Gezondheid

Franse boer wint rechtszaak van Monsanto

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Chemiegigant Monsanto is in het Franse Lyon schuldig bevonden aan het vergiftigen van een Franse landbouwer. Dat meldt persbureau Reuters.

Biotechbedrijf Monsanto moet boer Paul François volledig vergoeden voor de aangerichte schade die eerst door een medisch onderzoek vastgesteld moet worden. De uitspraak is een opsteker voor andere boeren die zijn verwikkeld in rechtszaken met fabrikanten van pesticiden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De graanboer ademde in 2004 dampen in van het product Lasso, een herbicide die gemaakt wordt door Monsanto. De 47-jarige invalide graanboer kreeg tijdens het reinigen van zijn sproeimachine dampen van het product in zijn gezicht.

Vereniging

Daarop kreeg hij last van geheugenverlies, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn, spierproblemen en had hij bovendien moeite met praten. Hij kon bijna een jaar lang niet werken. François verwijt Monsanto het niet verstrekken van adequate waarschuwingen op het etiket van het product. Zo wordt bijvoorbeeld niet vermeld dat een masker moet worden gedragen.

Hij heeft samen met andere boeren een vereniging opgericht om aandacht te vragen voor het verband tussen de gezondheidsproblemen van boeren en het gebruik van pesticiden en herbiciden.

Risico’s

monsantoIn mei 2005 bleek uit onderzoek dat zijn lichaam sporen van chloorbenzeen en anachloor bevatte, de belangrijkste bestanddelen van de herbicide. Drie jaar later werden de problemen van François erkend als professionele ziekte. Daarop spande de graanboer een rechtszaak aan tegen Monsanto. In Frankrijk wordt het gebruik van pesticiden ook geassocieerd met de ziekte van Parkinson, bloedkanker en blaas- en ademhalingsaandoeningen.

Zijn advocaat François Lafforgue zei dat Monsanto er toch alles aan bleef doen om Lasso op de markt te houden terwijl de risico’s van het product al in de tachtiger jaren waren vastgesteld.

Bloembollen

Toen verbood Canada het product waarna Groot-Brittannië volgde. Pas in 2007 werd Lasso ook van de Franse markt gehaald. Het is de eerste keer dat een fabrikant van pesticiden wordt veroordeeld voor vergiftiging.

De advocaat van Monsanto, Jean-Philippe Delsart, twijfelt aan de echtheid van de vergiftiging aangezien de gezondheidsproblemen pas enkele maanden later zichtbaar werden.

Wie kent de oer-Hollandse bloembollenvelden niet? Er is echter een enorme hoeveelheid landbouwgif nodig om de bollen te beschermen tegen schimmels en insecten. Dat gif komt in de lucht en het oppervlaktewater. Zembla onderzocht de gezondheidsrisico’s langs de bollenvelden.

Bekijk hier het fragment: Zembla over de gezondheidsrisico’s

Bronnen: Demorgen.be en VARA.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x