Er bestaan veel nare voedselingrediënten, waaronder roze slijm in vlees en azodicarbonamide (E927), een chemische stof die zowel in yogamatten als in broodjes van Subway wordt gevonden. De broodverbeteraar wordt in de plasticindustrie gebruikt om kunststoffen elastischer te maken.
Azodicarbonamide wordt alleen in Amerikaanse broodjes gebruikt. In Europa, Azië en Australië wordt de chemische stof, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie astma en allergieën kan veroorzaken, niet door Subway gebruikt.
Welke ingrediënten en additieven kun je beter vermijden?
1. Sorbinezuur
Sinds 1960 wordt sorbinezuur (E200) vaak gebruikt als kunstmatige toevoeging in voedingsmiddelen en cosmetica. Het zit in bijvoorbeeld kaas, mayonaise, sambal, sladressings en toetjes.
Kraft Foods, de op twee na grootste levensmiddelenproducent ter wereld, kwam onlangs in het nieuws omdat het bedrijf bekendmaakte sorbinezuur te zullen vervangen door natamycine (E235), een natuurlijk schimmeldodend middel. Bedrijven passen veelvuldig hun recepten aan nu steeds meer mensen stilstaan bij wat ze precies eten.
2. Transvetten
Schadelijke transvetten komen met name voor in gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie. Meervoudige onverzadigde verbindingen worden gehydrogeneerd zoals dat heet, om de houdbaarheid te garanderen. Sojaolie en –vet worden met name gebruikt voor sauzen, dressings, producten van banketbakkerijen, kant-en-klare maaltijden, margarines, knapperige en voorgebakken graanproducten, zoutjes, koek, snoep, soepen en toetjes.
Er is sterk bewijs gevonden dat transvetten de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Inmiddels hebben de overheid en de industrie maatregelen genomen om de blootstelling aan transvetten te beperken.
3. Mononatriumglutamaat
Deze smaakversterker, die synthetisch of met fermentatie wordt gemaakt, is ook bekend als ve-tsin. Mononatriumglutamaat (E621) wordt gevonden in Chinees eten, gekruid gehakt, kant-en-klare maaltijden, pasta, sauzen, soep, vlees en chips.
Mononatriumglutamaat werkt op onze vijfde smaak, die gevoelig is voor glutamaat: umami. De chemische stof kan migraine en hoofdpijn veroorzaken.
4. Acrylamide
Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals het bakken van brood, friet, vlees, en zit in koffie. Het ontstaat in koffie bij het roosteren van de bonen, niet bij het malen of zetten. De stof komt daarnaast veel voor in friet en aardappelchips, maar ook in ontbijtkoeken, pepernoten en speculaas.
Om een te grote inname van de stof te voorkomen helpt het aardapelen en friet niet te bruin, maar goudgeel te bakken. Dit kan gebeuren door het vet niet boven 175°C te verwarmen: acrylamide wordt gevormd bij temperaturen vanaf 120°C, maar vooral boven 170-180°C in grotere hoeveelheden.
Acrylamide is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Ook voor mensen is de stof kankerverwekkend. Nederlandse onderzoekers vonden een verhoging van het risico op baarmoeder- en eierstokkanker. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in een verklaring gesteld dat acrylamide zowel kankerverwekkend als mutageen is.
Kandidaat voor Australische partij: “9/11-aanslagen in scène gezet”
Recordkou in Amerika: Chicago kouder dan Antarctica en Siberië. Wat is er in vredesnaam aan de hand met global warming?
Windmolens goed voor natuur en milieu? Lees dan dit onwelgevallige onderzoek maar eens
Eerste amateurastronoom fotografeert ander zonnestelsel
Het paradijs, de hemel op aarde, wat en waar is dat precies? – Channeling 06-04-2023
Verpleegkundige: ‘Wat ik nu meemaak, heb ik nog nooit in de 17 jaar dat ik werkzaam ben in de zorg gezien’
Exclusief interview met twee getuigen MH17-ramp: “Straaljager haalde toestel neer”
Terwijl opa en oma liggen te rillen onder een dekentje, is het subtropisch warm in een leeg overheidsgebouw
Thierry Baudet spreekt in volstrekt LEGE Slaapkamer tijdens belangrijk debat: ‘Ongelooflijk’