Homepagina » Mens en Dier » Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden
Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden

Europese Commissie stelt verbod in op bijendodende pesticiden

Het is officieel. De Europese Commissie kondigt volgende week een verbod aan op bestrijdingsmiddelen met neonicotinoïden. Dat heeft staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer laten weten.

Neonicotinoïden worden gelinkt aan de massale bijensterfte. Landen krijgen een jaar de tijd om het verbod in te voeren.

Het blijkt dat verschillende neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het inmiddels verboden middel DDT. In ons voedsel zitten ook residuen van deze bestrijdingsmiddelen.

Geheime studies

De Tweede Kamer heeft Dijksma opgeroepen om de middelen in Nederland zo snel mogelijk te verbieden en niet op Europa te wachten. Dijksma reageerde dat de Nederlandse landbouw op die manier op achterstand zou worden gezet.

De Kamer wil ook dat Dijksma het wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen neonicotinoïden in bestrijdingsmiddelen en de sterk toegenomen bijensterfte openbaar gaat maken. Dat is volgens Dijksma juridisch gezien echter niet mogelijk.

De natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu heeft deze ‘geheime studies’ van Bayer inmiddels mogen inzien. De organisatie concludeerde op basis van de onderzoeken dat imidacloprid, een neonicotinoïde van Bayer, kan worden gelinkt aan de bijensterfte.

Strengere regels

Imidacloprid wordt veel op bessen, peulen en erwten gespoten. De stof hoopt zich op in lever en nieren. In Nederland zijn 38 bestrijdingsmiddelen met imidacloprid toegelaten, waaronder Gazon Insect, Pokon Mierenstop, HGX mierenlokdoos, Bayer Vliegensticker en Vapona Raamsticker.

Farmareus Bayer wil niet meewerken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft Bayer in het gelijk gesteld. Het Duitse concern fuseerde in 1925 met IG Farben. In 1951 werd Bayer opnieuw opgericht, nadat IG Farben na de Tweede Wereldoorlog was opgesplitst. IG Farben had in die periode zulke nauwe banden met de SS dat het bedrijf in Auschwitz over een eigen slavenkamp beschikte.

Dijksma zei dat het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) binnenkort met strengere regels komt voor imidacloprid. Het middel blijkt schadelijker dan gedacht en bovendien zit het door gebruik in de tuinbouw in grote hoeveelheden in het oppervlaktewater.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

15 reacties

 1. Het zal eens tijd worden.Ik dacht al dat achterlijkheid, hoogtij vierde.

  0 likes
 2. Wanneer alle bijen zijn uitgeroeid heeft de mens nog 4 jaar, bye bye zwaai zwaai
  en dan zij n wij ook uitgeroeid…

  0 likes
 3. Raar ! Opeens komen ze daar in Brussel op voor de bijen. Op zich geweldig, ware het niet dat wij als mensen, worden volgestouwd met E-nummers, de meest vreselijk goedjes, door ons eten gedauwd en dat wordt goedgekeurd. O, wat zijn we toch goed voor de natuur. Maar o wee,… kijk eens naar dat ware masker.
  Ze moeten zieltjes winnen natuurlijk.
  Want de populariteit is nu niet zo geweldig.

  0 likes
 4. en de fda heeft juist eea toestaan in de usa, het land van de ongewenste mogelijkheden…

  0 likes
 5. Dit is maar het topje van de gifberg. Alsof we (ze) dit niet al jaren wisten?
  Het middel was zelfs zo effectief dat het het voortbestaan van de gehele natuur en de mensheid op het randje van de afgrond bracht.
  neonicotinoïden 5400 tot 7297 keer giftiger zijn voor bijen dan het verboden DDT.. Ik vrees werkelijk dat luiheid en gemakzucht aan de grondslag liggen van het gebruik van deze producten. Pas over 50 jaar word duidelijk hoed diep de vreemde stoffen in de ecologische structuur zijn doorgedrongen…

  0 likes
 6. [quote name=”Rolling Stone”]Raar ! Opeens komen ze daar in Brussel op voor de bijen. Op zich geweldig, ware het niet dat wij als mensen, worden volgestouwd met E-nummers, de meest vreselijk goedjes, door ons eten gedauwd en dat wordt goedgekeurd. O, wat zijn we toch goed voor de natuur. Maar o wee,… kijk eens naar dat ware masker.
  Ze moeten zieltjes winnen natuurlijk.
  Want de populariteit is nu niet zo geweldig.[/quote]
  Niet zo negatief. Ik denk dat men daadwerkelijk geschrokken is van deze opzienbarende neergang van het aantal bijen. Goed dat Europa bestaat voor dit soort gevallen! Snel invoeren die wet.

  0 likes
 7. I.m.o. bepaald achterlijkheid nog steeds het hele beleid maar ja, dit is toch enigszins goed nieuws.Maar onze captains op het NWO ship zullen wel wat meer verassingen in petto hebben…

  0 likes
 8. [quote name=”Hunting Wolf”]Het zal eens tijd worden.Ik dacht al dat achterlijkheid, hoogtij vierde.[/quote]

  Doet het ook…

  0 likes
 9. Er is een enorm machtsmiddel om die hele gifspuitlandbouw naar het verleden te verbannen. Dat is: met z’n allen naar de natuurwinkel gaan en NIET meer de rommel kopen waar dergelijke bedrijven aan verbonden zijn. Natuurlijk eten is niet alleen beter voor je gezondheid, het stimuleert tegelijkertijd ook de juiste soort landbouw, en dat aspect is misschien nog wel het belangrijkste.
  Hoog tijd dus voor de kritieke massa op dit punt.

  0 likes
 10. Peter, helemaal mee eens, de landbouwer van tegenwoordig is geen landbouwer meer, hij is meer gifmenger geworden en dat allemaal door de mono cultuur.
  Kijk alleen al naar de aardappelboer, de aardappel gaat met vergif de grond in en daarna blijven ze geregeld de boel besproeien en op het laatst word het loof dood gespoten en de aardappel gerooid en dan spreekt de boer over een eerlijk, goed en natuurlijk product.
  Volgens mij hebben dan een chemisch product, geteelt in dode aarde.

  0 likes
 11. Goed nieuws en nu maar eens al die schadelijke gifstoffen verder verbieden en afbouwen naar een gezond ecosysteem toe. Want wie wil er nu langzaam vergif opnemen in zijn lichaam?

  0 likes
 12. Strijdervoorvrijheid

  Geweldig een verbod op bijendodende pesticiden, maar ga nu wel gauw op zoek naar politicidodende pesticiden, daar hebben we naar mijn mening veels te kort van.

  0 likes
 13. Helaas is dit slechts een pyrrusoverwinning.
  Er worden slechts een paar gifstoffen verboden, terwijl hiervoor al weer nieuwe klaarliggen met een net iets andere samenstelling.
  Ongeveer 1 promille wordt nu afgeschaft. Er blijft dus nog 999 promille over aan rotzooi.
  Ze geven de indruk iets te doen, maar het mag geen naam hebben.

  0 likes
 14. Nu nog gerechtelijk en/of parlementair onderzoek naar de samenwerking tussen Bayer , de Univ.Wageningen en de NL overheid.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

sneeuw

Ondertussen in Zuid-Amerika: 4 METER sneeuw en -23°C

In de Andes is een ‘recordhoeveelheid’ sneeuw ...

testen

Testen van vaccins in Afrika gaat soms behoorlijk mis, waarschuwt politicoloog

Het coronavaccin dat minister Hugo de Jonge ...