Universum

Eerste amateurastronoom fotografeert ander zonnestelsel

Help ons door dit met jouw kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor het eerst heeft een amateurastronoom foto’s gemaakt van een ander zonnestelsel door gebruik te maken van een telescoop in zijn achteruin. Dat meldt de Britse Daily Mail.

Astrofotograaf Rolf Olsen uit Nieuw-Zeeland heeft foto’s gepubliceerd van de stofschijf rond Bèta Pictoris, een zeer jong zonnestelsel.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

Ongelooflijk detail: Het 12 miljoen jaar oude stelsel is vastgelegd met behulp van een 25cm f/5 Serrurier Truss Newton telescoop.

Het materiaal in de protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris is al eerder gefotografeerd door grote observatoria, maar gedacht werd dat het voor amateurfotografen vanwege de felheid van de ster onmogelijk was om het stelsel te kunnen fotograferen.

Olsen was in staat het stelsel te fotograferen door eerst Bèta Pictoris te fotograferen en vervolgens de vergelijkbare ster Alpha Pictoris. Doordat beide sterren ongeveer even fel zijn hield de astrofotograaf na aftrek enkel de protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris over.

Op zijn website schreef Olsen: “Het resultaat is volgens mij de eerste foto die door een amateurastronoom is gemaakt van een ander zonnestelsel: De protoplanetaire schijf rond Bèta Pictoris.”

Zijn observatorium bevindt zich in Titirangi, op 13 kilometer ten westen van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het bevindt zich op 37 graden zuiderbreedte waardoor de amateurastronoom ongeveer 80 procent van beide hemisferen kan zien.

Bron: Nzherald.co.nz

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x