Wetenschap

Geheim ruimtevaartuig volgt China’s nieuwe ruimtestation

Help ons door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Amerikaanse geheime ruimtevaartuig X-37b houdt waarschijnlijk het eerste ruimtestation van China in de gaten, zo blijkt uit een verslag van het magazine Spaceflight.

Het onbemande toestel werd in maart vorig jaar in een baan om de Aarde gebracht door de Amerikaanse luchtmacht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---

Het Pentagon weigert de missie van het vaartuig te bespreken, maar amateurastronomen hebben onthuld hoe de baan van de X-37b vrijwel identiek is aan die van China’s ruimtelaboratorium Tiangong-1.

Tiangong-1 is in september afgelopen jaar gelanceerd en zal later dit jaar worden voorzien van een bemanning. De baan van het ruimtestation, dat zich op en hoogte van ongeveer 300 kilometer boven het aardoppervlak bevindt, heeft een hoek van 42,78 graden met de evenaar. En we weten van de amateurastronomen dat de X37-b op ruwweg dezelfde hoogte rond de Aarde draait in een baan met een hoek van 42,79 graden.

Vreemd

Een dergelijke omloopbaan is vreemd voor een militaire spionagesatelliet omdat zulke satellieten gewoonlijk nabij de polen rond de Aarde draaien om de gehele wereldbol beter te kunnen bereiken.

Dat de X-37b gebruikt zou worden om Tiangong in de gaten te houden omdat zowel het ruimtestation als het geheime ruimtevaartuig nagenoeg dezelfde omloopbaan hebben blijft speculatie. Niemand weet echter precies wat zich in de laadruimte van de 10 meter lange X-37b bevindt. Alhoewel China meer details heeft vrijgegeven over de missie van het ruimtelaboratorium is het grotendeels onbekend waar het ruimtestation voor gebruikt zal worden.

Tiangong-1 is een kleine voorganger van een ruimtestation dat China tegen 2020 gereed wil hebben. De Volksrepubliek meerde onlangs de Shenzhou 8 succesvol aan bij Tiangong-1.

Bron: Popsci.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x