Wetenschap

Deeltjes reizen na nieuw experiment nog steeds sneller dan licht

Help door dit artikel met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een nieuw experiment heeft wederom bewijs geleverd dat Einstein er mogelijk naast zat toen hij zei dat niets sneller kan reizen dan licht, een theorie die bepaalt hoe wij het universum zien.

Het nieuwe bewijs bevestigt dat subatomische deeltjes genaamd neutrino’s een fractie van een seconde sneller kunnen gaan dan licht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/08/verwar-intelligenrtie-niet.jpg

Daarmee komt een dogma binnen de wetenschappelijke gemeenschap, dat sinds de publicatie van de relativiteitstheorie in 1905 overeind staat, in gevaar.

Het nieuwe experiment is uitgevoerd in het ondergrondse laboratorium voor deeltjesfysica in het Italiaanse Gran Sasso. Op 720 kilometer afstand werden neutrino’s vanaf CERN in Zwitserland afgevuurd en ze kwamen opnieuw 60 nanoseconden eerder aan dan licht.

Wetenschappers van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Nucleaire Natuurkunde (INFN) zeiden in een verklaring dat het positieve resultaat van het experiment meer zekerheid biedt dat de deeltjes daadwerkelijk sneller gaan dan het licht. Een internationaal team wetenschappers shockeerde de wetenschappelijke wereld in september met de oorspronkelijke bevindingen.

De resultaten kunnen aantonen dat Einstein, de grondlegger van de moderne natuurkunde, het niet bij het rechte eind had toen hij met zijn speciale relativiteitstheorie beweerde dat de lichtsnelheid een ‘kosmische constante’ is en tevens de maximumsnelheid in het universum.

Directeur van het Franse Nationaal Instituut voor Nucleair en Deeltjesfysica-onderzoek Jacques Martino die meewerkte aan het nieuwe experiment zei dat de test geen volledige bevestiging is maar wel het aantal potentiële systematische fouten verder terugdringt.

Als algemeen wordt aangenomen dat deeltjes sneller kunnen reizen dan het licht behoort tijdreizen automatisch tot de mogelijkheden.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x