Citroenzuur is het meest gebruikte voedingszuur in de Europese Unie. De zuurfrisse smaak van kwark, jam en frisdrank is in veel gevallen te danken aan citroenzuur of E330.
Dit E-nummer wordt ook aangetroffen in veel andere levensmiddelen, zoals kroketten en koekjes.
E330 versterkt antioxidanten en voorkomt bijvoorbeeld dat fruit bruin wordt. Daarnaast helpt E330 voorkomen dat suiker in bewerkte voeding gaat kristalliseren. In de zuivelindustrie helpt E330 voorkomen dat eiwit stolt tijdens het verhitten van slagroom en melk en bij het smelten van kaas. In de vleesindustrie wordt E330 gebruikt om vlees rood te laten kleuren.
Schimmel
Citroenzuur of citraat zit niet alleen in citroen, maar ook in kiwi, ananas en passievrucht. Het zuur kan tevens worden gewonnen uit maïs en tarwe. Fabrikanten winnen het zuur meestal door middel van fermentatie van melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker, met de schimmel Aspergillius niger. Jaarlijks wordt meer dan 4,5 miljoen ton citroenzuur door deze schimmel geproduceerd.
Het zuur van de schimmel wordt toegevoegd aan honderden voedselproducten waaronder smeerkaas, kroketten, vissticks, frisdranken, chocolademelk, margarine, jam, compote, oploskoffie, kwark, koekjes, cake, mosterd, nootjes, groenten in blik en gemalen kruiden.
Tanderosie
Citroenzuur komt van nature voor in levende cellen, waar het een belangrijke rol speelt bij de celstofwisseling. Citroenzuur lost echter tandglazuur op en dat kan tanderosie veroorzaken. Aangezien in frisdranken en vruchtensappen meestal ook suiker zit, kunnen de twee ingrediënten tot tanderosie en cariës leiden. Door E330 neemt het bloed bovendien gemakkelijker zware metalen zoals aluminium op. Aluminium kan schadelijk zijn voor organen.
In plaats van citroenzuur kan ascorbinezuur (E300) of vitamine C worden gebruikt. Andere alternatieven die de smaak en het aroma van E330 bieden en het bruin worden van fruit en vlees voorkomen, zijn appelzuur (E296) en wijnsteenzuur (334).
Bron: Foodwatch.nl
Gerelateerd:
- Roomboter is gezond en margarine is chemische troep
- Eet ik bewust? Alles over Patentblauw (E131)
- Eet ik bewust? Alles over tartrazine (E102)
- Wat is E250 of natriumnitriet?
- Slagroomtaart HEMA ‘staat bol van de E-nummers’
Klimaatalarmisten geven eindelijk hun ongelijk toe. Deze studie is een mijlpaal in de geschiedenis van de klimaatbangmakerij
“Hoogsensitiviteit is geen stoornis, maar een eigenschap”
Mysterieuze grottekeningen van verloren beschaving ontdekt. Dit is de zeer onverwachte plek waar ze werden gevonden
Advocaat strafrecht en TBS-expert legt hier uit waarom Rutte volgens hem een psychopaat is
NOS-weerman krijgt wind van voren: ‘Dit mannetje is nu echt compleet de weg kwijt’
Investeringsgoeroe voorspelt afschaffing contant geld: “Overheid wil totale controle over mensen”
Er is sprake van een nepnieuwsexplosie in Nederland. Dit boek is een must voor iedereen die er genoeg van heeft te worden misleid
Arts Heiko Schöning zet zich in voor 200 studenten die op Mallorca in quarantaine moesten, en wordt opgepakt
Aanklacht tegen Nederlandse regering bij Internationaal Strafhof, samenwerking met Reiner Fuellmich