Gezondheid

Genees jezelf: Mediteer

Help ons door deze informatie met anderen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Monniken mediteren al millennia lang op bergtoppen in de hoop spirituele verlichting te bereiken. Hun inspanningen verbeteren waarschijnlijk ook hun fysieke gezondheid. Dat meldt de New Scientist.

De meeste tests die kijken naar het effect van meditatie zijn kleinschalig, maar ze brengen een reeks van voordelen aan het licht.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Er is enig bewijs dat meditatie de immuunreactie van kankerpatiënten versterkt, beschermt tegen terugval bij depressieve mensen, huidaandoeningen verzacht en de progressie van HIV beperkt.

Meditatie vertraagt mogelijk zelfs het verouderingsproces. Telomeren, de beschermende uiteinden van chromosomen, worden korter wanneer een cel zich opdeelt en spelen derhalve een rol bij het ouder worden. Clifford Saron van het Center for Mind and Brain van de Universiteit van California in Davis en zijn collega’s toonden recentelijk aan dat het gehalte van een enzym dat telomeren aanmaakt hoger is bij mensen die deelnamen aan een meditatieretraite van drie maanden dan bij mensen in een controlegroep.

Net als bij sociale interactie werkt meditatie waarschijnlijk grotendeels door stressreacties te beïnvloeden. Mensen die mediteren hebben een lager cortisolgehalte en één studie toonde aan dat hun amygdala veranderde, een hersengebied dat geassocieerd wordt met angst en de reactie op gevaar.

Eén van de coauteurs van Saron’s studie, psychiater Elissa Epel van de Universiteit van California in San Francisco, gelooft dat meditatie tevens de verbindingen voor herstel en verbetering van de gezondheid bevordert, wellicht door het vrijkomen van groei- en geslachtshormonen.

Maak je geen zorgen als je geen tijd hebt voor een retraite van drie maanden. Diverse studies hebben aangetoond dat meditatie de hersenstructuur al na een training van 11 uur kan veranderen. Epel stelt het toepassen van korte ‘mini-meditaties’ gedurende de dag voor. Neem aan je bureau een paar minuten voor jezelf en richt je bijvoorbeeld op je ademhaling.

Bron: Newscientist.com

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x