Gezondheid

Eet ik bewust? Alles over citroenzuur (E330)

Help ons door deze info met kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Citroenzuur is het meest gebruikte voedingszuur in de Europese Unie. De zuurfrisse smaak van kwark, jam en frisdrank is in veel gevallen te danken aan citroenzuur of E330.

Dit E-nummer wordt ook aangetroffen in veel andere levensmiddelen, zoals kroketten en koekjes.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

E330 versterkt antioxidanten en voorkomt bijvoorbeeld dat fruit bruin wordt. Daarnaast helpt E330 voorkomen dat suiker in bewerkte voeding gaat kristalliseren. In de zuivelindustrie helpt E330 voorkomen dat eiwit stolt tijdens het verhitten van slagroom en melk en bij het smelten van kaas. In de vleesindustrie wordt E330 gebruikt om vlees rood te laten kleuren.

Schimmel

Citroenzuur of citraat zit niet alleen in citroen, maar ook in kiwi, ananas en passievrucht. Het zuur kan tevens worden gewonnen uit maïs en tarwe. Fabrikanten winnen het zuur meestal door middel van fermentatie van melasse, een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker, met de schimmel Aspergillius niger. Jaarlijks wordt meer dan 4,5 miljoen ton citroenzuur door deze schimmel geproduceerd.

Het zuur van de schimmel wordt toegevoegd aan honderden voedselproducten waaronder smeerkaas, kroketten, vissticks, frisdranken, chocolademelk, margarine, jam, compote, oploskoffie, kwark, koekjes, cake, mosterd, nootjes, groenten in blik en gemalen kruiden.

Tanderosie

Citroenzuur komt van nature voor in levende cellen, waar het een belangrijke rol speelt bij de celstofwisseling. Citroenzuur lost echter tandglazuur op en dat kan tanderosie veroorzaken. Aangezien in frisdranken en vruchtensappen meestal ook suiker zit, kunnen de twee ingrediënten tot tanderosie en cariës leiden. Door E330 neemt het bloed bovendien gemakkelijker zware metalen zoals aluminium op. Aluminium kan schadelijk zijn voor organen.

In plaats van citroenzuur kan ascorbinezuur (E300) of vitamine C worden gebruikt. Andere alternatieven die de smaak en het aroma van E330 bieden en het bruin worden van fruit en vlees voorkomen, zijn appelzuur (E296) en wijnsteenzuur (334).

Bron: Foodwatch.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Er was laatst een reageerder die zei, dat E 330 eigenlijk zelfs vitaminen waren.Wat zal die reageerder nu schrikken van zinnetjes als deze:E330 versterkt antioxidanten!!!!!Door E330 neemt het bloed bovendien gemakkelijker zware metalen zoals aluminium op. Aluminium kan schadelijk zijn voor organen.ZEER GEZONDE VITAMINEN TOCH??De vorige keer moest ik al om die gast lachen, en nu brul ik het uit.Wie de schoen past, trekke hem aan!!

RRR
RRR
11 jaren geleden

Hoe zit dat dan met gewoon een verse cintroen als vrucht ?
Dit schijnt juist heel heilzaam en gezond te zijn, met name als je het elke ochtend drinkt met (lauw)water.
Dit doe ik al maanden en voel me er super bij ! Echter drink ik wel een glas water er achteraan om oa mn mond te spoelen.

DingieM
DingieM
11 jaren geleden

[quote name=”RRR”]Hoe zit dat dan met gewoon een verse cintroen als vrucht ?
Dit schijnt juist heel heilzaam en gezond te zijn, met name als je het elke ochtend drinkt met (lauw)water.
Dit doe ik al maanden en voel me er super bij ! Echter drink ik wel een glas water er achteraan om oa mn mond te spoelen.[/quote]

Zelf stop ik ’s ochtens een schijfje citroen in de (rooibos) thee, en breng het verder op smaak met stevia.

realitycheck
realitycheck
11 jaren geleden

slecht onderbouwd artikel, schept alleen maar onduidelijkheid muv het gegeven dat het niet slecht voor je is in vergelijking met de vele andere toevoegingen..

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x