Financieel

Federal Reserve en banken moeten na twee jaar strijd geheimen prijsgeven

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Federal Reserve en de grote banken vochten meer dan twee jaar lang om details over de grootste uitkoop in de Amerikaanse geschiedenis geheim te houden. Nu kan de rest van de bevolking zien wat ze heeft gemist.

Bloomberg komt met een nieuw rapport waarin wordt onthuld dat de cijfers van de financiële crisis in 2008 zwaar zijn onderschat.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Federal Reserve verstrekte in dat jaar in het geheim leningen ter waarde van $7,7 biljoen aan de grote financiële instellingen die op dat moment op omvallen stonden. De federale documenten zijn verkregen middels de Freedom of Information Act (FOIA).

Het gaat in totaal om 29.000 pagina’s waarin meer dan 21.000 transacties worden besproken. De Federal Reserve verzuimde $7,7 biljoen aan leningen te melden die zijn verstrekt aan de grote internationale banken. In vergelijking met dit bedrag valt de maatregel die de Amerikaanse regering trof om de kredietcrisis te bestrijden, het Troubled Asset Relief Program (TARP), in het niet.

Geen voorwaarden

Naar schatting maakten de zes grootste banken, JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs Group en Morgan Stanley, zo’n $13 miljard winst dankzij de leningen en de lage rente. In tegenstelling tot de overheid stelde de Federal Reserve vrijwel geen voorwaarden, aldus Travis Waldron van Think Progress.

Alhoewel de zes grootste banken door de overheid werden uitgekocht voor $160 miljard leenden ze van de Fed nog eens $460 miljard, zoals berekend door Bloomgberg. De auteurs stellen dat de Federal Reserve verhulde welke banken in grote nood verkeerden. Bovendien maakten de bankiers geen melding van het feit dat ze tientallen miljarden kregen aan noodleningen op het moment dat ze investeerders verzekerden dat hun corporaties financieel gezond waren.

Geheim

Toen oud-directeur van Bank of America Kenneth D. Lewis de aandeelhouders op 26 november 2008 schreef dat zijn bedrijf ‘één van de sterkste en meest stabiele banken ter wereld’ was had de grootste bank van de VS $86 miljard schuld uitstaan bij de centrale bank. In september 2008 sloot Morgan Stanley in het geheim voor $107 miljard af aan leningen.

Tegen 30 september 2006 beschikten de grote zes over $6,8 biljoen aan activa. Vijf jaar later, op 20 september 2011, was dit bedrag opgelopen tot $9,5 biljoen. In plaats van dat de Federal Reserve een einde maakt aan de praktijken die de financiële crisis hebben veroorzaakt helpt ze de financiële instellingen alleen maar groter en groter te worden.

Kredietstatus

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft de kredietwaardigheid van een aantal grote Amerikaanse en Europese banken verlaagd. De kredietwaardigheid van de Rabobank is omlaag gegaan van AAA naar AA.

Ook Goldman Sachs en Bank of America kregen een lagere status toebedeeld. De Bank of China kreeg als enige een hogere waardering.

Bronnen: Bloomberg.com en Theweek.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x