Financieel

Goldman Sachs en de vernietiging van Griekenland (video)

Help ons door deze informatie met je kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Rond 13 februari aanstaande verwacht het Griekse ministerie van Financiën uitsluitsel over een staatsschuld-deal, maar een bankroet van het land lijkt tegelijkertijd onafwendbaar.

Een decennium lang voorzag de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid van riskante financiële constructies zodat de schuld van het land lager uitviel dan in werkelijkheid het geval was.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Het leverde de zakenbank honderden miljoenen op en vormde het begin van de structurele ondermijning van de euro. De schulden van Griekenland zijn inmiddels torenhoog opgelopen en het land staat dan ook onder curatele van de trojka (EC, IMF en ECB).

De bezuinigingen treffen een bevolking die nauwelijks begrijpt wat er aan de hand is. Wat gebeurde er bijvoorbeeld in juni en december 2001? Goldman hielp het Griekse ministerie van Financiën aan trucs om de schuld in de richting van 60 procent van het bbp te brengen, het criterium voor deelname aan de euro.

De Europese controleur Eurostat was op de hoogte van deze deals en zag er geen kwaad in. Ze verergerden de zaak echter voor Athene en zorgden voor de eerste barst in de idealen van de eurozone.

In deze aflevering van Tegenlicht die op maandag 13 februari om 20.55 uur op Nederland 2 is te zien onder meer de visies van:

William D. Cohan is voormalig bankier en schreef het boek Money and Power: How Goldman Sachs came to rule the world. Nomi Prins is voormalig partner en managing director bij Goldman. Ze verliet de bank in 2002 omdat ze het niet eens was met de koers die Goldman Sachs insloeg na de beursgang in 1999. Nick Dunbar is financieel journalist van Bloomberg en schreef in 2003 het eerste geruchtmakende artikel over de schuldswap van 2001. Hij is tevens auteur van het boek The Devil’s Derivatives.

{qtube vid:=AXzlY7zFr2g}

Bron: VPRO.nl

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x