Binnenland

Eén op de zes Nederlanders wantrouwt goede doelen

Help door dit met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Menig Nederlander heeft weinig vertrouwen in de bestedingen van goede doelenorganisaties. Eén op de zes Nederlanders heeft er geen vertrouwen in dat een charitatieve instelling giften goed besteed.

Dat meldt adviesbureau Cendris op basis van onderzoek onder 7300 respondenten. Donateurs willen weten waar hun geld aan wordt besteed.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Een derde van de respondenten zegt geen idee te hebben waar hun geld precies naartoe gaat. Verder wil 87 procent van de ondervraagden dat goede doelenorganisaties moeten bewijzen dat ze het geld goed hebben besteed. Bijna de helft van de respondenten wil zelf kunnen bepalen naar welk project zijn of haar geld gaat.

Plicht

Ondanks het lage vertrouwen in de bestedingen van goede doelen is de Nederlander nog steeds vrijgevig. Van alle respondenten geeft 90 procent aan één of meer goede doelen.

Vrouwen schenken vaker dan mannen en zijn eerder geneigd hun portemonnee te trekken. Opvallend is dat bijna een kwart van de ondervraagden het geven aan een goed doel als een plicht beschouwt. Meer dan de helft van de respondenten vindt donateursmagazines zonde van het geld.

“Consumenten worden steeds kritischer ten aanzien van goede doelen,” zei Marije van der Poel van Cendris. “Met deze kennis kunnen charitatieve instellingen hun voordeel doen door bijvoorbeeld donateurs goed te informeren over de bestedingen, en hen ook te betrekken bij de projecten die zij steunen.”

Goed gevoel

Voor een derde van de ondervraagden is het feit dat het ‘een goed gevoel geeft’ de belangrijkste reden om te doneren aan goede doelen. De populairste goede doelen zijn: KWF Kankerbestrijding, de Nederlandse Hartstichting, het Longfonds, de Nierstichting en het Nederlandse Rode Kruis.

Vanaf 1 mei 2011 is Michel Rudolphie algemeen directeur van KWF Kankerbestrijding. Zijn bruto jaarsalaris bedraagt 143.121 euro. Het jaarsalaris van directeur van de Nederlandse Hartstichting Hans Stam bedroeg in 2010 139.985 euro. Directeur van het Longfonds Michael Rutgers verdient 125.000 euro per jaar.

De directeur van de Nierstichting mag ieder jaar 115.200 euro bijschrijven. Tot besluit bedraagt het salaris van de directeur van het Nederlandse Rode Kruis 135.000 euro per jaar. De directeuren van de vijf meest populaire goede doelen verdienen gezamenlijk 658.306 euro.

Bron: Cendris.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

We betalen met z,n allen al een vermogen om verzekerd te kunnen zijn, en eigenlijk is het in een “VERZORGINGSSTAAT” als wat Nederland is, van de zotte dat er vrijwilligers met een busje de staat op gaan, om de grove salarissen van de profiteurs der maatschappij, bij elkaar te scharrelen.DE OVERHEID HEEFT NAMELIJK DE VERANTWOORDING VOOR DE GEZONDHEID VAN MENSEN, IN ONZE VERZORGINGSSTAAT.Dat er anno 2013 nog gebedeld moet worden, is voor mij een grof schandaal.

henjoe
henjoe
11 jaren geleden

noem eens 1 goed doel waar daadwerkelijk het doneren van money heeft geholpen om uit de shit te komen.

Johnny bussink
Johnny bussink
11 jaren geleden

een goed doel zoals wij gewend zijn als zijnde goede doelen, is pas echt goed als deze makkelijk aan flarden te knallen of netter gezegt, te bereiken is. of neeeee wacht ff, blijf aan de lijn…… goeie doelen op dit vlak bestaan niet. het streven naar een echt goed doel, belangeloos en ter welzijn van anderen vraagt geen geld. hooguit inzet. geen collectant die van mij ook maar een cent krijgt. laat die gast mijn reis maar betalen om in het gebied waar de nood heerst de mensen te kunnen helpen

pietje bell
pietje bell
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]We betalen met z,n allen al een vermogen om verzekerd te kunnen zijn, en eigenlijk is het in een “VERZORGINGSSTAAT” als wat Nederland is, van de zotte dat er vrijwilligers met een busje de staat op gaan, om de grove salarissen van de profiteurs der maatschappij, bij elkaar te scharrelen.DE OVERHEID HEEFT NAMELIJK DE VERANTWOORDING VOOR DE GEZONDHEID VAN MENSEN, IN ONZE VERZORGINGSSTAAT.Dat er anno 2013 nog gebedeld moet worden, is voor mij een grof schandaal.[/quote]
dus waarom moeten wij als burgers dan verzekerd zijn?

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x