Homepagina » Financieel » Gratis geld en een 15-urige werkweek voor iedereen? Het kan nog beter
Gratis geld en een 15-urige werkweek voor iedereen? Het kan nog beter

Gratis geld en een 15-urige werkweek voor iedereen? Het kan nog beter

Historicus en schrijver Rutger Bregman stelt in zijn boek Gratis geld voor iedereen voor om de werkweek te verkorten naar 15 uur per week.

Hij schuift een aantal verrassende ideeën naar voren om onze maatschappij te verbeteren. Zo wil hij gratis geld uitdelen ‘omdat dat de efficiëntste manier is om de armen te helpen’.

Ook moet de werkweek volgens hem tegen 2030 zijn teruggebracht naar 15 uur.

Passief en platvloers vermaak

Het radicale idee stuitte op heel wat verzet. Er werd gewaarschuwd dat zo’n systeem voor een groot inkomensverlies in de lagere beroepscategorieën zal zorgen en daarnaast wordt gedacht dat extra vrije tijd meer stress zal veroorzaken.

Bregman maakte brandhout van de kritiek. “Als we meer vrije tijd krijgen, moeten we ook het onderwijs opnieuw inrichten, niet alleen met de vraag wat je op de arbeidsmarkt moet doen, maar ook wat je met je leven en je vrije tijd moet doen,” zei hij.

“Als je uitgeput thuiskomt van het werk, grijp je sneller naar de makkelijke vormen van ontspanning. Bertrand Russell schreef in 1932 al dat als mensen niet moe zijn in hun vrije tijd, ze ook niet naar passief en platvloers vermaak verlangen,” vervolgde hij.

Collectief onbehagen

“De meeste tegenargumenten die ik hoor zijn heel zwak,” aldus Bregman. “Als mensen beweren dat iedereen gaat stoppen met werken als ze een basisinkomen krijgen, kom ik met wetenschappelijke onderzoeken die het tegendeel bewijzen.”

“Als we inderdaad rijker, veiliger en gezonder leven dan ooit, hoe kan het dan dat er zoveel collectief onbehagen is?” vroeg Bregman.

“Is het niet tragisch dat er geen grote ideeën of idealen meer zijn? Daarom moet mijn generatie opnieuw groter denken, grotere utopieën hebben,” zei hij.

Gelukt

Een kortere werkweek klinkt natuurlijk als muziek in de oren, maar is dat ook haalbaar? Verschillende mensen is het al gelukt.

Eén van hen is fulltime internetondernemer Jacko Meijaard. Toen hij de bestseller The 4-Hour Workweek van Tim Ferris las, begreep hij meteen dat het mogelijk moest zijn om een 4-urige werkweek te realiseren.

Exclusief webinar

Hoe je dat kunt doen legt hij uit in een gratis exclusief webinar voor lezers van NineForNews.

Je kunt je hier aanmelden voor het gratis webinar, waarin je leert hoe je een 4-urige werkweek kunt creëren.

Wees er wel snel bij, want het aantal digitale stoelen is beperkt. Wil jij net als Jacko en anderen een 4-urige werkweek? Klik hier en schrijf je dan nu in.

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • G. van Bree schreef:

  Niet te simpel denken. Veel werkloze mensen en ook gepensioneerden komen in een psychose terecht die grenst aan een ernstige depressie. Want ze vallen in een gat. De belangrijkste pijler van een mens is dagelijkse werkzaamheden te hebben in een sociale werkomgeving.

  7 likes
  • Marie schreef:

   Beste G. van Bree,

   Dat klopt maar zou dat niet ook kunnen komen doordat deze maatschappij volledig is ingericht op het hebben van werk en de weg daarnaar toe (school). In deze maatschappij voel je je geen volwaardig mens zonder werk en gaat iedereen ook steeds harder werken want anders tel je niet mee en veel tijd hebben is voor losers. Als de focus meer zou komen te liggen op je waarde als mens, wie je bent en niet zozeer op wat je doet, zou deze situatie dat werklozen en ouderen depressief worden zich minder vaak voordoen. Men zou andere bezigheden vinden die voldoening zouden geven en die voor vol zouden worden aangezien.

   5 likes
   • G. van Bree schreef:

    Marie schrijft:
    “Men zou andere bezigheden vinden die voldoening zouden geven”.

    Die bezigheden worden niet gevonden terwijl men daar alle tijd voor heeft. Dus je argument klopt niet en mist de logica. Ik doel vooral op de oudere werklozen en de gepensioneerden. In geen enkel ander land ligt de pensioenleeftijd zo hoog als in Nederland.

    1 likes
 • Olaf schreef:

  Mocht altijd graag werken de uren boeide me niet maar werk niet voor de NSB kliek in de Haag “Baue das dritte Reich” get a life ben niet achterlijk.Dan maar een o uren werk week en niets te vreten !!

  Dan dat Participatie onzin is ook Onzin klasse 1, er staat in de grondwet dat elke Nederlander recht op een inkomen heeft en dat zal de rechter u bevestigen maar dan mot je wel ballen hebben.

  Moet gewoon een basis inkomen hebben en verder geen gezeik ….

  9 likes
  • onbekend schreef:

   Een basis inkomen gekoppeld aan basis werk. Weinigen gaan uw basis voedsel gratis oogsten. Ik begrijp je wel: gezond basis voedsel net zoals in de oudheid. Geoogst zonder werkdruk.

   4 likes
 • x

  Check Also

  jensen

  Jensen: ‘Agenda 2030 wordt nu al uitgerold in Nederland, zonder dat je het ziet’

  Wat zijn de plannen voor de komende ...

  Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het 'crisisbeleid' tot hetzelfde leidt

  Het ware doel van de stikstofcrisis, CO2-crisis en woningcrisis. Waarom al het ‘crisisbeleid’ tot hetzelfde leidt

  Door Pieter Stuurman: De stikstofcrisis, de CO2-crisis, ...

  >