In toenemende mate raken ouders, leerkrachten en hulpverleners verontrust over het gemak waarmee steeds vaker kinderen een diagnose als autisme, Asperger of ADHD toegekend krijgen. Die verontrusting is volkomen terecht.
Het maakt van deze kinderen feitelijk psychiatrische patiënten! En bovendien berust zo’n diagnose vrijwel altijd op drijfzand.
Het is geen psychiatrische ziekte, maar een bijzondere variant van prikkelverwerking die ten grondslag ligt aan de problemen in de opvoeding van en het onderwijs aan deze kinderen. Met deze benadering en de praktische uitwerking daarvan is ook voor deze kinderen een omgeving te creëren van waaruit ze zich zonder stigma, met minder gedragsproblemen en vaak zonder medicatie kunnen ontwikkelen.
Het is tijd om afscheid te nemen van autisme en ADHD als ziektebeelden. Deze koersverandering vereist een zorgvuldige uitleg, argumentatie en wetenschappelijke onderbouwing. En daar voorziet dit boek in.
Pieter Duker is psycholoog, emeritus bijzonder hoogleraar orthopedagogiek en al meer dan 40 jaar werkzaam in de sector van in de ontwikkeling bedreigde kinderen.
Bron: Uitgeverij-notitia.nl
Gerelateerd:
- Bijna onmogelijk om medicijnmakers aan te klagen voor bijwerkingen
- Zijn ze hier om de wereld te redden?
- ADHD: Drukke kinderen of drukke samenleving? (video)
- ‘ADHD is een fictieve aandoening’
- Waarom Franse kinderen bijna geen ADHD hebben
VIDEO: “Hebben de westerse media het dieptepunt bereikt of kunnen ze nog dieper zinken?”
Resten van verloren stad met 70 meter hoge piramide ontdekt in China. Archeologen doen opmerkelijke vondst
Voorbereidingen getroffen voor val eurozone
‘Onnatuurlijke structuren’ op de maan zijn bewijs voor ‘basis die NASA verborgen houdt’
Mis ‘m niet: Grootste supermaan van de eeuw in november
Duizenden aanklachten tegen farmareus Merck wegens ‘dodelijk vaccin’
Uit de koker van de elitaire regimewisselfabriek. Wat de mainstream media je niet vertellen over de Amerikaanse staatsgreep in Venezuela
Dit nieuwe boek rekent voor eens en voor altijd af met de Zwarte Piet-discussie
Acht onverwachte ingredienten in fastfood