Wetenschap

Gat in de tijd maakt gebeurtenissen onzichtbaar

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Vier natuurkundigen van de Cornell-universiteit in de staat New York hebben een apparaat ontwikkeld waarmee een heel kortstondige gebeurtenis compleet onzichtbaar kan worden gemaakt.

De onderzoekers, onder leiding van Moti Fridman, beschrijven hun werk vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het systeem is geïnspireerd op het onderzoek naar een ‘onzichtbaarheidsmantel’. Zo’n mantel onttrekt een bepaalde plaats voor langere tijd aan het gezicht door al het licht eromheen te leiden zodat het haar weg vervolgt alsof het verborgen voorwerp er niet was.

Het nieuwe apparaat onttrekt niet een bepaalde plaats maar een gebeurtenis aan het oog. Dat doet het door het licht te manipuleren waarmee een scène bekeken wordt. De onderzoekers maken gebruik van de eigenschappen van het lichtspectrum en het feit dat verschillende kleuren zich in een geschikt medium met verschillende snelheden verplaatsen.

Denk aan laserstralen in een museum die een kostbaar schilderij bewaken, zegt natuurkundige Alex Gaeta van de Cornell-universiteit. “Je hebt een laserstraal en een detector wanneer de straal plotseling onderbroken wordt en er geen licht is. Als je dus door de straal loopt gaat het alarm af,” legt hij uit. “Maar wat als een apparaat een deel van de straal kan versnellen en een ander deel kan vertragen zodat er op een bepaald ogenblik geen straal is. Het apparaat doet aan de andere zijde van de gebeurtenis exact het tegenovergestelde door het deel dat vertraagd is te versnellen en vice versa. Zodoende wordt de lichtstraal weer één geheel zonder dat de detector in de gaten heeft dat er iets is gebeurd.”

Gat in de tijd

De truc: plaats twee tijdlenzen achter elkaar en stuur er een bundel licht doorheen. De eerste lens comprimeert het licht in de tijd terwijl de tweede het decomprimeert. Hierdoor ontstaat een causaal gat. Gedurende een korte periode is er namelijk een gat in de tijd, waarin gebeurtenissen die plaatsvinden niet worden waargenomen. Voor een waarnemer lijkt het licht dat uit de tweede tijdlens komt niet vervormd, waardoor het lijkt alsof er niets gebeurd is.

Deze vorm van manipulatie kan op een dag voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Zo kan informatie aan een datastroom worden toegevoegd zonder iets te verstoren. Data kunnen op elke mogelijke manier worden gemanipuleerd en achteraf kan alles ongedaan worden gemaakt. Verwerking van data kan vele malen sneller plaatsvinden en de techniek kan worden gebruikt om op internet of in computers te streamen.

Eerst zal het team het gat in de tijd een stuk groter moeten maken en moet het effect van driedrimensionaal licht worden toegepast dat objecten uit alle richtingen raakt. Maar het is een eerste stap.

Bronnen: Nationalgeographic.com en Nieuwsblad.be

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x