Financieel

Grieken halen massaal geld van de bank

Help mee door dit artikel met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Griekse centrale bank heeft onthuld dat investeerders die bezorgd zijn over de politieke instabiliteit en mogelijke economische ineenstorting in totaal 12,3 miljard euro hebben opgenomen bij lokale banken.

Als gevolg van de ongekende geldstroom uit Griekenland is de kredietcrisis van het land verergerd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De afgelopen maanden is een recordhoeveelheid geld opgenomen bij banken. “Dit is onderdeel van de dodelijke spiraal van de recessie als gevolg van bezuinigingsmaatregelen,” zei professor Theodore Pelagidis van de Universiteit van Piraeus. “Mensen realiseren zich dat de banken ook besmet zijn en zijn bezorgd dat ze hun spaargeld kwijtraken. Gemiddeld raakt het banksysteem per maand vier tot vijf miljard euro kwijt.”

Terwijl de schuldencrisis in de eurozone het afgelopen jaar steeds verder is verergerd namen veel spaarders hun geld op om het vervolgens in koffers naar veiligere banken in Londen, Zwitserland en Cyprus te transporteren.

De Griekse krant Proto Thema meldde onlangs dat zo’n 500.000 Grieken hun geld inmiddels op buitenlandse rekeningen hebben staan. In de afgelopen 18 maanden zijn meer dan 1,2 miljoen banktransacties gedaan, een record.

In het afgelopen jaar is naar schatting 40 miljard euro, 17 procent van het bruto binnenlands product van het land, van de bankrekeningen gehaald.

Buitenlandse banken met vestigingen in Athene hielpen de Grieken om hun geld op een buitenlandse rekening te zetten, aldus de krant. De Zwitserse banken UBS en Credit Suisse maakten het voor investeerders een stuk gemakkelijker om rekeningen te openen in Genève en Zürich door procedures te vereenvoudigen.

President van de Griekse centrale bank George Provopoulos zei onlangs dat de kapitaalexodus is ‘gestabiliseerd’ na de vorming van een interim-coalitie onder leiding van de technocratische econoom Loekas Papadimos.

Het meeste geld werd in oktober naar het buitenland gesluisd toen de socialistische oud-premier George Papandreou voorstelde een referendum te houden over het voorgestelde pakket noodmaatregelen. Er ontstonden al snel geruchten dat Griekenland de EU zou verlaten. Volgens een bankier moesten de Grieken bovendien een beroep doen op hun spaargeld omdat de inkomens van de Griekse huishoudens zijn gedaald.

Bron: Guardian.co.uk

Gerelateerd:

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x