zult gij bezien, om den splinter uit uws broeders oog uit te doen.

  Feit: wie weet oordeelt niet, wie oordeelt weet niet.

  1 likes
 4. Ik heb net een nieuw woord geleerd EMANATIE in het boek http://www.pateo.nl/PDF/OntsnappenUitPlatosGrot.pdf

  Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Emanatie_%28filosofie%29

  pff daar ga ik nog even over nadenken, food for thought!

  0 likes
 5. Hoe belangrijk is om de waarheid te ontdekken?
  door naar waarheid te zoeken word deze een doolhof van speculaties.
  werkelijk waarheid, is vluchtig en mistig.
  Een mist van verborgen [on]waarheden
  Zo vluchtig en mistig als men er een vleugje van opvangt is het ook zo weer weg,
  Als er een waarheid word ontdekt of een aannamen van waar en onwaar
  Dan staan deze twee tegenover elkaar die door allerlei speculaties vluchtig zijn,
  Waarom zal men dan naar waarheden zoeken wat een soort zeepbel is die zo weer uit elkaar spat..
  Als men echt kritisch wil zijn moet je naar je zelf naar binnen,[ de binnenwereld] daar zijn de waarheden en onwaarheden die een spel spelen ,
  Die voortkomen uit de buitenwereld van speculaties.
  speculaties van ,,,rara wat is waar?
  Door onwaarheden en waarheid te zoeken hou je je zelf voor de gek want ze bestaan gewoon uit mist en vluchtig maar voor het denken is het wel interessant want dan kan het zich meten met ,,ja met WAT…lucht???? De leugen regeert en hoe mooi men het zegt of schrijft er zal nooit een waarheid worden gevonden want die bestaat niet,,,
  Hoe kan men iets vinden als het niet bestaat, hoe moet men iets ontdekken die eigenlijk voort zijn gekomen uit illusie , waar men beelden aan geeft als een soort waarheid…zijn beelden niet net zo vluchtig als het zoeken naar een waarheid? Wat is de waarheid, De mist , De leugen, De speculatie,
  Wilt men een huis bouwen op rotsen waar wind en water uiteindelijk toch die rots doet slijten?
  De echte Waarheid staat Buiten Ruimte en Tijd,,
  Door te zoeken naar Waarheid ,
  Zit men in Ruimte en Tijd
  Waarom zal men dan gaan Zoeken in het Verleden van wat is WAAR,, En Niet Waar?
  Elk boek die geschreven word op de fundamenten van andere boeken, zieners of verhalen
  zijn gespeculeerde leugens ombouwt en in een ander jasje gestoken van Zien..
  Wat voor hem of haar een waarheid is die uiteindelijk ook zal slijten..
  en zo bouwt men voort op de leugen regeert …
  pas als men inziet dat er geen waarheid is dan is men vrij van allerlei vooronderstellingen.
  ER is geen een boek die de waarheid in pacht heeft ,,want ze is net zo vluchtig als de inademing en uit inademing van lucht…

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

kritisch denken

Waarom kritisch denken belangrijk is

Kritisch kunnen denken is enorm belangrijk. Wij ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+