Het Complot

Europa danst naar pijpen voedsellobby

Help door deze informatie met jouw vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Afgelopen week bestempelde de Europese voedselwaakhond EFSA de omstreden zoetstof aspartaam, die onder meer wordt verwerkt in light-dranken van bijvoorbeeld Coca-Cola, als veilig voor consumptie.

Er wordt nu sterk getwijfeld aan de onafhankelijkheid waarmee dit soort beslissingen vanuit Europa worden genomen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Toen Ivonne Rietjens van de Wageningen Universiteit voorzitter was van het EFSA-panel dat zich bezighoudt met voedseladditieven keurde zij aspartaam goed, terwijl haar leerstoel wordt gesponsord door Nestlé, een bedrijf dat producten met aspartaam verkoopt. De grootverbruiker heeft een zeer groot belang bij een veilig verklaring van aspartaam, aldus de Belgische Europarlementariër Bart Staes.

In Vrij Nederland zei Rietjens afgelopen jaar:

EFSA stopt enorm veel energie in het bekijken van de Declarations of Interest. Wat pas echt erg is, is dat je terechtkomt in panels waarin helemaal geen mensen meer zitten die werkelijk expert zijn. Je expertise komt niet uit het niets, maar komt voort uit het feit dat je ook andere dingen doet.

Financiële banden

De Europese Commissie heeft nu maar liefst vier lobbyisten voorgedragen voor het bestuur van de EFSA. Eén van de lobbyisten is Beate Kettlitz, sinds 2005 werkzaam voor de lobbygroep FoodDrinkEurope. Deze machtige lobbyclub oefent namens de industrie druk uit op het Europese voedselbeleid en wordt gefinancierd door bedrijven als Heineken, Unilever, Coca-Cola en Nestlé.

De actiegroep Corporate Europe Observatory (CEO) vindt dat het besluit indruist tegen de onafhankelijkheidsregels van de EFSA, waarin staat dat:

Any conflict of interests by experts and staff carrying out activities within the remit of EFSA should be promptly identified, handled and removed without delay. To this end, a system of declaration of interests and their subsequent screening and evaluation is required.

Eerder bleek al dat meer dan de helft van het aantal wetenschappers dat in voedingspanels van de EFSA zit, financiële banden heeft met de voedingsindustrie.

Bron: Ftm.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
kengai
kengai
10 jaren geleden

Het is ook belachelijk dat bedrijven leerstoelen kunnen kopen bij universiteiten, vooral Wageningen universiteit is vaak in de aanbieding, leerstoel professor gekocht door Campina.
Bayer heeft waarschijnlijk een hele vakgroep enz.
Het vertrouwen in de wetenschap word steeds beter, niet dus.

magda
magda
10 jaren geleden

Jeetje dit bestaat al zolang en alle mindcontrole erbij zet overal je pionnetjes neer en het draait lekker verder.

Dr.Why
Dr.Why
10 jaren geleden

ik zie het probleem niet zo. Koop gewoon verse producten en kook zelf. En voor degenen die kunnen: kweek zelf (en ruil eventueel met anderen die hetzelfde doen).

Als genoeg mensen dat doen dan stopt die onzin gewoon vanzelf…

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x