Het eten van sterk bewerkt voedsel verhoogt de kans op overlijden en hart- en vaatziekten met 12 tot 62 procent, blijkt uit twee studies die zijn verschenen in het British Medical Journal.
Sterk bewerkt voedsel – zoals snacks, frisdrank, zoete granen, maaltijden met E-nummers, soepen en vlees- en visproducten – bevatten over het algemeen veel suiker, vet en zout, en weinig vitamines en vezels.
NutriNet-Santé zocht in Frankrijk naar verbanden tussen sterk bewerkt voedsel en het risico op hart- en vaatziekten.
Stijging
Ruim 100.000 Franse volwassenen vulden vijf jaar lang elke dag vragenlijsten in over voeding.
Mensen die 10 procent meer sterk bewerkte voeding aten, hadden 12 procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die minder van deze voedingsmiddelen consumeerden.
De Universiteit van Navarra in Spanje heeft daarnaast een verband aangetoond tussen de consumptie van bewerkt voedsel en een stijging van het risico op overlijden met 62 procent.
Langetermijneffect
Voor elke 10 sterfgevallen in de groep die het minst bewerkt voedsel at, waren er 16 in de groep die het meest consumeerde.
Voor deze studie vulden zo’n 20.000 Spanjaarden vragenlijsten in over voeding.
Sterk bewerkte voedingsmiddelen verdringen gezonde producten en stellen mensen bloot aan voedseladditieven waarvan we het langetermijneffect nog niet kennen, aldus auteur Maira Bes-Rastrollo.
[IPS]
Alles wat je verteld is over Syrië is een leugen. Deze journaliste ging er naartoe en ontmaskerde de propaganda
Reaal regelt het niet allemaal: burger draait weer op voor bankfalen
Het is niet makkelijk om documenten te vinden waarin de machten hun plannen uiteenzetten, maar dit is er zeker één
Georganiseerde misdaad zit achter tropische ontbossing
Foto van ‘slang’ op Mars voedt complottheorie
Winterdip? Met hypnose in minder dan een uur je energie terug
Nederlanders laten geen spaan heel van wetsvoorstel over testbewijzen: ‘Dit is medische dictatuur!’
Caroline van der Plas (BBB) trekt fel van leer: ‘D66 is echt totaal los van de samenleving’
‘Coronashock’: veruit de meeste coronadoden zijn geen coronadoden