Gezondheid

Deze 4 voedselingrediënten kun je beter vermijden

Help ons door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er bestaan veel nare voedselingrediënten, waaronder roze slijm in vlees en azodicarbonamide (E927), een chemische stof die zowel in yogamatten als in broodjes van Subway wordt gevonden. De broodverbeteraar wordt in de plasticindustrie gebruikt om kunststoffen elastischer te maken.

Azodicarbonamide wordt alleen in Amerikaanse broodjes gebruikt. In Europa, Azië en Australië wordt de chemische stof, die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie astma en allergieën kan veroorzaken, niet door Subway gebruikt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Welke ingrediënten en additieven kun je beter vermijden?

1. Sorbinezuur

Sinds 1960 wordt sorbinezuur (E200) vaak gebruikt als kunstmatige toevoeging in voedingsmiddelen en cosmetica. Het zit in bijvoorbeeld kaas, mayonaise, sambal, sladressings en toetjes.

Kraft Foods, de op twee na grootste levensmiddelenproducent ter wereld, kwam onlangs in het nieuws omdat het bedrijf bekendmaakte sorbinezuur te zullen vervangen door natamycine (E235), een natuurlijk schimmeldodend middel. Bedrijven passen veelvuldig hun recepten aan nu steeds meer mensen stilstaan bij wat ze precies eten.

2. Transvetten

Schadelijke transvetten komen met name voor in gedeeltelijk gehydrogeneerde sojaolie. Meervoudige onverzadigde verbindingen worden gehydrogeneerd zoals dat heet, om de houdbaarheid te garanderen. Sojaolie en –vet worden met name gebruikt voor sauzen, dressings, producten van banketbakkerijen, kant-en-klare maaltijden, margarines, knapperige en voorgebakken graanproducten, zoutjes, koek, snoep, soepen en toetjes.

Er is sterk bewijs gevonden dat transvetten de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Inmiddels hebben de overheid en de industrie maatregelen genomen om de blootstelling aan transvetten te beperken.

3. Mononatriumglutamaat

Deze smaakversterker, die synthetisch of met fermentatie wordt gemaakt, is ook bekend als ve-tsin. Mononatriumglutamaat (E621) wordt gevonden in Chinees eten, gekruid gehakt, kant-en-klare maaltijden, pasta, sauzen, soep, vlees en chips.

Mononatriumglutamaat werkt op onze vijfde smaak, die gevoelig is voor glutamaat: umami. De chemische stof kan migraine en hoofdpijn veroorzaken.

4. Acrylamide

Acrylamide ontstaat bij het verhitten van producten zoals het bakken van brood, friet, vlees, en zit in koffie. Het ontstaat in koffie bij het roosteren van de bonen, niet bij het malen of zetten. De stof komt daarnaast veel voor in friet en aardappelchips, maar ook in ontbijtkoeken, pepernoten en speculaas.

Om een te grote inname van de stof te voorkomen helpt het aardapelen en friet niet te bruin, maar goudgeel te bakken. Dit kan gebeuren door het vet niet boven 175°C te verwarmen: acrylamide wordt gevormd bij temperaturen vanaf 120°C, maar vooral boven 170-180°C in grotere hoeveelheden.

Acrylamide is bij proefdieren kankerverwekkend gebleken. Ook voor mensen is de stof kankerverwekkend. Nederlandse onderzoekers vonden een verhoging van het risico op baarmoeder- en eierstokkanker. De Europese voedselwaakhond EFSA heeft in een verklaring gesteld dat acrylamide zowel kankerverwekkend als mutageen is.

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
barsoomx
barsoomx
9 jaren geleden

Aan de ene kant staan we stil en verheffen we onze stem als het gaat om het
externe vuil buiten je lichaam, maar inderdaad over de vuilnisbelt in je lichaam,
daar hoor je te weinig over..
Terwijl dat dus voor je lichaam gevolgen kan hebben zoals impotentie,
mogelijk autisme en andere geestelijke afwijkingen.
Misschien zou het inderdaad verstandig zijn om dit aan te pakken, dan
heb je ook geen OGGZ-ellende(op)vang en begeleiding meer nodig..
Dat geld overigens ook voor kunstmatige straling, dat zou ook veel
beter voor lichaam en hersenen beveiligd moeten worden.
Ook dat scheelt dan weer in veel OGGZellende..

Jippiiiiiiiii!!!
Jippiiiiiiiii!!!
9 jaren geleden

Wat een vreselijke wereld is het aan het worden, de voedselindustrie vergiftigd mensen gewoon met allerlei chemische rotzooi in voedsel te verwerken! nou lekker dan!

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x